Lakásvásárlás vagy lakásépítés?

A lakásépítés egy újonnan felépülő ingatlant takar, míg a lakásvásárlás új és használt ingatlan megszerzését egyaránt jelentheti.

Lakóház építése esetén az építtetőknek rendelkezniük kell építési telekkel, amire egy családi ház felépítése minden további nélkül engedélyezett. Amennyiben a telek nem saját, hanem például szülők nevén van, akkor ráépítési megállapodás elkészítése szükséges. Az ügyvéd által készített ráépítési megállapodás tartalmazza, hogy a felépülő ingatlanban ki milyen arányú tulajdonrészhez fog jutni.

A lakásépítéshez jogerős építési engedélyt, műszaki leírást, tervdokumentációt, valamint költségvetést kell benyújtani az adott pénzintézethez, míg lakásvásárláshoz az adásvételi szerződés megkötése szükséges.

Lakásépítési hitel igénylésekor Ön jogosult lehet az állami kamattámogatású forinthitel felvételére, míg lakásvásárlás esetén csak akkor igényelhet államilag támogatott lakáshitelt, ha új lakóingatlant kíván vásárolni.

Használt lakóingatlan megszerzéséhez tehát az államilag támogatott lakáshitel nem vehető igénybe, azonban ebben az esetben is többféle hitellehetőség kínálkozik mind forint, mind deviza (euró vagy svájci frank) alapon.

Ha Ön az új ingatlana megszerzéséhez államilag támogatott forinthitelt szeretne igényelni, akkor számlabenyújtási kötelezettséggel kell számolni. Ez azt jelenti, hogy lakásvásárlás esetén a teljes vételárról, lakásépítés esetén pedig a költségvetés 70 százalékáról kell számlát bemutatni. Azonban ha az Ön által felvett támogatott hitel összege meghaladja a költségvetés 70 százalékát, akkor a magasabb hitelösszegről kell számlát benyújtani.

A lakásszerzési illeték mértéke is eltérő a szerint, hogy új vagy használt lakóingatlan megszerzéséről van-e szó. Az új lakás megszerzése 15 millió forintig illetékmentes, a feletti összeg esetén 4 százalékos illeték fizetendő. Használt lakóingatlan megvásárlásakor az illeték mértéke 4 millió forintig 2 százalék, a feletti összeg esetén 4 százalék.

Ha a lakásépítési illetve a lakásvásárlási jelzáloghitelek havi törlesztő részletére kíváncsi, akkor használja Hitelkalkulátorunkat. A honlapunkon található lakáshitel kalkulátor segítségével Ön is egyszerűen és gyorsan kiszámolhatja az aktuális törlesztéseket. Személyre szóló konkrét ajánlatot is kérhet, melyet Kollégáink egy munkanap alatt díjmentesen elkészítenek.


Utolsó módosítás: 2021. január 05. keddFeliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x