lakóingatlan funkcióval rendelkező ingatlanrészt tartalmazTisztelt Cím!

Szeretném kérni a segítségüket. Menyasszonyommal 1 éven belül szeretnénk vásárolni Debrecen (10-20 km-es vonzáskörzeten belül) külterületen tanya besorolású ingatlant és hozzá tartozó szántót és/vagy legelőt. A vásárláshoz szükséges aranykalászos gazda képzésre beiratkoztunk, várhatóan március elejére lesz meg a végzettség. A tanyákat már most elkezdtük keresni.

Az ügyben szeretnék felvilágosítást kérni, hogy mi a bankok általános gyakorlata, ilyen jellegű ingatlanra milyen feltétellel, fedezettel adnak hitelt?
Elsősorban azt szeretnénk, hogy az általunk megvásárolt tanyaudvar (a rajta lévő lakással és épületekkel), továbbá a föld szolgáljon fedezetül, mert más ingatlan nem nagyon tudunk bevonni.

A kettőnk keresete nettó 300 000 Ft. Még nem házasodtunk össze, nem tudom ez okoz-e bármilyen hátrányt a hitelfelvétel során? Lehetek-e az adóstársa hivatalos élettársi kapcsolat nélkül? Páromnak jelenleg határozott idejű (1 éves) munkaszerződése van, de kizárólag a pozíciója miatt, 1 év múlva új pozícióra kötnek vele új, határozatlan idejű szerződést. Érdeklődöm, hogy ez a határozott idejű munkaszerződés hátrány-e?

A potenciális ingatlanok értéke 15-20 millió forint között van (2-5000 nm tanya és 3-5 ha földterület), a szükséges önerőnk (3-4 millió forint) rendelkezésre áll. Maximum 12 millió forint hitelt szeretnénk felvenni, 15-20 évre, 10-15-20 éves fix kamatozással.

Ebben szeretném a segítségüket kérni, hogy milyen esélyeink vannak erre?
Válaszukat vára!
Köszönettel.
Antal

Kedves Antal!

Tanyaként nyilvántartott ingatlan finanszírozása a bankok többségénél sajnos nem oldaható meg. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lenne erre negoldás, csak szűkebbek a finanszírozási lehetőségek. Van olyan bankpartnerünk, amely elfogadja fedezként a tanyát és nyújt lakáshitelt tanya vásárlásához abban az esetben, ha lakóingatlan funkcióval rendelkező ingatlanrészt tartalmaz.

Az Önök által vásárolandó tanya - a leírtak alapján - rendelkezni fog lakófunkcióval, tehát működhet a hitelfelvétel. Az igényléshez nem feltétel sem a házastársi kapcsolat, sem a bejegyzett élettársi kapcsolat. Az élettársi kapcsolatról a hitelkérelemben nyilatkoznak, a közös lakcím elegendő az élettársi kapcsolat igazolására. Az élettársat a bank adóstársként vonja be a hitelbe, tehát párja jövedelmével is lehet kalkulálni, ha az egyébként megfelel az igénylés feltételeinek. Határozott idejű munkaszerződés is elfogadható, főként, ha mellé tudjuk tenni a munkáltató szándéknyilatkozatát, miszerint párját munkaviszonya lerjáratát követően is foglalkoztatni kívánja.

További, személyre szabott díjmentes tájékoztatást készséggel készítenek Önöknek Szakértőink a további részletek ismeretében. Ehhez kérjük, töltsék ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitelügyintézést!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

4 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hölgyem & Uram,
Szeretnék érdeklődni, hogy amennyiben külterületi kivett tanya & szántó besorolású ingatlant szeretnénk vásárolni, milyen hitel lehetőségek vannak? A tanya 1151 nm, a szántó rész 4553 nm – egy helyrajzi számon vannak – a tanyán egy 123 nm-es ingatlan található felújított állapotban (fürdő, konyha, kályhafűtés van a szobák mellett) – az ingatlant 33 millió Ft-ért árulják.

Tisztelt Hitelnet!
Köszönöm a részletes válaszukat, sok információval gazdagodtam! A vásárolni kívánt tanyák mindegyike rendelkezik lakófunkcióval. Menyasszonyommal viszont nincs közös lakcímünk, nem tudom ez okoz-e problémát.
Időközben még egy olyan fontos kérdés jutott eszembe, amely fontos az ügyintézés során. A tanya és a hozzá tartozó földterület egyaránt a földtörvény hatálya alá tartozik, tehát szükséges az adás-vételről szóló szerződést 60 napra kifüggeszteni. Amennyiben elővásárlásra jogosult személy nem él a vásárlási jogával, akkor leszünk mi jogosultak megvásárolni az ingatlan együttest.
A kérdésem az, hogy a kifüggesztéssel egyidejűleg el lehet-e kezdeni a hitelügyintézést a konkrét ingatlanra vonatkozóan, vagy az csak a 60 nap lejárta után lehetséges?
Ez a vásárlás és a hozzá tartozó ügyintézés idejének számítása miatt fontos.
Továbbá amennyiben a vásárlási szándékot megerősítésként előleget adunk át az eladó számára, mi történik abban az esetben, ha a hitelt bármilyen okból kifolyólag nem kapjuk meg, így nem tudjuk megvásárolni az ingatlant?
Válaszukat köszönve!