Tisztelt Címzett!

A következő lenne a kérdésem:
Vidéken található tehermentes használt családi házat szeretnék megvásárolni. A családi ház jó állapotban van, 2 szobás, összkomfortos, magas építésű, nem nedves, vegyes téglafalú. A családi ház értéke 5.000.000 Ft, amelyhez nekem 3.200.000 Ft-ra lenne szükségem 15 éves futamidőre.

Az én jövedelmem, nettó átlagkeresetem kb. 140.000 Ft, 3 éve dolgozom közalkalmazotti jogviszonyban.

A kérdésem pedig az lenne, hogy én egyedülállóként, adóstárs és más ingatlanfedezet bevonása nélkül, megkapom a lakáshitelt?

Válaszukat előre is köszönöm.
Üdv.
Zoltán

Kedves Zoltán!

Lakásvásárlási hitel bírálatánál a bankok két szempontot vesznek figyelembe: az ingatlanfedezettséget és a jövedelemfedezettséget. Ha mindkettő teljesül, akkor a megvásárolni kívánt ingatlanon kívül sem további ingatlan, sem fizetőképességet javító adóstárs bevonására nincs szükség.

Az ingatlanok maximális finanszírozási arányát jogszabály határozza meg. Ez alapján a fedezeti ingatlan forgalmi értékének maximum 80%-a finanszírozható hitelből. A rendelkezések szerint tehát a kinézett 5 millió forintos ház terhelhető lenne 3,2 millió forinttal. A terhelhetőséget azonban további tényezők is befolyásolják, például az ingatlan területi elhelyezkedése, állapota. Másik ingatlanfedezet bevonásának szükségessége mindezek függvénye.

3 éves munkaviszonnyal, nettó 140.000 forintos átlagbérrel vállalható a 3,2 millió forintos lakáshitel havi törlesztő részlete adóstárs bevonása nélkül is, amennyiben nincsen egyéb hiteltartozása (személyi hitel, áruhitel, stb.), amely csökkentené a hiteltörlesztésre fordítható szabad bevételét.

Adott esetben javasoljuk az előzetes hitelbírálat elvégzését, melyből pontos választ kaphat fenti kérdésekre. Az előminősítés elvégzéséhez kérjük, vegye fel a kapcsolatot lakóhelyéhez legközelebbi Hitelnet irodával, vagy próbálja ki lakáshitel kalkulátorunkat és kérje díjmentes ajánlatunkat.

Kimondottan közalkalmazottak számára nyújtott lakásvásárlási hitel jelenleg nem található a bankok kínálatában. A lakásvásárlás esetén elérhető legkedvezőbb banki hitelek megismerésében online lakáshitel kalkulátorunk lehet segítségére, mellyel összehasonlíthatja a piaci kamatláb mellett nyújtott lakáshiteleket az államilag támogatott konstrukciókkal. A kalkuláció nemcsak az aktuális törlesztő részleteket, hanem a járulékos költségeket, illetve banki díjelengedési akciókat is megjeleníti.

További kérdés esetén forduljon bizalommal Hitelszakértőinkhez!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Az adóstárstól milyen okmányokat kérnek?