Tisztelt Tanácsadó!

Felújított családi házat szeretnénk vásárolni, melynek forgalmi értéke valószínűleg eléri az eladási árat.

Kérdéseim a következők:
- Munkaviszonyom folyamatos, másfél éve határozatlan szerződéssel.
- Erste bankszámlám január óta pluszos, ámbár NAV tartozásomat decemberben vonták még, már nincs, fizetésem 67.200 Ft.
- Adóstársam aki lehetne, számlája mínuszos, illetve 80 ezer Ft-os hitelkerettel ki is van merítve, tehát előbb a 80 ezer Ft-ot tisztázva 3-4 hónapig pluszban hagyva 87.000 Ft-tal felelne meg a 3.500.000 Ft-os hitelhez, így más lehetőségként:
- Bevonható-e 10 éves futamidővel 64 éves 100 ezer Ft-os nyugdíjas? Szükséges-e közüzemi számla a nyugdíjasnak? Hány havi számláját nézik vissza?
- Amennyiben a forgalmi érték 4 millió Ft és az eladás 3,5M Ft, hogyan alakul az önerő? 20%-ot tekintve 300 ezer Ft-os önrész elegendő,vagy a 3.5M Ft eladási árból indulnak ki és kb. 700 ezer Ft szükséges önrésznek?
- Értékbecslő által felértékelhető az ingatlan hitel elindítása nélkül? Ne a készpénz hiányán bukjon meg a szerződés.

Válaszukat előre is köszönöm!
Rózsa

Kedves Rózsa!

Munkaviszonyát és igazolt nettó fizetését tekintve megfelel a lakásvásárlási hitel igénylési alapfeltételének. A hitelkeret igénybevétele miatt nem kerül elutasításra egy hitelkérelem, de a hitelkeret túllépése esetén a mínuszos folyószámla a hitelbírálat eredményét negatívan befolyásolhatja.

64 éves, fizetőképességet javító adóstárs bevonható 10 éves futamidejű lakáshitelbe. Pénzügyi partnereink között ugyanis van olyan bank, melynél a hitel futamideje az igénylők 75 éves koráig terjedhet. Közüzemi számlát nem kell mellékelni, telefonos elérhetőség megadása azonban szükséges. Ez lehet az adóstárs nevéhez, állandó lakcíméhez köthető vezetékes telefonszám vagy saját illetve közeli hozzátartozójának nevére szóló mobiltelefonszám.

Ahhoz, hogy a megvásárolni kívánt házat a bank elfogadja fedezetként, hitelbiztosítéki értékének el kell érni legalább a 3 millió forintot, ami minimum 4 millió forintos forgalmi értéket feltételez. Tehát a hitelnyújtó banknak is legalább ekkora értékűre kell felbecsülnie. A banki értékbecslő által megállapított forgalmi értéknek legfeljebb a 80%-a vehető fel a jogszabályi előírás alapján, a tényleges finanszírozási arányt azonban csökkenti az ingatlan területi elhelyezkedése, állapota és az igénylők jövedelmi helyzete. Azt tehát, hogy adott ingatlanra mennyi a maximálisan felvehető hitelösszeg és ez alapján mennyi a finanszírozáshoz szükséges minimális önerő, előzetes hitelbírálat után tudjuk megmondani. Ehhez elsőként online ajánlatkérő nyomtatványunk kitöltése szükséges.

Van lehetőség előzetes (a hitel elindítása előtti) értékbecslésre is, ám ennek díja a hiteligénylőt terheli. Ennek költsége adott esetben 31.750 Ft, s emellett az ingatlan tulajdoni lapjára és térképmásolatára is szükség van az értékbecsléshez.

További kérdés esetén Szakértőink készséggel állnak rendelkezésére!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Lakáshitelt szeretnénk felvenni. Ahhoz, hogy megkapjuk, 3 havi bankszámlakivonatot kell benyújtani. Az egyiken nem tudta időben levonni az összeget a bank (720 Ft), de még abban a hónapban átutaltam a pénzt. Ez mennyiben befolyásolja a hitelt? Megkaphatjuk-e a hitelt?