Lehetséges az euró hitelem kiváltása úgy, hogy a plusz fedezetet kivonjam az ügyletből?

Tisztelt Hitelnet!

A kérdésem a következő: 2010 februárjában vettem fel dupla fedezetű devizahitelt /euró/ 35 évre. Jelenleg 34 éves vagyok, a párom 32. Azóta férjhez mentem, van egy 6 hónapos kislányunk.

Szeretném a félszocpolt igénybe venni úgy, hogy a hitelemet is szeretném forintosítani illetve a dupla fedezetet levetetni a lakásról, házastársam kezeskénti bevonásával. Lehetséges-e ez? A lakáshitelem az Erste banknál van. Van-e megoldás erre?

Köszönettel.
Tímea

Kedves Tímea!

A fennálló devizahitel tartozás csökkentésére a félszocpolt sajnos nem tudja felhasználni. Használt lakás vásárlásához kapcsolódóan utóbb született gyermek után csak 2009. július 1. előtt felvett lakásvásárlási hitel esetén érvényesíthető a félszocpol amellett, hogy egyéb feltételeknek is teljesülni kell a jogosultsághoz. Ezzel tehát nem lehet számolni az átváltás során.

Az euró alapú hitel forintosításához kedvező hitellehetőségek kínálkoznak különösen akkor, ha lakáscélú hitel kiváltásáról van szó. Pénzügyi partnereink az államilag támogatott lakáshiteleknél is kedvezőbb konstrukciót nyújtanak lakáscélú jelzáloghitelek kiváltására. A legkedvezőbb hitelkiváltó törlesztéseket online hitelkalkulátorunk segítségével Ön is kiszámolhatja.

Tudni kell azonban, hogy a deviza alapú hitel kiváltása azonnali árfolyamveszteséggel jár, mivel a jelenlegi euró árfolyam (2014. március) magasabb, mint a folyósításkor érvényes (2010. február). Elsőként tehát célszerű lenne tájékoztatást kérni az Erste Banktól a fennálló tartozás nagyságáról, majd az euróban meghatározott összeget a mostani árfolyamon forintosítani és ezt követően törlesztő részletet kalkulálni. Amennyiben az így kapott havi törlesztés kedvezőbb a jelenlegi törlesztési kötelezettségénél, akkor érdemes lehet a kölcsönt kiváltani.

Ahhoz, hogy a plusz ingatlan fedezet alól történő kivonásának lehetőségét megvizsgáljuk, további információkra van szükség. Először is nem hagyható figyelmen kívül az a jogszabály, miszerint a forint alapú kölcsön összege nem haladhatja meg a fedezetül bevont ingatlan aktuális értékének 80%-át, lényeges tehát, hogy mennyi a fedezetül bevont ingatlanok aktuális értéke külön-külön. Továbbá a finanszírozás mértékét befolyásolja az adós és adóstárs jövedelmi helyzete is. Párja adóstársként való bevonásával javítható a fizetőképességük, ami nagyobb finanszírozási arányt tesz lehetővé.

Arról, hogy milyen megoldást tudunk kínálni euró hitele forintosításához és a plusz ingatlan jelzálog aló történő kivonásához, online ajánlatkérő nyomtatványunk kitöltése után tudunk konkrét tájékoztatást adni, személyre szabott, díjmentes hitelajánlatot készíteni.


Utolsó módosítás: 2021. január 05. keddFeliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

OTP Banknál felvett euró alapú szabad felhasználású jelzáloghitelt szeretném kiváltani + 3 milliót felvenni rá, az összeg így 11.500.000 Ft. Én 58 éves, a feleségem 52 éves. Nettó fizetésünk 190.000 Ft. Jelenlegi munkahelyen mindketten több mint 20 éve dolgozunk. Az ingatlan 6 évvel ezelőtti értéke 28 millió Ft. Minél alacsonyabb törlesztő részlet érdekelne.


2
0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x