Tisztelt Szakértő!

Szeretnénk saját házat az albérlet helyett. 4,2 millióért találtunk egy 45 m2-es sorházi ingatlant egy Pest megyei községben. 2 szoba, konyha, fürdő (Pontos méreteket nem tudok.) Minimális önerővel, 1 gyermekre igényelt csok-kal + hitellel esélyünk van-e megvásárolni az ingatlant?

A hátráltató tényezőket megpróbálom címszavakba önteni:
– Informatikusként minimálbéren vagyok bejelentve, de hamarosan 20-30% emelést kapok.
– 50%-ban tulajdonosa vagyok egy, (a szüleimtől 10 éve örökölt) családi háznak vidéken, ahová már évek óta nem járunk, mivel Pest megyében kaptam állást.
– Van személyi hitelem 20.000 Ft-os törlesztő részlettel.
– 33 éves vagyok.
– 25 éves Feleségem jelenleg otthon van a 4 hónapos pici babával, Ő 38.000 Ft családi pótlékot kap.
– 1 autó van az én nevemen, 1 a felségemén, mindkét gépjármű hitelmentes (esetleg fedezet?).

Válaszát előre is megköszönve.
Tisztelettel:
Zoltán

Kedves Zoltán!

Azt, hogy mekkora összegű lakáshitel vehető fel egy ingatlanra, alapvetően két tényező határozza meg: az egyik az ingatlanfedezet, a másik az igénylők jövedelmi helyzete. Az ingatlanfedezetnél meghatározó, hogy milyen értékű és hol található helyileg. Egy kisebb településen lévő ingatlanra arányaiban kisebb mértékű kölcsön vehető fel, mint például egy megyeszékhelyen lévő lakóingatlanra. Törvényi előírás szerint a megengedett finanszírozási arány 80%, de egy községben lévő ingatlan esetében ennél kisebb mértékű finanszírozási aránnyal lehet számolni.

Továbbá az elérhető hitelösszeget nagymértékben befolyásolja a JTM-nek (jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató) való megfelelés. Ez azt jelenti, hogy kettejük igazolt nettó jövedelmének 50%-ába bele kell férnie a meglévő hitelek és a felvenni kívánt lakáshitel törlesztő részletének. A meglévő személyi kölcsön után fizetendő havi 20.000 Ft-os törlesztési kötelezettség tehát csökkenti a lakáshitel törlesztésére fordítható összeget. Az Ön minimálbéres munkabére mellett a felesége által kapott családtámogatási juttatás kiegészítő jövedelemként fogadható el.

Azt, hogy pontosan mennyi hitelt kaphatnak, az ingatlanfedezet és jövedelemvizsgálat alapján végzett előzetes hitelbírálat eredménye alapján tudják megmondani Szakértőink. Ehhez kérjük, töltse ki online adatlapunk vagy vegyék fel a kapcsolatot a lakóhelyükhöz legközelebbi Hitelnet irodával.

Arról, hogy a CSOK-kal finanszírozandó lakásnak milyen feltételeknek kell megfelelni, IDE kattintva tájékozódhatnak. 1 gyermek után 600.000 Ft összegű kedvezmény vehető igénybe. Az Ön 50%-os lakástulajdona nem zárja ki a CSOK jogosultságot.

Gépjárművet lakáshitel fedezeteként bankpartnereink nem fogadnak el.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése