Tisztelt Hitelnet!

6 milliós lakáshitel felvételkor melyik a kedvezőbb megoldás: lakástakarékkal kombinálva, vagy lakástakarékkal párhuzamosan fizetni a hitelt? 4 éves futamidővel számolva 1 vagy 2 lakástakarék nyitásával, 20.000 Ft/hó.

A végső cél az lenne, hogy minél rövidebb idő alatt a 6 millióval szemben minél kevesebb összeget kifizetve érjük el a célt. A havi összes fizetni való 70-78 ezer Ft között lehetséges.

Ha kérhetem az összehasonlító táblát úgy, hogy világosan kiderüljön, hogy ennyi hónapig x Ft, és ennyi hónapig y Ft-ot kell fizetni.

Előre is köszönöm.
Tisztelettel.
Angéla

Kedves Angéla!

Ha lakástakarékkal kombinált hitelt választ, akkor tudnia kell, hogy a megtakarítási időszak alatt (4 év) nem történik tőketörlesztés. A banknak csak kamatot fizet, a takarékpénztárnak pedig a megtakarítást. A megtakarítási időszak lejárata után a betéti kamatokkal és a 30%-os állami támogatással (havi 20 ezres befizetés esetén ez évi 72.000 Ft-ot jelent) növelt összeg a tőketartozást fogja csökkenti. Ez követően pedig annuitásossá válik a hitel, vagyis az azt követően befizetett törlesztő részlet már kamatot és tőkét egyaránt csökkent.

Ha a másik lehetőséget választja, akkor a befizetett törlesztő részlet már a futamidő elejétől kezdve csökkenti a tőkét. Jóllehet a futamidő kezdetén a befizetett törlesztő részlet nagyobb része a kamatra megy és kisebb hányada csökkenti a tőkét, de már az elején elkezdődik a tőketörlesztés is. A külön kötött lakástakarék a kiutalást követően szintén felhasználható a fennálló lakáscélú kölcsön csökkentésére. A megtakarított összeg a tőkét fogja csökkenteni, így változatlan törlesztő részletet fizetve a hitel előbb lejár majd. Számolni kell azzal, ha külön köt lakástakarékot, akkor a havi megtakarítás összege - jelen esetben 2x20.000 Ft - plusz fizetnivalóként jelentkezik majd a havi törlesztő részlet összegén felül.

Arról, hogy ez konkrét számokban pontosan mit jelent, Szakértőink tudnak Önnek egy személyre szabott kalkulációt készíteni. Ehhez online ajánlatkérő adatlapunk kitöltése szükséges azért, hogy az ügylet részleteit ismerve (a célingatlanra illetve az igénylők jövedelmi helyzetére vonatozó adatok) Szakértőink a bankpiaci legkedvezőbb lakáshitel konstrukciójával tudjanak számolni.





Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Ügyintéző!
Érdeklődni szeretnék a megtakarítással egybekötött lakáshitelről. Milyen feltételei illetve kritériumok vannak. Illetve ha szeretnénk felvenni 2 millió forintot, mennyi lenne a kamat (2 éves futamidővel). Egy ismerősöm olyan fundamenta lakáshitelt vett fel, ahol 1,6 millió forintot kell visszafizetni, de 3 millió hitelt kaptak.
Van esetleg ilyen kedvező lehetőség is?
Köszönöm mielőbbi válaszát!