A hitelezés visszaesése miatt megnőtt a lakossági megtakarítások szerepe. Kedvező megtakarítási lehetőséget jelent a lakástakarék szerződés, melynek hozama az állami támogatásnak köszönhetően magasabb, mint a bankbetéteké. Ha mindezt hitellel kombináljuk, akkor pedig alacsonyabb havi törlesztő részleteket is el lehet érni.
2009. július 1-től azonban az állam megszüntette azt a lehetőséget, hogy újonnan kötött lakástakarék szerződést szabad felhasználású hitelkonstrukcióval lehessen kombinálni. Azon ügyfelek számára, akik hosszú időn át elősegítették megtakarításaikkal az államháztartás egyensúlyának megteremtését, korábban az állam lehetővé tette, hogy a hozamot a lakáscélú felhasználás igazolása nélkül is felvehessék.

Szomszédos országainkban (Szlovákia, Csehország, Ausztria, Németország) is létezik a szabad felhasználású lakástakarék a költségvetés refinanszírozásában betöltött szerepe miatt. Mindezek ellenére hazánkban a költségvetés kiadásainak csökkentése érdekében ezt az állam megszüntette, de bevezetésre került a tartós befektetési számla intézménye, mely a hosszabb távú megtakarításokat ösztönzi, s ezt az állam kamatadó mentességgel támogatja.

Megfigyelhető, hogy az ügyfelek fentiek miatt a rövidebb időre szóló megtakarítások felé fordultak. Tavaly az év második felében a 8 éves futamidejű szerződések az előző év ugyanezen időszakához viszonyítva csak annak egyharmadát tették ki.

A lakástakarék szerződés megkötése előtt az ügyfelek teljes körű szóbeli és írásos tájékoztatást kapnak a lakástakarék működéséről. Majd a megtakarítási idő alatt (4 vagy 8 év) nincs semmi tennivaló a megtakarítás havi összegének befizetésén kívül, hacsak nem kívánják módosítani a lakástakarék szerződést. A megtakarítási idő alatt az évente kiküldött számlakivonat alapján tájékozódhatnak a megtakarítók befizetéseikről, az állami támogatás összegéről, valamint a betéti kamatokról. Arról is kapnak tájékoztatást, hogy megtakarításuk mikor éri el a kiutaláshoz szükséges feltételeket.

A kiutalás időpontja előtt három hónappal az ügyfelek megkapják a kiutalási értesítőt, valamint felvilágosítást kapnak a lehetőségeikről, ami lehet a megtakarítás kiutalása, lakáshitel igénylése, illetve lakáscélú felhasználás igazolása.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése