Tisztelt Hitelnet!

A párommal szeretnénk egy családi házat vásárolni, és ki is néztünk egy 9 milliós használt ingatlant, de nem tudjuk, merre induljunk. Kettőnk fizetése bejelentett nettó 280 ezer forint, de sajnos nincs önerőnk. A Szolgálati kölcsönt elfogadják önerőnek?

Van bármi lehetőségünk? A mai világban pénzzel kell hitelt igényelni? (hisz azért megyek bankhoz, mert nekem lenne szükségem rá..)

Tájékoztatásukat előre is köszönöm.
Tisztelettel.
Károly

Kedves Károly!

A munkáltatói kölcsönt és a munkáltatói támogatást lakásvásárlás esetén a pénzintézetek önerőként veszik figyelembe, de az ingatlan terhelhetőségébe beleszámítják. Ez azt jelenti, hogy a banki kölcsön és a munkáltatói kölcsön együttes összege nem haladhatja meg a jogszabályban rögzített maximális finanszírozási hányadot, ami forint alapú hitelkonstrukciók esetén a fedezetül szolgáló ingatlan forgalmi értékének 80%-a.

9 milliós ingatlan tehát a jogszabály alapján maximum 7,2 millió Ft-ig terhelhető. A bank által nyújtott lakáshitel összege azonban függ attól is, hogy hol van helyileg az Önök által vásárolandó használt ingatlan, milyen állapotú, illetve meghatározó az Önök jövedelmi helyzete. Kettejük 280 ezer forintos igazolt nettó jövedelmébe beleférhet a felvenni kívánt összeg havi törlesztő részlete, ha nincsen egyéb hiteltartozásuk, de önerő hiányában az ingatlanfedezettséggel gond lehet.

Ha a vételárat nem fedi le a munkáltatói kölcsön, a banki hitel és a rendelkezésre álló készpénz összege, akkor a lakásvásárlás csak plusz ingatlanfedezet bevonásával valósítható meg. A vásárolandó lakáson kívül plusz fedezetként olyan ingatlan is elfogadható, amely nem az Önök tulajdonában van. Erre vonatkozóan nincsen hozzátartozói megkötés sem. A fedezet típusát tekintve kiegészítő ingatlanként a lakóházon kívül hétvégi ház és üdülő is elfogadható. Az ingatlannak legalább 5 millió forint értékűnek kell lenni ahhoz, hogy bevonható legyen a hitelügyletbe.

Amennyiben van lehetőségük fenti feltételeknek megfelelő plusz ingatlan bevonására, akkor célszerű lenne kitölteniük online ajánlatkérő nyomtatványunkat, mert a további részletek ismeretében Szakértőink személyre szabott, díjmentes lakáshitel ajánlatot tudnak Önöknek készíteni. Ebből megismerhetik a lehetőségeiknek megfelelő legkedvezőbb lakáshiteleket, melyek piaci kamatozással és állami kamattámogatással egyaránt, de mindkét esetben forint alapon igényelhetők. Az előzetes tájékozódáshoz igénybe vehetik online Lakáshitel kalkulátorunkat!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet!
Arra a kérdésre szeretnék választ kapni, hogy a foglalóként kifizetett 10 %-os készpénzösszeg az önerőnek továbbra is részét képezi-e.
Köszönettel!