Tisztelt Hitelnet Csoport!

Érdeklődni szeretnék, hogy milyen lehetőségekkel kalkulálhatunk. Összeköltözés esetén egyik fél a hitellel terhelt saját tulajdonú lakását eladni szeretné, és az új lakásra átvinné ezt a hitelt az eladást követően. A másik fél a saját jelenlegi lakásának értékesítését követően kifizetné egyrészt ennek a lakásnak egy jelenlegi résztulajdonosát, majd részarányosan a leendő közös lakásvásárlásba venne részt három kiskorúval.

Érdeklődöm, hogy ebben az esetben a közös lakás megvásárlásához igénybe vehetnek bármilyen kedvezményt a felek, illetve ehhez az elképzeléshez milyen lehetőségek állnak rendelkezésükre?

Köszönettel, Katalin

Kedves Katalin!

Amennyiben új lakás megszerzése a cél, akkor a vételár kiegyenlítéséhez a három kiskorú gyermek után elvileg igényelhető a lakásépítési támogatás, közismertebb nevén a szocpol. Ehhez természetesen az is szükséges, hogy a szocpol valamennyi igénylési feltétele teljesüljön. A támogatás összegét a gyermekek számán kívül az új lakás hasznos alapterülete és az épület energetikai minősítése határozza meg. Erről bővebben IDE kattintva olvashat.

Ha használt lakást vásárolnak a jelenlegi helyett, akkor ahhoz egy összegű, vissza nem térítendő állami támogatás ("félszocpol") sajnos nem vehető igénybe.

Az értékesítésre kerülő lakást terhelő hitel átjegyzésére akkor van lehetőség, ha a vásárolni kívánt ingatlan már végleges bejegyzéssel az Önök nevére került. Ez viszont azzal jár, hogy a régi lakás eladása előtt meg kell szerezni az újabb lakást. Ha azonban az új lakás megvásárlása akkor történik, amikor a régi lakás még a tulajdonban van, az kizárja a szocpolra való jogosultságot (új lakás esetén), tehát a kettő együtt nem kivitelezhető. Ez esetben megoldás az lehet, ha a régi lakás eladásával egyidejűleg az azt terhelő jelzáloghitelt visszafizetik és a vásárláshoz újabb lakáshitelt vesznek fel.

Jelenleg új és használt lakás megszerzéséhez egyaránt igényelhető állami kamattámogatású lakáshitel, melyek törlesztő részleteit megtekintheti honlapunkon is. Az elérhető hitelkonstrukciókról pontos tájékoztatást a konkrétumok ismeretében (a lakásértékesítésekből befolyó és az abból kifizetendő összeg, az eladásra szánt ingatlant terhelő kölcsön összege, a vásárolni kívánt ingatlan területi elhelyezkedése, az igénylők jövedelmi helyzete, stb.) tudunk adni. Személyre szóló, díjmentes hitelajánlatunkhoz kérjük, töltse ki online űrlapunkat, s Szakértőink ismertetni fogják a lehetőségeket!

További kérdés esetén készséggel állunk rendelkezésére!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

6 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt szakértő.
Nyáron vagy ősszel szeretnénk egy használt lakást venni. 1-2 millió értékrend közöttit, így valószínűleg az energiatanúsítvány nem a legjobb. 2 gyermek és két 25 éves felnőtt. A szocpol így hogyan alakul vagy esetlegesen más otthonteremtési illetve kedvező hitel, vagy ezt mind egybe 🙂 minden érdekel csak vonalakban.
Előre is köszönöm.

Férjemmel egy 8 millió értékű lakást szeretnénk vásárolni. Az lenne a kérdésem, hogy ha egy gyermekre szeretnénk megelőlegezett szocpolt igényelni, az beszámítható lenne-e a lakásvásárlási önerőnkbe? És a 8 milliós lakásra 6,5 millió hitelt lehetne-e felvenni? Illetve mennyit hitelt adnának?
Válaszukat előre is köszönöm szépen.
Üdvözlettel: Ágnes

Tisztelt hitelnet csoport,
Érdeklődni szeretnék:
20.000.000,- használt ház vásárlása estén önerőként 3.000.000,-t tudok teljesíteni, van-e lehetőségem 2013-ban ilyen hitelcsomagra.
Folyamatos havi jövedelmem van, nincs ingatlan a nevemen. 29 éves vagyok, számíthatnék-e lakás támogatásra?
Üdvözlettel:
Gusztáv