Lejárt LTP lakáscélú felhasználása

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Férjemmel együtt 5 évvel ezelőtt vettünk fel LTP-vel kombinált deviza alapú hitelt (CHF) és éltünk a 180 Ft-os lehetőségével. Részben egy másik banknál felvett forinthitelből és részben munkaadói kölcsönből fizettük ki. A lakástakarék-pénztárral kötött szerződés 2012. január 31-én lejár, azaz kiutalásban részesül.

Az engedményezési szerződés alapján az összegyűlt összeg az OTP Bankot illeti meg, ahonnan a deviza alapú hitelünket felvettük (a szerződésben az áll, hogy az összegyűlt összeg a tőketartozást csökkenti), azonban élve a végtörlesztés lehetőségével, az OTP Bank követelése felénk megszűnt, így nincs tőketartozás, amit csökkenteni lehetne.

Tehát a kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben az összegyűjtött összeg ugye minket illet meg, a feltétele csak annyi, hogy lakáscélra (pl.: ) kell fordítani?!

Köszönöm előre is a válaszát!
Üdv.: Marianna

Kedves Marianna!

Mivel a lakáshitelük visszafizetésre került, s a banknak nincsen követelése Önök felé, ezért az LTP szerződés keretében megtakarított összeg véleményünk szerint is Önöket illeti. Az LTP által támasztott feltétel csupán annyi, hogy a megtakarítást – mely a havonta teljesített befizetésekből, állami támogatásból és betéti kamatokból tevődik össze – lakáscélra kell felhasználni.

A lakástakarék az alábbi lakáscélokra fordítható:
– lakásfelújítás, ,
– az érintett ingatlan lakhatóságát javító közművek kiépítése (gáz- és vízvezeték kiépítése, csatorna, járda, szilárd burkolatú út építése),
– társasházi lakások esetében a közös tulajdonban lévő helyiségek korszerűsítése, felújítása,
– lakóingatlan építése és vásárlása, építési telek vásárlása,
– lakáscélú jelzáloghitelek kiváltása.

A kiutalással kapcsolatban a Lakástakarék-pénztárral kellene felvenni a kapcsolatot.

 


Utolsó módosítás: 2021. január 05. keddFeliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
28 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Lakásomat eladtam, hogy földet vehessek, utolsó éveimet hasznosan töltsem. Az előírás szerint gyümölcsfákkal beültettem. Megvan az érvényes építési engedélyem egy 60 m2-es gazdasági épület megépítéséhez Balatonalmádiban. Jelenleg a felvonulási épületben lakom, de télen nagyon hideg. A 2.800.000 Ft szerződéses összeg és a spórolt pénzem – 2 millió – így meg tudnám építeni.
Kérem, írja meg hova fordulhatnék, hogy igénybe vehessem az LTP-t.
Köszönettel. 70 éves nő.

Kedves Gabriella!
Információink szerint az LTP csak lakóépület építéséhez használható fel, gazdasági épület építéséhez sajnos nem.
Az ügyben további segítséget az illetékes LTP ügyintézőtől kérhet.

Van OTP LTP-m. Felhasználhatom-e nyaraló vásárlásra, amit állandó lakhatásra vásárlok? Nyugdíjba vonulás után ott tervezem az életem.
Köszönöm a válaszukat!

Kedves Ildikó!
Az LTP csak lakóingatlanként nyilvántartott ingatlan vásárlására használható fel. Nyaraló megnevezésű ingatlan vételárának finanszírozására sajnos nem fordítható.

Tisztelt Hitelnet!
Decemberben lejár az LTP-s megtakarításunk, feleségem is én is 2-2 szerződést kötöttünk, mindegyikünk bevonta egy-egy testvérét összesen ötmillió forint. Lehetséges, hogy én megveszem a feleségem nevén lévő lakást, ő pedig az én nevemen lévőt? Így lenne időnk válogatni, illetve az illeték is nullázódna, csak az ügyvédi költséget kéne fizetni pluszban.
Köszönettel:
György

Kedves György!
A lejárt LTP felhasználási lehetőségéről a LTP tanácsadója tud Önnek pontos tájékoztatást adni.

Azt szeretném kérdezni, hogyha férjem 122 ezer forintra van bejelentve, mennyi a maximum hitel, amit felvehetünk a szocpol mellé?
Üdv: Judith

Kedves Judith!
Ennyi információ alapján sajnos nem tudunk pontos tájékoztatást adni. Kérjük, töltse ki online ajánlatkérő nyomtatványunkat és Szakértőink a további részletek ismeretében személyre szóló, díjmentese hitelajánlatot készítenek.

Azt szeretném kérdezni, hogy a lakás, amibe lakunk, édesapám nevén van. Felhasználhatom-e rá az ltp-t?
Válaszát köszönöm.
Üdv: Judit

Kedves Judit!
Az LTP felhasználásáról a lakástakarék-pénztár illetékese tud Önnek tájékoztatást adni.

Tisztelt Cím!
3 hete lejárt a 4 éves LTP-m, melyet szeretnék felhasználni a Budapest Bank adósságrendező hitel résztörlesztéséhez. A BB-nél végtörlesztésre vettük igénybe a hitelt, kiváltották (végtörlesztették) a KH hitelt. Sajnos a KH-s szerződésem már nincs meg, de 2008-ban több hitelt vontunk össze (felújítás, autóhitel) és így lett végtörlesztve a BB által. Kérdésem, hogy az OTP Bank lejárt LTP-je betörleszthető-e a BB hitelbe? A BB szerződése lehetővé teszi az LTP-s betörlesztést. Kérdés, hogy az OTP engedi-e.
Várom sürgős válaszukat, köszönöm N. Mihályné

Kedves Asszonyom!
Az LTP felhasználásáról az érintett OTP LTP illetékese tud Önnek pontos felvilágosítást adni.

Férjemmel fizetjük a LTP-t és ha lejár a 4 évünk (végig 20.000 Ft-ot fizettünk) akkor ha kiutalják a pénzt, felhasználhatjuk önerőként egy hitel felvételénél lakásvásárlásra? Beszámítják vagy csak azt a kb. 1 millió Ft-ot engedik meg hitelként felvenni?

Kedves Vivien!
A lejárt LTP-ben összegyűlt megtakarítás önerőként használható fel lakásvásárlási hitel felvételénél.

Tisztelt Hitelnet!
Én banki hitellel egészíteném ki a fundamentás megtakarításomat és az érdekelne, hogy kötelezhet-e a bank illetve a Fundamenta arra, hogy én lakjam bent az ingatlanban?

Kedves Ramóna!
Amennyiben nem állami kamattámogatású lakáshitelt vesz fel, akkor nincs olyan banki előírás, hogy a hitelből vásárolt lakásban Ön lakjon. Arról, hogy a Fundamenta részéről van-e ilyen elvárás, a Fundamenta illetékese tud Önnek pontos tájékoztatást adni.

Tisztelt Hitelnet.hu!
LTP-vel kombinált CHF hitelt vettünk fel 2008-ban. Az LTP 2 év múlva letelik. Arra van lehetőség, hogy a megtakarítást nem a hitelbe számítják be, hanem erre pl. Fundamenta hitelt vegyünk fel?
Köszönettel: Erika

Kedves Erika!
LPT-vel kombinált hitel esetén az LTP által elért megtakarítás csak a fennálló tőketartozás csökkentésére fordítható.

Településünkön EU-s támogatással csatorna beruházás folyik. 1250 porta a LTP-i megoldást választotta az önrész előteremtéséhez. AZ EU támogatása és az Önkormányzat önrész vállalása valamint az önerő csökkentő állami támogatás elegendő a forrás biztosításhoz. Megteheti-e az Önkormányzat, hogy a LTP-ban gyüjtött lakossági megtakarítást elvegye és más beruházáshoz használja fel??? /pl. utak aszfaltozására vagy a település csapadékvíz elvezetésének kiépítésére./ Lehetőség lenne-e a pénz egy részét a gerincvezetékre történő rácsatlakozásra fordítanunk????
Köszönettel: Mihályiné

Kedves Asszonyom!
Ebben a kérdésben nem vagyunk illetékesek, így sajnos nem tudunk állást foglalni az ügyben. A LTP felhasználási lehetőségeiről – s ebben az önkormányzat szerepéről – az LTP illetékesét kellene megkérdezni.

T. Cím!
Van egy lakáscélú hitelem, melyet szintén lakáscélú hitellel szeretnék kiváltani. Szeretnék kötni LTP-t, majd részben abból betörleszteni. Azt a felvilágosítást kaptam, hogy csak az első felvett hitel lehet lakáscélú, azt be lehet törleszteni LTP megtakarítással. Ha az első hitelemet kiváltom, akkor azt már nem lehet LTP-vel betörleszteni.
Kérdésem az, ha lecserélem a hitelemet, és az új hitel is lakáscélú marad, betörleszthetek-e LTP-vel?

Kedves Ferenc!
A LTP megtakarítás felhasználási lehetőségeiről az illetékes takarékpénztár tud Önnek pontos felvilágosítást adni.

Felhasználható-e a lakáskassza takarék deviza alapú szabad felhasználású hitel kiváltására, mely a jelenlegi lakóingatlanunkra van terhelve?
A hitelt a ház építésekor rokontól kölcsönkért összeg visszafizetése céljából vettük fel.
Mi a teendő ilyen esetben?
Köszönöm válaszát!

Kedves Anita!
Jóllehet e kérdésben irodánk nem illetékes, a lakáskassza információink szerint csak lakáscélú hitel kiváltására vehető igénybe, szabad felhasználásúéra nem. A lejárt lakáskassza felhasználási lehetőségeiről bővebb információt az érintett lakástakarék pénztár tud Önnek adni.

8 éves futamidejű lejárt ltp-met a bank kérésemre betörlesztette a meglévő hitelembe. Viszont “Átutalás egy ügyfél számlái között” címszóval levont 4700 Ft.-t Jogos ez a levonás?
Köszönettel, Éva

Felhasználható a lakástakarék pénztári megtakarítás válás-vagyonmegosztás esetén a közös tulajdon megváltására?
Amennyiben most megkötöm a szerződést, de a vagyonmegosztás csak hónapok múlva lesz jogerős, akkor felvehető az összeg?
A közös tulajdon nem lett bejegyezve, ha bíróságon kívül meg tudnánk egyezni akkor is felhasználható a lakás-takarékpénztári összeg?


28
0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x