Tisztelt Hitelnet!

Meglévő hitelemet szeretném kiváltani, amit már nem tudok fizetni. A hitelt 6 éve vettem fel 6,3 millió Ft-ot 20 évre, a svájci frank árfolyama miatt most 8,7 millió Ft-ot kellene visszafizetnem. A havi bevételem 170.000 Ft. A lakást amikor vásároltuk 7,5 millió Ft-ra értékelték.

Most 9 millió Ft-ra lenne szükségem, hogy ki tudjam fizetni a mostani banknál a hitelt, ezáltal a volt férjem kikerülne a szerződésből és a tulajdonjogból is. Újabb 20-25 éves futamidőt szeretnék, és a mostani 94 ezer Ft-os törlesztő részlet kiváltását kedvezőbbre. (Egyedül fizetem a válás óta.)

Tájékoztatásukat előre is köszönöm.
Tisztelettel.
Edina

Kedves Edina!

A hitel összege nem érheti el a fedezetül felajánlott ingatlan forgalmi értékét. Sőt éppen ellenkezőleg, a hitelösszeg csak kisebb lehet, mint az ingatlanfedezet értéke. A vonatkozó jogszabály ugyanis úgy rendelkezik, hogy a maximálisan nyújtható kölcsön összege nem lehet több a fedezetül szolgáló ingatlan piaci értékének 80%-ánál.

Fentiek alapján tehát a 7,5 millió forint értékű lakás nem bír el 9 milliós terhet. Ekkora összegű jelzáloghitel felvételére csak plusz ingatlanfedezet bevonásával lenne lehetőség. A plusz fedezet más személy tulajdonában is lehet, e tekintetben még hozzátartozói megkötés sincsen. Ha lenne lehetősége kiegészítő ingatlan bevonására – például szülői ingatlan által – akkor is kérdéses, hogy 170.000 Ft-os jövedelemmel jóváhagyható-e a 9 milliós hitel. Ezt Szakértőink előzetes hitelbírálat után tudják Önnek megmondani. Elképzelhető az is, hogy fizetőképességet javító adóstárs bevonására lenne szükség.

A személyre szabott, előzetes kalkuláció elkészítéséhez további információkra lenne szükség, melyeket online ajánlatkérő nyomtatványunk kitöltésével adhat meg. A hitelkiváltó hitelek aktuális hiteltörlesztésének honlapunkon gyorsan és egyszerűen utánanézhet.

Amennyiben nincs lehetősége kiegészítő ingatlanfedezet bevonására, akkor még ha a férje tulajdonjoga meg is szűnne az ingatlanban, a bank nem biztos, hogy kiengedné őt a hitelből. Az adóstársi kötelemből való kilépésre válás után gyakran csak akkor van lehetősége a volt házastársnak, ha a hitelben maradó fél helyette be tud vonni másik adóstársat. Erről a konkrét ügylet ismeretében az érintett pénzintézet tud Önnek tájékoztatást nyújtani.

Ha nem oldható meg a hitelkiváltás, akkor megoldást a pénzintézet valamely fizetéskönnyítő programjának igénybevétele jelenthet. Például futamidő hosszabbítás vagy az árfolyamgát rendszerébe való belépés. Ezekről a lehetőségekről szintén a hitelfolyósító banknál kérhet felvilágosítást.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése