Lakásvásárlási és építési hitel közötti különbség

Miben különbözik egymástól a lakásvásárlásra és építésre igényelhető jelzáloghitel? Mindamellett, hogy számos hasonlóság van a lakásvásárlási és építési kölcsönök között, néhány alapvető különbséget is felfedezhetünk.

A legfőbb különbség talán abban rejlik, hogy a lakásvásárlási hitelek folyósítása egy összegben történik, míg építési hitelkonstrukció esetén mindig szakaszos folyósításra kell számítani, ami azt jelenti, hogy a pénzintézet a felvett hitelt készültségi foknak megfelelően utalja a hitelfelvevő bankszámlájára, visszatartva az utolsó hitelrészt a használatba vételi engedély megszerzéséig. Ugyanakkor a lakáshitelek összegét sohasem a hiteligénylő, vagyis a vevő számlájára folyósítja a bank, hanem az eladóéra.

További különbség a kétféle hiteltípus között, hogy lakásvásárlás esetén az adott pénzintézet értékbecslője a megvásárolni kívánt lakóingatlannak a jelenlegi értékét határozza meg, míg építkezés esetén nem az aktuális, hanem az ingatlan várható jövőbeni értéke kerül meghatározásra. A továbbiakban a bankok mindkét esetben az így kialakított értékből kiindulva határozzák meg a maximálisan felvehető lakáscélú hitel összegét.

A lakásvásárlási és építési hitelek járulékos költségeit illetően annyi különbség van csupán, hogy építkezés esetén az egyes készültségi fokok megállapításakor az értékbecslőnek alkalmanként fizetendő a helyszíni szemle díja, míg lakásvásárlás esetén nincs ilyen tétel.

Az építésre és lakásszerzésre igényelhető jelzáloghitelek köre azonban megegyezik, amennyiben új lakás megvásárlásáról van szó, ugyanis ebben az esetben állami kamattámogatású forinthitel, illetve piaci kamatozású forint alapú lakáshitel egyaránt igényelhető.

Ha azonban használt lakás megvásárlásáról van szó, akkor csak piaci kamatozású forint és devizahitel felvételére van lehetőség.
Az építési és lakásvásárlási kölcsönök kamata megegyezik, mindkét hiteltípus az alábbi devizanemekben érhető el:

Ha Ön is kíváncsi a jelenleg elérhető legkedvezőbb lakásvásárlási és építési hitelek havi törlesztő részletére, akkor használja a honlapunkon található lakáshitel kalkulátort, melynek segítségével a kívánt törlesztési kötelezettség akár otthonából is kényelmesen és egyszerűen kiszámolható.

Konkrét ajánlat esetén pedig töltse ki ajánlatkérő űrlapunkat, s Tanácsadóink elkészítik az Ön igényeinek és lehetőségeinek megfelelő ajánlatot.Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézést is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet!

Családi házat szeretnénk felépíteni, leírva helyzetünket szeretném kikérni tanácsukat!

Van egy telek ami hitel terheli. Erre a telekre szeretnénk építeni házunkat.(100nm+20nm garázs)
2,4 évünk marad a lakhatási engedély megszerzéséig.
A ház alapjára megvannak az anyagok és az ehhez kapcsolódó munkadíj összege is, továbbá a falazó anyagok is (téglák).
Attól tartunk, hogy kifutunk az időből. Mi lenne a legjobb megoldás a jelenlegi helyzetünkben?


2
0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x