Lakásvásárlási hitelt érdemes Fundamenta hitellel kiváltani?

Tisztelt Szakértő!

Tavaly vettem (egyedül) egy 16.400.000 Ft értékű ingatlant, amihez 15 éves futamidővel 10 milliós FHB hitelt is felvettem. Most összeköltöztünk a párommal, szeretnénk egyrészt kiváltani az FHB hitel teljes összegét, másrészt ő szeretne tőlem tulajdonrészt venni és ehhez a meglévő Fundamenta hitelét (illetve a szocpol összegét is) is felhasználná.

Az ő Fundamenta hitele eredetileg 2015 májusában járt volna le (kb. 1,8 milliót kapna), de rábeszélték, hogy emelje az összeget és a futamidőt is tolják ki 2018-ig. Erre azért volt szükség, mert akkor így a felvehető hitelösszeget fel lehet emelni kb. 6,5 millióra. De ez még persze nem elég a hitel teljes összegének kiváltására, ezért kötnie kellene a kiskorú lánya javára is egy Fundamenta hitelt, aminek az összegét aztán nem a lánya, hanem ő használná fel, mint közeli hozzátartozó (megjegyzem elvált, a kislányt az anyukája neveli).

Nekem valahogy az egész zavaros, biztos, hogy így nem járunk rosszabbul, mintha maradnánk és törlesztenénk az FHB-nál?
(A párom azért akar tulajdonrészt vásárolni, mert különben elesik a szocpoltól, illetve nekem is segíteni akar a hitelösszeg csökkentésével)

Ha tudnak segíteni, nagyon köszönöm!
Anita

Kedves Anita!

A szocpolt a párja több okból kifolyólag sem tudja igénybe venni ehhez a hitelügylethez. Először is szocpol használt lakás vásárlásához nem vehető igénybe. Másodsorban nem is lenne jogosult a támogatásra, ha nem az ő eltartásában van a kislánya. Szocpoltámogatásra az a szülő lehet jogosult válás után, akinek a gyermek az eltartottja. Szocpol újépítésű lakás vásárlása és új ház építése esetén igényelhető, de egy gyermek után ekkor sem jár. A jogosultsághoz legalább 2 meglévő vagy vállalt gyermek szükséges. Vállalt gyermek után pedig csak házastársak igényelhetnek szocpolt.

Azt, hogy a Fundamenta mekkora összeget, milyen módon és feltételekkel, illetve mekkora havi törlesztő részlettel tudna folyósítani, nem tudjuk és a jelenlegi FHB-s lakáshitele részleteit sem ismerjük, így összevetni sem tudjuk a két kölcsönt. A Fundamenta által adott ajánlatot áttekintve, majd a jelenlegi – FHB által nyújtott – hitelkonstrukcióval összehasonlítva kaphat választ arra, hogy esetlegesen jól járna-e a hitelkiváltással.


Utolsó módosítás: 2021. január 05. keddFeliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x