Tisztelt Cím!

Röviden a történetem a következő lenne.
2010-ben a testvéremnek vettünk egy lakást. Mivel a családban csak én voltam egyedül papíron hitelképes, az ingatlan és a hitel is az én nevemre került, testvérem pedig haszonélvező lett. A hitelt természetesen nem én fizetem. Szeretnénk a lakást és a hitelt is a testvérem nevére átíratni. Mi hitelátvállalásban gondolkodtunk, de a bankánál (Unicredit), ahol a hitelt felvettem, ott azt a tájékoztatást kaptuk, hogy ez nem lehetséges és az alábbiak szerint kellene eljárnunk:

Adásvételi szerződést kell írnunk, a testvérem venne fel új hitelt a banknál és abból lenne az én hitelem kiegyenlítve. Természetesen nálam ezt úgy kezelnék, hogy végtörlesztek, amiért 65.000 Ft-ot számolnak fel és az 5 év alatt fizetett hitel úgymond kárba veszne, mert eddig csak a kamatokat törlesztettük. Az új hitel havi részlete magasabb lenne és megint indulna minden elölről, újra a kamatokat törlesztené. A banknál a testvérem pozitív hitelelbírálást kapott, hitelképes lenne, semmilyen más hitele nincs, BAR listán nem szerepel és a jövedelme is jóval magasabb, mint amivel én anno a hitelt megkaptam.

A kérdésem az lenne, hogy valóban nem létezik ilyen, hogy hitelátvállalás vagy csak a mi bankunknál nem lehetséges? Vagy csak simán a banknak ez a kedvezőbb, hisz így megint egy új hitelt indítanának el, újra kamatokat kellene törleszteni, ráadásul a végtörlesztés címén még 65.000 Ft-ot is ki tudnának tőlünk csikarni. Nyilván számukra ez az opció lenne a legkedvezőbb.

Köszönöm, hogy levelem elolvasta, válaszát és segítségét előre is köszönöm!
Üdvözlettel:
Rita

Kedves Rita!

A hitelátvállalás lehetőségéről és feltételeiről mindig az illetékes pénzintézet tud pontos tájékoztatást adni. Az adásvétel mellett az ingatlan átíratásának másik lehetősége az ajándékozás, vagyis ajándékozási szerződést kellene kötni, melynek során a testvére tulajdonába kerülne az ingatlan. Előzetesen érdeklődni kellene a bankban, hogy hitellel terhelt ingatlan ajándékozása esetén megoldható-e a hitelátvállalás szerződésmódosítással.

Amennyiben nem, s marad az adásvétel, akkor érdemes lenne az UniCredit hitelajánlatát összehasonlítani más bankok hitelkonstrukcióival is. Ebben készséggel állunk rendelkezésükre. Hitelkalkulátorunk segítségével személyre szabott, díjmentes hitelajánlatunkból megismerhetik a bankpiacon elérhető, jelenleg legkedvezőbb lakáshiteleket!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

6 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Jó napot!
Azt szeretnem kérdezni, hogy 3 gyermekem van, lakáshitelt szeretnek átvállalni a 3 gyermekre 73.000 Ft összeget kapok. A havi törlesztő a háznak k.b 60 ezer Ft. Ha bemegyünk a bankba, erre megadják az átvállalást?

Tisztelt Szakértő !
Testvérem szeretne megszabadulni a havi törlesztő részletek gondjától és eladni kis kertes házát, én szívesen átvállalnám a hitelt azonban ez nem lehetséges mivel nem tudok a bank részére jövedelem igazolást prezentálni, a ház felújításra szorul amit a magam költségén vállalnék. Kérdésem a következő, van-e valamilyen jogi forma arra hogy a törlesztő részleteket a jövőben én fizessem testvérem maradna az adós és a hitel lejártakor az ingatlan tulajdonjoga rám ruházódjon. Illetve hogy a hitel futamideje alatt a házat hasznosíthassam és testvérem ne adhassa el, megoldás lehetne erre részemre haszonélvezeti jog bejegyzése?
Köszönettel.
László

2007-ben vásároltunk a lányommal egy panel lakást. A hitelt ő vette fel, én készfizető kezes vagyok, a lakás 3/4 része az ő tulajdona, a 1/4 rész az én tulajdonom. Szeretné eladni az ingatlant, én pedig nem. Szeretném átvállalni a hitelt, a tulajdonrészét pedig nekem ajándékozná.
Kérdésem: van lehetőségem erre vagy létezik más megoldás mint az eladás?
Válaszukat előre is köszönöm.
Üdvözlettel.
Judit