Tisztelt Hitelnet!

Férjemmel külföldön élünk és szeretnénk megvásárolni egy lakást Debrecen frekventált helyén. A lakáson lakáslízing van még kb. 15 évig - 18.000.000 Ft. A lízingbevevő 28.000.000 Ft-ot szeretne kapni a lakásért.

Első körben lakáshitellel szerettük volna kiegyenlíteni, de minden banknál azt az információt kaptuk, hogy lízinget lakáshitellel nem lehetséges kiváltani. Teljes mértékben önerőből finanszirozni nem szeretnénk, így az egyetlen módja a vásárlásnak, ha átvállaljuk a lízinget. A beadandó dokumentumok listáját a lízingcégtől megkaptuk, s mivel több minden szükséges, mint egy átlag hitelbírálatnál, kis időbe beletelik mire mindent megkapunk. A dokumentumokban szerepel egy előleg rész is a lízingcég irányába.

A lakást eladni kívánó "tulajdonos" azaz lízingbevevő viszont nagyon türelmetlen és több milliót szeretne tőlünk biztosítékként. Mi azt mondtuk neki, hogy addig amíg minden információt meg nem kaptunk a lízingcégtől és a pozitív átvállalási bírálat meg nem történik, addig nem tudunk vele előszerződést kötni és előleget adni neki, hisz azt sem tudjuk, hogy átvállalhatjuk-e a lízinget.

Kérem, tájékoztassanak a lízingátvállalás menetéről, kinek milyen módon és mikor kellene előleget fizetnünk. Az eladó szeretné, ha kiváltanánk a 18 milliós lízinget és még szeretne kapni ezen felül + 10 milliót. Így árulja a lakást 28 millióért. Mi úgy gondoltuk, hogy a 10 milliót fizetjük önerőből, a többit átvállaljuk.

További kérdésem még, hogy Fundamenta lakáskassza bevonható-e az ügyletbe valamilyen módon.
Köszönettel.
Kolett

Kedves Kolett!

Ismerni kellene a pontos részleteket ahhoz, hogy meg tudjuk mondani, hogyan működhet a lízingelt lakás banki finanszírozása. Láttunk példát már olyan vásárlásra is, ahol úgynevezett jogátruházási és adásvételi szerződés köttetett a lízingbeveők és a lakásvásárlók között. A folyamatban lévő lízingügylettel kapcsolatban magáról az ügylet menetéről - a további részletek ismeretében - a lízingbeadó tud Önöknek pontos felvilágosítást adni.

Olyan banki információnk is van, miszerint nincs akadálya annak, hogy lakásvásárlási hitelből történjen a vételár finanszírozása. Ez azonban speciális helyzet, elképzelhető, hogy nem minden banknál működik.

Már lejárt Fundamnta megtakarítás felhasználható a vételár kiegyenlítéséhez.

További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése