Lakást vásárolna, de nem rendelkezik kellő megtakarítással? Mennyi önerőt várnak el a bankok? Mekkora hitelt kaphat az, aki lakást vásárolna?
Aki használt lakás vásárlásán gondolkodik, és a saját erő kiegészítéseként lakáshitel is szeretne felvenni, annak érdemes alaposan tájékozódnia a témában. Az egyes banki ajánlatok között akár több százezer forintos eltérés is lehet, sőt az elvárt saját erő mértéke sem ugyanaz. Az alábbiakban szakértőink összegyűjtöttek néhány hasznos tudnivalót, melyek a banki kondíciós listákból lehet, hogy kimaradtak.

Lakást venni önerő nélkül?
Amennyiben nem rendelkezünk a megvásárolni kívánt lakáson túl egyéb kiegészítő fedezettel, akkor önerőre minden esetben szükség van. A jogszabályi előírások szerint a felvehető lakáshitel összege nem lehet nagyobb, mint a megvásárolni kívánt lakás vagy családi ház forgalmi értékének 80 %-a, tehát legalább 20 % saját erő szükséges. Ez a 20 % helyettesíthető egy kiegészítő ingatlanfedezet bevonásával is, ami azonban bárkinek a tulajdonában lehet, nem szükséges, hogy a tulajdonosa közvetlen hozzátartozó legyen. Vannak azonban olyan esetek is, amikor a pótlólagos fedezet bevonása nélkül is megvásárolható egy ingatlan saját erő nélkül.

Több olyan pénzintézetnél is van arra lehetőség, hogy a megvásárolni kívánt ingatlan forgalmi értékét még az adásvételi szerződés aláírását megelőzően megállapítsák. Ilyenkor a felvehető hitelösszeg tehát már akkor tudható, amikor még nincs adásvételi szerződés a kezünkben. Ilyenkor tehát már annak megfelelően készíttethetjük el az adásvételi szerződést, hogy pontosan tudjuk mekkora hitelt kaphatunk. Amennyiben a banki értékbecslő lényegesen többre értékeli az ingatlant, mint az adásvételi szerzősédben található vételár, akár önerő nélkül is meg tudunk vásárolni egy lakást. Szükséges önerő mértéke azonban természetesen függ a rendelkezésre álló jövedelemtől is. Vannak olyan ajánlatok, melyek már egy igazolt minimálbérrel is elérhetőek, azonban – hitelminősítés alapján - általában ennél nagyobb mértékű saját erőt várnak el attól függően, hogy hol található helyileg a lakás és milyen a jövedelmi helyzetük az igénylőknek.

Lakáslízing jelentheti a megoldást?
Néhány évvel korábban számos olyan lakáslízing lehetőséggel találkozhattunk, mely önerő nélküli lakásvásárlási lehetőséget kínáltak. A törvényi szabályozás a lakáshitelekhez hasonlóan azonban a lakáslízing esetén is bezárta ezeket a lehetőségeket. Ennek értelmében tehát a finanszírozás ilyen formája esetén is akadályokba ütközhet az, aki önerő nélküli megoldást keres, mivel a 80 %-os felső határ lakáslízing esetén is érvényes.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

6 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Szép napot!
Azzal a kéréssel fordulok önhöz, hogy nincs önerőm és egyedül nevelem a lányomat.
Hogyan lehetséges a lakásvásárlás?

Tisztelt Szakértő!
Szeretnék tanácsot kérni! Fiatal pár vagyunk. Szeretnénk egy használt lakást vásárolni és elkezdeni saját kis életünket. Babát szeretnénk. Kettőnk nettó jövedelme 160 ezer forint. A megvásárolni kívánt ingatlan 100900 Ft. Önerőnk nincsen. Édesanyámnak van egy lakótelepi ingatlana, melyen kb. 300.000 Ft-os tartozás van.
Kaphatunk-e hitelt?
Válaszát köszönöm.
Tisztelettel.
Nikolett

A férjemmel házat szeretnénk vásárolni. Van egy gyerekünk, jelenleg a szüleimnél élünk. A férjem szakmunkás minimálbért kap, én pedig gyesen vagyok. Házat szeretnénk venni, de nincs önerőnk.
Az lenne a kérdésem, hogy milyen lehetőségeink vannak?