Tisztelt Hitelnet!

Nemrég rátaláltunk egy házra, ami nagyon elnyerte a tetszésünket. A tulajdoni lap kikérése után szembesültünk azzal, hogy az ingatlan az Eszközkezelő tulajdonába került és a régi tulajdonosok már csak mint bérlők laknak benne. A házat az eszközkezelő kb. 5 millió forintért vette meg tőlük. Mi 10-11 millióért, piaci áron vásárolnánk meg úgy, hogy a különbözet az eredeti tulajdonosé lenne. Mivel csak nekik van vásárlási joguk, Őket nem tudjuk kikerülni. Készpénzzel történő vásárlás esetén gondolom a járható út az lenne, ha Ők a mi pénzünkből (mivel önerejük nincs) kedvezményesen visszavásárolnák az Államtól, majd mi az a fölötti részen megvásárolnánk tőlük. Viszont nekünk kb 2-3 millió forint önerőnk van, és csok-ot is szeretnénk 2 gyermek után igénybe venni.

Lehetséges-e hitellel és Csok-kal megoldani ez esetben a fennmaradó részt? És lehetőleg úgy, hogy az ingatlan egyből a mi nevünkre kerüljön? (Gondolom hitelt is csak úgy kapnánk a házra.

Előre is köszönöm válaszukat!
Csaba

Kedves Csaba!

Nemzeti Eszközkezelő tulajdonában lévő lakás esetén a jelenlegi bérlőknek valóban elővásárlási joguk van. Ha Önök meg szeretnék vásárolni a lakást, akkor a bérlőknek két lehetőségük van: vagy élnek az elővásárlási jogukkal és ők veszik meg a lakást, vagy amennyiben erre nincs lehetőségük egy meghatározott időn belül, akkor lemondanak az elővásárlási jogukról. Ezt követően Önök a Nemzeti Eszközkezelővel kötnek adásvételi szerződést és a kölcsönösen kialkudott vételárért tudják megvásárolni a lakást, függetlenül az egykori tulajdonosoktól. Ez általánosságban így működik.

Arról, hogy adott esetben a Nemzeti Eszközkezelő és a volt tulajdonosok között van-e valamilyen jellegű, fentiektől eltérő megállapodás, az érintetteknél érdeklődhet. Majd ennek megfelelően a lakásvásárlás további menetével kapcsolatban ügyvéd tud Önöknek segíteni.

A vásárláshoz – jogosultság esetén – Önök igénybe vehetnek lakáshitelt és gyermekek utáni kedvezményt is. Ez utóbbi feltételeiről IDE kattintva tájékozódhatnak. Az igényeiknek és lehetőségeiknek megfelelő lakáshitelekről Szakértőink díjmentes adnak tájékoztatást, ha kitöltik online adatlapunkat vagy felkeresik a lakóhelyükhöz legközelebbi Hitelnet irodát, ahol vállaljuk a teljes körű díjmentes CSOK- és hitelügyintézést is!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

180 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Szeretnék érdeklődni, hogy az eszközkezelőtől visszavásárolt családi házunkat hogyan tudnánk eladni? Férjemmel elválunk, ezért eladóvá vált.

Jó napot!
Érdeklődni szeretnék, hogy van lehetőség visszavásárolni az ingatlant úgy, hogy a gyermekem vásárolja meg és egyből ő lesz a tulajdonos?

Eszközkezelőnél levő saját tulajdonú házamat csokra vásárolnák meg, ami eszközkezelőnél van.
Megoldható a megvásárlás?

Jó napot kívánok!
Nekem az lenne a kérdésem, hogy van a lehetőség rá, hogy albérletet vegyünk ki önökön keresztül.

Jó napot.
Azt szeretném kérdezni, hogy van-e arra van lehetőség, hogy eszközkezelőtől havi törlesztőre vásárolnék házat? Úgy, hogy majd az egyszer a nevemre kerül? Munkahelyem van, 4 órára vagyok bejelentve. Bárlistas vagyok!

Jó napot kívánok,
azt szeretném kérdezni, kell-e SZJA-t fizetni az Eszközkezelőtől visszavásárolt ingatlan eladása után? (Visszavásárlás 2021, 3M Ft, eladás 2021 12M Ft) Amennyiben igen, milyen mértékű adót, a nyilván piaci áron aluli 3M Ft és az eladási ár 12M Ft – különbözetére kell adózni, vagy az értékbecslő által megállapított 9M Ft és az eladási ár 12M Ft különbözetére?

Tisztelt Hölgyem/Uram.
A szomszédunkban van egy telek házzal és egy nagy kerttel a ház mögött. Próbáltam megvásárolni a kertet a tulajdonostól, amit én használok belőle. Az ügyvédnél derült ki, hogy az eszközkezelőé az ingatlan. Van körülbelül 1 millió forint hátralékuk és csak havi 8.000 forintot fizetnek, így 2036-ig nem lehet elidegeníteni a kertet.
Szeretném kérdezni, hogy Ön szerint van-e lehetőség az eszközkezelőtől a kertet megvásárolni?
Tisztelettel.
Ákos

Jó napot!
Azt szeretném kérdezni, hogy eszközkeszelőtől lehet venni részletben házat. Most jelenleg egy ilyen házban lakom albérlőként. De szeretném megvenni, csak nem tudom, hogy lehet-e. Bár listás vagyok, de elég jó összeg a fizetésem. Esetleg így van lehetőség megvenni, vagy így Bár listásként semmi esélyem? A két lehetőség közül van valamelyikre esélyem? Vagy egyáltalán így van esélyem bármilyen formában?

Üdvözlet!
Szeretném megkérdezni, hogy milyen hitel vehető igénybe eszközkezelős lakás megvásárlására (nem lesz gyerek!). (A lakás árát elkezdtük fizetni részletre kb. 2 éve)
Köszönöm!

Azt szeretném kérdezni, hogy amikor vissza lehetett vásárolni a lakást, a feleségem a tudtom nélkül visszaküldte a levelet, hogy nem veszük meg a lakást.
A kérdésem az lenne, hogy lehetséges-e még a visszavásárlás.
Előre is köszönöm a választ.

Tiszteletem.
Kérdésem lenne. Eszközkezelő tulajdonába van a házunk. Igényelhetek-e, kaphatok-e bármilyen vissza nem térítendő állami támogatást?
Köszönöm.

Jó napot!
Lehet részletfizetésre igényelni lakást? Nagyon jó volna, ha lehetne. 5 gyerekem van. Kicsi a hely, 2 szoba van.

Ha licitre szeretnék bocsátani a lakást, de meg nem került fel a licit listára, akkor még van esélyem megvásárolni a lakást készpénzért?

Jó napot!
Egy telefonszámot vagy e-mail címet kaphatnék, amin keresztül elérem az eszközkezelőt?

Jó napot!
Én azt szeretnem kérdezni, lehetséges-e, hogy eszközkezelős házat albérletbe kiadnak? Vagy eladnak?

Szeretném megkérdezni, hogy tudnák visszavásárolni a lányom által leadott eszközkezelős házat?
Van-e rá lehetőségünk, mert szeretnék visszakapni.
Köszönöm szépen a válaszukat.

Üdvözlet.
Én azt szeretném tudni, hogy csak megvásárolni lehet az eszközkezelős házakat? Albérlet nem jöhet szóba?

Létezik-e olyan, hogy eszközkezelőé a lakás, a tulajdonos pedig havi 100.000 Ft-ot kér, és kiadja bérbe?

Helló!
Érdeklődnék, hogy lenne-e olyan lakás Miskolc környékén, amit meg lehetne vásárolni? Telefonszámot szeretnék kérni, hogy hol lehet intézni ilyesmit!

Hogy lehet Eszközkezelős házat/lakást bérelni? Mi kell hozzá?

Házat szeretnék venni és részletre van 2 gyermekem és nagyon szeretnék házat venni, de részletre?

Jó napot!
Az lenne a kérdésem, eladtuk házunkat az eszközkezelőnek. 2016-ban. Visszakerült a nevünkre. Most szeretnénk értékesíteni. Adózás szempontjából az lenne a kérdésem, hogy ezt a manővert terheli-e szja?
Köszönettel.
Adrienn

Jó napot kívánok!
Olyan kérdésem lenne, hogy édesanyámtól mint 1/1 tulajdonostól vásárolta meg az eszközkezelő a lakást, viszont édesanyám közben (2015) elhunyt. Én 2020-ban kötöttem az eszközkezelővel bérleti szerződést, későn ahhoz, hogy kedvezményesen visszavásárolhassam. A köztes 5 évben nem volt szerződés, mivel a testvérem nem kötötte meg, én kiskorú voltam.
Van-e lehetőségem megvásárolni mégis az ingatlant valahogy?
Köszönöm szépen a válaszukat!

Tisztelt Hitelnet!
7 gyermekem van és a mostani albérletet felmondták! Sürgősen szükségem lenne egy házra ahová a gyermekeimmel be tudok költözni. Egyenlőre csak albérletbe, mert ház vásárlását jelenleg nem tusom megoldani!
Van arra lehetőség, hogy Önöktől béreljek házat?
Várom mielőbbi visszajelzésüket!
Köszönettel: Nikolett

Tisztelt hitelnet!
Van-e olyan lakás az eszközkezelő tulajdonában, amit albérletként kiadna?
Köszönöm!

Tisztelt Hitelnet!
Adott egy családi ház, bérlő visszavásárlási joga lejárt. Van-e módunk a vásárlásra? Amúgy az enyészeté!
Kivel, hol, hogyan lehet kapcsolatba lépni?
Tisztelettel.
Andrea

Üdvözlöm.
Érdeklődöm, hogy eszközkezelőtől falusi CSOk-ra visszavásárolni milyen módon lehetséges. A vételár kevesebb mint a 2 gyermek után igénybe vehető 1.300.000 Ft.
Viszont felújitásra is szüksége lesz, és itt a kisebb vételár esetén mennyit lehet megigényelni? A költségvetés bőven az 1.300.000 fölött lenne.
Jelen esetben maradhat az 1,3 M vagy csak annyit lehet igényelni, mint a vételár?
Erre azért gondoltam, mert alapból ugye 50% lehet a vételár, és 50% lehet a felújításra fordítható összeg.
Köszönettel várom a válaszát.

2006-ban szocpolra és hitelre vásároltunk házat Vaján. 2 gyerek után 1.200.000 Ft-ot kaptunk és 1.500.000 Ft hitelt vettünk fel. Majd 2006-ban megszületett 3. gyerekünk, így még ha jól emlékszem 600.000 Ft-ot jóváírtak. Svájci frankos volt a hitelünk, így átadtuk az eszközkezelőnek. Tavaly éltünk a lehetőséggel és részletfizetéssel visszavásárlási szerződést kötöttünk.
Kérdésem az lenne, hogy igényelhetünk-e falusi csokot a kifizetésre, illetve felújításra?
Köszönettel.
Andrea

Szeretném megvásárolni apósoméktól az ingatlant, de sajnos eszközkezelőnél van. Ezt csokkal szeretnénk megvenni. 4 gyermekre szeretnénk kihasználni.
Lehetséges-e?

Üdvözlöm.
Erzsébet vagyok az volna a kérdésem hogy van nekünk a párommal egy eszközkezelős lakásunk, amin fizetünk minden hónapban, de nem mint bérlő hanem visszavásároltuk részletben. Ezt a lakást szeretnénk bővíteni csokból. Lehetséges ez vagy bele se fogjak.
Köszönöm.