Üdv.

A következő dolgot szeretném kérdezni. A családi ház vételára 29.5 millió forint, a hitelösszeg 18.5 millió és egy millió csok, önerő 10 millió.
Ez az önerő elégséges?

Mit jelent a forgalmi érték, a ház vételárát, vagy amennyire a bank felbecsüli?

Köszönöm.
Éva

Kedves Éva!

A hitelintézetek által elvárt önerő mértékét több tényező is befolyásolja. Az egyik ilyen tényező a fedezetül bevont ingatlan fogalmi, illetve hitelbiztosítéki értéke. A másik tényező a jövedelemfedezettséggel áll összefüggésben.

A ház forgalmi értékét az értékbecslő állapítja meg. Alapvetően az adásvételi szerződésben szereplő vételárból indul ki, amennyiben az reális érték. Ezt fogadja el a hitelintézet is és ez alapján határozza meg, hogy az érték hány százalékáig vehető fel kölcsön.

A maximális finanszírozási arány – törvényi előírás alapján – az ingatlan forgalmi értékének 80%-áig terjedhet, de nem haladhatja meg a hitelbiztosítéki érték 100%-át. (Hitelbiztosítéki érték: valamely ingatlannak az óvatos becslés alapján meghatározott értéke. A hitelbiztosítéki érték megállapításkor a hitelnyújtó által folyósított kölcsönök hosszú lejáratából származó sajátos kockázatokat, valamint az ingatlannak csak azon tulajdonságait és hozamait veszik figyelembe, amelyek várhatóan a jövőben bármely tulajdonost megilletnek.)

A fenti 80%-os finanszírozási arány azonban nem automatikus. A bankok belső szabályzata alapján a ténylegesen adható hitelösszeg ennél kisebb is lehet az ingatlan területi elhelyezkedésétől (például kisebb települések esetében) és az igénylők adósminősítésétől függően.

Az adósminősítés az igénylők igazolt nettó jövedelme alapján történik. A jövedelemvizsgálat során a bankok az igénylők esetlegesen már meglévő hiteltörlesztéseit is figyelembe veszik. Az úgynevezett Jövedelemarányos Törlesztőrészlet Mutató előírásainak kell megfelelni. Erről bővebben IDE kattintva tájékozódhat.

A fenti szabályok alapján tehát elvileg működhet a 29,5 millió forintos családi ház 18,5 millió forintos lakáshitellel történő megvásárlása. Pontos tájékoztatást az ügylet további részleteinek ismeretében tudunk adni. Ehhez elsőként online adatlapunkat kellene kitölteni. Szakértőink készséggel tájékoztatják Önöket az igényeiknek és lehetőségeiknek leginkább megfelelő lakáshitelekről és az aktuális törlesztő részletekről is. Irodáinkban a teljes körű hitel- és CSOK ügyintézést díjmentesen vállaljuk.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Az ingatlan kb. 30 milliót ér, 18 m-ért meg tudom venni gond nélkül? Mármint az nem baj, ha többet ér az ingatlan?