Tisztelt Hitelnet!

Jelenleg Gyesen vagyok, de most találtunk egy olyan ingatlant ami az igényeinknek is megfelel és a hitelfelvételt is megkísérelnénk érte. 20 millió forintot szeretnénk felvenni, férjem jövedelme 400.000 forint felett van, de 120.000 havi hiteltörlesztés van a fizetésén. Én csak munkáltatói igazolással tudom igazolni a munkaviszonyomat és a jövedelmemet, hiszen most csak Gyest kapok. 2015 februárjában megyek vissza dolgozni. Esetleg egy vagy két nyugdíjas szülő addig amíg nincs folyószámlámra érkező jövedelem addig nem tud "helyettesíteni"? Ha ki kell várni a három hónapot a jövedelmem folyószámlámra érkezése miatt, az már nagyon hosszúnak tűnik jelenleg.

Köszönöm.
Eszter

Kedves Eszter!

A gyes önálló jövedelemként ugyan nem fogadható el hitelfelvétel során, de kiegészítő jövedelemként igen. Ha tehát lakásvásárlási hitelt igényelnek, s az ügyletben adósként megfelelő keresettel és munkaviszonnyal rendelkező személy szerepel - jelent esetben az Ön férje - akkor emellett másodlagos jövedelemként a gyes is figyelembe vehető. Kettejük jövedelme ily módon összevonható. A hiteligénylés során a gyesről szóló igazolás illetve a gyes szelvény bemutatása elegendő, nem szükséges, hogy a gyes bankszámlára érkezzen.

Az egy másik kérdés, hogy mekkora összegű hitelre lehetnek jogosultak akkor, ha Ön gyest kap és mekkora összegű lakáshitelt kaphatnának esetleg magasabb fizetéssel, miután Ön újra munkába áll. Ha a kívánt hitelösszeg eléréséhez a gyes mellett szükség lenne fizetőképességet növelő adóstárs bevonására, akkor a nyugdíjas szülők is bevonhatók. Tudni kell azonban, hogy ekkor a szülők életkorát is figyelembe veszik a bankok a maximális futamidő meghatározásánál. Ez azt jelenti, hogy a jövedelmükkel bevont adósok, adóstársak életkora a lakáshitel lejáratakor nem lehet több egyes bankoknál 70, más pénzintézetnél 75 évnél.

Arról nem ír, hogy mennyi a megvásárolni kívánt ingatlan értéke. Ha 20 milliót ér az ingatlan, akkor a szükséges 20 millió forint csak kiegészítő ingatlanfedezet bevonásával vehető fel. Ha nagyobb értékű ingatlanról van szó, akkor a pontos finanszírozási arányt a további részletek ismeretében tudják Szakértőink meghatározni. A hitelbírálat során a már meglévő hiteltörlesztéssel is kalkulálnak a bankok, ami csökkenti az újabb kölcsön felvételére fordítható szabad jövedelmet. Emellett fontos, hogy a már meglévő hitel törlesztése problémamentes legyen.

Szakértőink személyre kalkulált, díjmentes hitelajánlatához kérjük hitelkalkulátorunk segítéségével töltse ki online ajánlatkérő nyomtatványunkat!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Lakáshitelt szeretnénk felvenni, az én jövedelmem nettó 235 ezer Ft. Párom gyesen van (25 800 Ft), de mellette dolgozik 6 órás bejelentett állásban, május végén lesz meg neki a 3 hónapos munkaviszony. Jövedelme havi szinte 50-65 ezer Ft nettó.
Kérdésem az lenne, hogy ő lehet-e adóstárs, mert az én jövedelmem az előzetes bírálat alapján nem elegendő a 10,5 M Ft hitelfelvételhez, csak 9,3M Ft-ra.
Köszönöm segítségüket.