Kedves Szakértő,

A szituáció a következő: párommal (akivel 1 hónapon belül összeházasodunk) és az édesanyjával közösen használt ingatlant tervezünk venni. A jelenlegi ingatlan eladásra kerül, ami kiteszi a megvásárolni kívánt kétgenerációs ház árának a nagy részét. A terv az, hogy az új ház tulajdonjogának 2/3-a az édesanyáé lenne, az egyharmada pedig felesben a páromé és az enyém. Páromnak örökségből megvan az (1/3)/2 nagyjából, viszont én hitelből oldanám meg a saját részem.

A kérdésem a következő: (egész számokkal számolva - még nincsenek konkrét összegek, csak a nagyságrend stimmel) Ha az eladni kívánt ingatlan 35M, a megvenni kívánt pedig 45M, akkor az édesanya része 30M, a miénk pedig 7,5-7,5M. Ebben az esetben lehetséges-e 9M lakásvásárlási hitel felvétele számomra úgy, hogy ebből a tulajdoni lapra az eredetileg megállapodott 7,5M (1/6) kerül fel a nevem alatt?

Az oka: az elmúlt 3 évben az ő ingatlanjukban laktam, és megállapodtunk, hogy ha az eladni és megvásárolni kívánt ingatlanok árának aránya úgy alakul (vagy az állapot megkívánja), akkor ezzel a plusszal járulnék hozzá visszamenőleg a lakhatáshoz. (vásárlási/eladási/költözési költségek fedezése, kezdeti, alap felújítási munkálatok). Persze a megadott számok eltérhetnek attól függően, hogy 30 vagy 50 millióért sikerül megtalálni az igazit, és olcsóbb/jobb állapotú ingatlan esetén nem is feltétlenül lenne szükség rá.

De a kérdés adott: vehet-e fel egy személy nagyobb mértékű hitelt egy több tulajdonossal rendelkező ingatlanra (vásárláskor és a többi tulaj beleegyezésével), mint amennyi a tulajdonrésze lesz?

Előre is köszönöm,
Norbert

Kedves Norbert!

Házastársak hiteligénylése esetén nincs lehetőség a másik fél nélkül történő hitelfelvételre. A hitelügyletbe a házastárs adóstársként történő bevonása kötelező. A hitel visszafizetésért adós és adóstárs egyetemlegesen felel. Az tehát nem kivitelezhető, hogy a tervezett lakásvásárláshoz Ön egyedüli hitelfelvevőként igényeljen kölcsönt csak a saját tulajdoni hányadára. A hitelügyletben az ingatlan összes tulajdonosának szerepelnie kell (párja édesanyjának adott esetben mint ingatlantulajdonos, elegendő csak zálogkötelezettként részt vennie az ügyletben), s a kölcsön visszafizetését biztosító jelzálogjogot is a teljes ingatlanra jegyzik be. Ebben a felállásban megoldható lenne egy nagyságrendileg 30-50M ház esetében a 9M Ft körüli hitelfelvétel.

Amennyiben a vásárolandó lakóingatlan egy helyrajzi számon van, de két önálló lakással rendelkezik, akkor az megoldható lehet, hogy a hitelt csak Ön és leendő házastársa veszi fel a saját tulajdoni hányadára, úgynevezett Használati megállapodás benyújtásával. Ez esetben az érintett tulajdoni hányadnak önállóan forgalomképesnek kell lenni.

Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése