Tisztelt Hitelnet!

Jelenlegi bruttó fizetésem 170 ezer forint, ebből nettóban 120 ezer forintot kapok, plusz változó, hogy mikor mennyi bónuszt, így ezzel nem is számolnék. Csak a 120 ezer forinttal. 8-15 millió forintig terjedő ingatlan vásárlásban gondolkozom. Nagy valószínűséggel újéípítésű ingatlanról lenne szó. Viszont rendelkezésre áll egy közel 30 milliós ingatlan plusz az egyéb hasznos terület a lakáshoz, amit nem tudok hogy mennyit érhet. Azt szeretném ingatlanfedezetként hozzákapcsolni a hitelhez.

Ebben az esetben, ha a megvásárolni kívánt ingatlant, illetve a másik fedezetként szolgáló ingatlant egybe vonom, van esélyem önerő nélkül vagy minimális önerő nélkül lakásvásárlásra hitelt kapni a megadott jövedelem mellet?

Tájékoztatását előre is köszönöm.
Tisztelettel.
Eszter

Kedves Eszter!

Lakásvásárlás esetén nemcsak a készpénz számít önerőnek. Akár a teljes vételár finanszírozása is megoldható, ha Ön – megfelelő értékű – kiegészítő ingatlanfedezetet tud felajánlani plusz biztosítékként. 8-15 millió forint közötti lakás vétele esetén egy 30 millió forintot érő plusz ingatlan bevonása fedezeti oldalról mindenképpen elegendő lehet. A két ingatlan együttes értékének ugyanis akár a 80%-a felvehető. A kérdés az, hogy jövedelmi oldalról is fedezett-e az ügylet.

Nettó 120 ezer forintos keresetbe 15 millió forint összegű lakáshitel törlesztő részlete nem biztos, hogy belefér. Azonban a hivatalosan igazolható bónuszt is bele lehet számítani a rendszeres jövedelembe, így ennek összegétől függően változhat a hiteltörlesztésre fordítható jövedelem összege is. 8 millió forintos lakásvásárlási hitel – például 20 éves futamidőre számolt – törlesztő részlete valószínűleg belefér a 120 ezer forintos igazolt jövedelembe is, jelenleg.

A lakossági hitelfelvétel szabályai azonban változni fognak 2015-ben. Az új szabályozás szerint 400 ezer forint havi kereset alatt az igényelt kölcsön törlesztő részlete nem haladhatja meg az adós igazolható jövedelmének 50%-át.

Az Ön esetében tehát nem az ingatlanfedezeten, hanem az igazolt jövedelem összegén múlik, hogy a teljes vételár finanszírozható-e, illetve ha nem, akkor mekkora összegű lakáshitelhez juthat. Fizetőképességet javító adóstárs bevonásával a jövedelemfedezettség javítható.

Ha új lakást vásárol és vannak gyermekei, akkor utánuk vissza nem térítendő állami támogatást (szocpol) igényelhet akkor, ha a plusz fedezet nem az Ön tulajdonában van. A meglévő ingatlan ugyanis kizárhatja a szocpolra való jogosultságot. Minderről IDE kattintva tájékozódhat. Ha jogosult szocpolra, annyival kevesebb hitelre lesz szüksége. A vonatkozó törvényjavaslat szerint vissza nem térítendő támogatást (félszocpol) 2015 júliusától használt lakás vásárlása esetén is igénybe lehet majd venni, de ennek feltételei és összege még nem ismert.

Javasoljuk, hogy a lakásvásárlás aktuálissá válása esetén küldje el online ajánlatkérését és Szakértőink személyre szabott, díjmentes hitelajánlatot készítenek Önnek!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Jó napot!
Abban szeretnék segítséget kérni, hogy van-e lehetőség önerő nélkül felvenni jelzáloghitelt egy lakás vásárlására. Befektetés gyanánt szeretnék egy, valószínűleg használt lakást vásárolni. A havi törlesztés nagy részét fedezné, hogy kiadnám a lakást albérletnek, vagy rövidtávú lakáskiadásként használnám.
A nevemen van egy saját lakás, amelyben lakom a 12. kerületben, körülbelül 25-30 milliós értékű a piacon. Erre szeretnék jelzáloghitelt felvenni. A havi nettó jövedelmem körülbelül 580e Ft.
Köszönettel!
Viktor