Üdvözlöm,

Az alábbi érdekes szituációban szeretnénk felvenni kölcsönt ingatlan vásárlásra:

Belterületi ingatlanról lenne szó. 2000-ben átminősítették lakóingatlanná, viszot a földhivatal csak akkor fogja ténylegesen felvezetni ezt a tulajdoni lapra, ha az épület kap lakhatási engedélyt. Jelenleg szerkezetkész állapotban van, falak, tető a helyén.

Akiket eddig kérdeztem hitelügyintézők, azt mondták, hogy nem lehet rá kölcsönt kapni, mivel a tulajdoni lapon "gazdasági épület" szerepel (200 nm-es családi ház 1500-as telekkel). Az építési engedély már régen lejárt, viszont nem maradt rajta engedélyköteles munkálat (helyi építészti hatóság ezt e-mailben is megerősítette). Annyi lenne a teendőnk elvileg, hogy lakhatóvá tesszük, utána megigényeljük és megkapjuk a lakhatási engedélyt, felkerül a tulajdoni lapra a "lakó ingatlan". Minden hivatalosan dokumentálva van, a régi építési engedély, a rendeltetési módosításról a határozat, minden megvan.

Valóban nem lehet semmilyen hitelt felvenni így az ingatlanra? Pótfedezettel vagy kezessel sem? (Egyik bank azt mondta, hogy ha kérünk új építési engedélyt, akkor adnak kölcsönt, de hogy kérek építési engedélyt olyan munkákra, amire már nem kell?)

Válaszát előre is köszönöm!
Gábor

Kedves Gábor!

Egy banki hitelbírálat során az a meghatározó, hogy a fedezetül bevonni kívánt ingatlan tulajdoni lapján milyen megnevezés szerepel. Gazdasági épület megnevezésű ingatlant sajnos egyik pénzintézet sem fogad el fedezetként.

Az építkezés befejezésének finanszírozására az egyik megoldás építési hitel igénylése lehetne. Ehhez ha nem is építési engedélyre, de legalább lakóépület építésére szóló egyszerű bejelentésre lenne szükség. Az ehhez kapcsolódó további dokumentumokról IDE kattintva tájékozódhat. E dokumentumok kiadhatóságáról a területileg illetékes építési hatóságtól kérhet felvilágosítást.

Amennyiben az ingatlan továbbépítése kapcsán fenti dokumentumok nem érhetők el, úgy építési hitel felvétele sajnos nem oldható meg. Esetleges kezes, adóstárs bevonása az ingatlanfedezet kérdését nem oldja meg.

Másik, lakás vagy lakóház megnevezésű ingatlan fedezetként történő bevonásával szabad felhasználású jelzáloghitel már igényelhető. E hitelkonstrukciókról Szakértőink készséggel készítenek Önnek személyre szóló, díjmentes tájékoztatót! Ehhez elsőként kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitelügyintézést is!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése