Tisztelt Hitelügyintéző!

Azt szeretném megtudni, hogy 16 éves fiammal lakunk együtt ketten. 12 éve dolgozok egy helyen, igaz minimálbérért. Nagyon szeretnénk egy külön lakást venni nem túl nagy értékben.

Milyen lehetőségeink vannak?
Milyen értékig lehet elmenni?
Szocpolt meddig és hogyan tudjuk igénybe venni? Én már 39 éves leszek az idén. Jár még ebben a korban is?
Ha nem, kölcsönt így is lehet felvenni, ezekkel a feltételekkel?

Köszönettel várom válaszát, segítségét.
Anita

Kedves Anita!

Használt lakás vásárlásához piaci kamatozású és állami kamattámogatású lakáshitel egyaránt igénybe vehető. Mindkét hiteltípus forint alapon érhető el és mindkettőhöz szükséges önerő. A maximális finanszírozást szabályozó rendelet szerint a nyújtható kölcsön összege nem haladhatja meg a vásárolandó és egyben fedezetül szolgáló lakás forgalmi értékének 80%-át. Ez tehát a maximum, ami felvehető. Ezt a mértéket azonban még csökkentheti az igénylő jövedelmi helyzete, adott esetben a minimálbéres kereset, valamint a lakás területi elhelyezkedése. Mindezek figyelembevételével elmondható, hogy a vásárolni kívánt lakás vételárának körülbelül az 50-80%-a közötti összeg érhető el kölcsön formájában.

Amennyiben nem rendelkezik a vételár kifizetéséhez szükséges készpénzzel, akkor esetleg további ingatlanfedezet bevonásával növelhető a kölcsön összege. E plusz fedezetnek nem kell az igénylő tulajdonában lenni, hozzátartozói megkötés nélkül bárki ingatlana elfogadható a tulajdonos(ok) hozzájárulásával.

Szocpol csak újépítésű lakás vásárlásához és új ház építéséhez kérhető, de tervben van a használt lakás vásárlásához igényelhető félszocpol újbóli bevezetése. Mivel a vonatkozó törvényjavaslat elfogadásáról még nincs információnk és nem ismertek az igénylés pontos feltételei sem, ezért nem tudjuk megmondani, hogy 39 évesen is jár-e majd a félszocpol. Az életkorra vonatkozó előírások, csak úgy, mint az egyéb követelmények a vonatkozó törvény kihirdetése után válnak ismertté.

Az államilag támogatott lakásvásárlási hitellehetőségekről IDE kattintva olvashat bővebben.

Arra is biztosítunk lehetőséget, hogy személyre szóló hitelajánlatból tájékozódjon a használt lakás vásárlásához igényelhető kölcsönökről. Ehhez további információkra van szükség, melyeket online ajánlatkérő nyomtatványunk kitöltésével adhat meg. A lakásvásárlási hitelajánlatot Szakértőink rövid időn belül díjmentesen elkészítik.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

24 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdvözlöm Önöket!
Segítségüket szeretném kérni. Eddig még nem volt saját lakásom, csak albérletekben éltem. Van 3 gyermekem. Az egyik nagykorú, a kettő kiskorú. A szocpol támogatást meg nem vettem igénybe és egy kis házat szeretnék vásárolni.

Jó napot kívánok.
Használt lakást vásárolnék, összege kb. 2,5 millió Ft. Van két gyermekem, szeretném a félszocpolt igényelni a hitel mellé.
Kérdéseim:
– félszocpol igényelhető-e?
– mennyi önerő szükséges?
– mi a hitel menete?
Tisztelettel: P-né

Egyedülállóként nevelem a kisfiamat és 4 órás bejelentett munkahelyem van. Egyáltalán van lehetőségem elindítani bármilyen hitelt (3 millió) szocpollal együtt egy használt lakás megvásárlására?
Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel:Mónika

Kedves Hitelnet.
Szeretnénk kertes házat venni, de amit néztünk az használt ingatlan és állami támogatást kellene felvennünk mellé, mert sajnos amit kapunk a 3 gyermek után szocpolt az kevés hozzá, ezért valami segítséget szeretnénk kérni valamilyen hitel formájában és ebben szeretném kérni a segítségüket.

39 éves vagyok. Párommal 1 éves babánkat neveljük. Kérdésem, milyen lehetőségünk lehetne, hogy lakáshoz jussunk minél kevesebb hitel felvételével? Megtakarításunk nincsen, párom rendelkezik több mint 1 éves
munkaviszonnyal. Vagy esetleg bővítésre, ahol jelenleg lakunk, de párom örökösödési része benne van? De nincs a nevén a lakás.
Köszönöm előre is segítő válaszât!

Gyermekgondozási segélyben részesülők. Kettő éves gyermekem után szeretnék egy használt lakást vásárolni, ezen kívül családi pótlékot és gyermektartást kapok. Azt szeretném tudni, esélyem van-e arra, hogy kaphatok állami kedvezményes hitelt, szocpolt valamelyik banknál vagy egyáltalán kaphatok valaha.

Tisztelt szakértő!
A kérdésem a következő. Szeretnénk használt lakást vásárolni, de se fedezetünk, se önerőnk nincs. A szocpolt miért nem számítják bele önerőnek? Mert valamikor beszámították. Itt szintén a családosok sínylik meg, mert ebben a mai világban nem sokan rendelkeznek önerővel, sem lakásfedezettel.
Ha tud valami javaslatot a kérdésemre adni, nagyon szépen megköszönném.
Várom válaszát.
Tisztelettel: Erzsébet

Tisztelt Szakértő!
Érdeklődni szeretnék, a következő érdekelne:
125.000 Ft bruttó jövedelemmel rendelkezve, 7 millió forint felvétele lehetséges-e 108.000 Ft bruttó jövedelemmel rendelkező adóstárs bevonásával? A hitel célja lakásvásárlás lenne illetve a lakás bútorozása, esetleg egy kisebb autó. A lakás használt lenne, a szocpolt is igényelnénk, egy baba úton van, később szeretnénk még egyet.
Melyik hitelcél opció vagy melyik “hitelfajta” lenne a legoptimálisabb számunkra? Olvastam, hogy a lakás értékének a 80 %-át a hitelösszeg nem haladhatja meg, viszont nekünk mindenképp szükség van 7-8 millióra (sajnos önerővel nem rendelkezünk). A másik kérdésem pedig az lenne, hogy lehet-e több adóstárs és ez esetben lehet-e magasabb a hitelösszeg?
Előre is köszönöm a választ, tisztelettel: Tibor

Egyedül nevelem 3 gyermekem. Azt szeretném megkérdezni, hogy gyesen vagyok, kapnék-e szocpolt meg hitelt?

Érdekelne, hogy kaphatok-e 7 millió Ft hitelt használt lakásra, ha a fizetésem 85.000 Ft egyedülállóként és van lakásfedezet? És igénybe venném a szocpolt is egy gyermekemre, ha végre igényelhető lesz használt lakásra is.
Választ előre is köszönöm.

Tisztelt Hitelnet!
Az lenne a tiszteletteljes kérdésem, hogy lehet tudni azt, hogy mikorra várható (egyáltalán várható), hogy a törvény bevezetésre kerüljön? Lányomék 4 gyermeket nevelnek, már a házat is kinézték, de a szocpol bevezetése előtt nem szeretnének szerződést kötni. Remélhető még ezen a tavaszon a törvény “kihirdetése”?
Köszönettel és tisztelettel: Eszter

Tisztelt Hitelnet!
Érdeklődni szeretnék, hogy jelenleg hogyan tudnám igénybe venni a szocpolt, ha használt házat szeretnék venni nagy telekkel? Az ingatlan 20 millió fölött van, a férjemmel 3 gyermeket nevelünk, és van egy lakástakarékunk a banknál, ami idén jár le (kb. 1,3 millió forint lesz). Az érdekelne, hogy jár-e rá a szocpol, vagy valamilyen kedvezményes hitel, illetve mennyi önrész kellene?
Köszönettel!