Lízing esetén miért kell fizetni építményadót?

Érdekelne, hogy a lízingelt lakásunkra zárt végű lízing esetén miért kell fizetnünk építményadót? Széljegyként már 1/2 -1/2 arányban fel van tüntetve a tulajdoni lapon, hogy mi leszünk a tulajdonosok. És a bank félévente 30.000.- Ft építményadót valamint + 8000.- Ft továbbszámlázási díjat számláz ki nekünk. Voltunk már bent az önkormányzatnál, hogy befizetjük a második félévre eső adót, hogy legalább azt a 8000.- Ft plusz költséget megspóroljuk magunknak, de azt mondták, hogy azt nem fizetheti más be, csak az OTP Lízing. Nekik kell kiszámlázniuk. Ez így mennyire törvényes?
Timi

Kedves Timi!

Irodánk hiteltanácsadással foglalkozik, így adóügyekben nem vagyunk illetékesek. Kérdésével célszerű volna adószakértőt megkeresni vagy a lízinget nyújtó bankhoz fordulni.

 


Utolsó módosítás: 2021. január 05. keddFeliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
1 Kérdések és válaszok
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Egyszerű a válasz: mivel a lízingbevevőnek a lizingtárgy feletti használat joga (Ptk. 165. §) nincs bejegyezve a telekkönyvi nyilvántartásba, így az építményadó, mint helyi adó jogalanya NEM lehet!!! Jelenleg a (lakás)lízingnek nincs egységes törvényi háttere, a lízingügyleteket elsősorban adó- és pénzügyi szabályok, illetve jogalkalmazási gyakorlati útmutatók (bírósági határozat, APEH-iránymutatás) segítenek meghatározni, értelmezni. A Legfelsőbb Bíróság és az APEH több iránymutatása szerint a lízing adásvétellel összekapcsolt bérleti szerződés. A lakáslízing a futamidő alatt a bérleti jellegénél fogva tehát ugyanolyan megítélés alá esik, mint a klasszikus lakásbérlet. DE a Hpt. 2. sz. melléklet 11. pontja alapján a pénzügyi lízing fogalommeghatározásából és a… Továbbiak »


1
0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x