Kedves Hitelnet Szakértő!

Az FHB-nál jártam a minap, és hitelspecialistájuk azt az információt adta, hogy lakásvásárláshoz lízing igénybevételével 100 %-ban is finanszírozza bankja a vételárat, feltéve, hogy a kereset 33 %-át a törlesztő részlet nem haladja meg. Aztán azt is hozzátette, hogy önerő nélkül semmit sem lehet igénybe venni.

Itt már elvesztettem a fonalat, ezért most Önöktől érdeklődöm, mi is ez a lízing pontosan, ki veheti igénybe, munkabér mértékéhez van-e kötve, és főként, hogy kiváltja-e az önerőt teljes egészében?

Válaszukat köszönöm!
Juli

Kedves Juli!

Lakáslízinggel kapcsolatban az egyik legfontosabb szabály az, hogy a forint alapon nyújtott lakáslízing összege nem haladhatja a lízingelni kívánt lakás forgalmi értékének 80%-át. Ezt jogszabály rögzíti, ettől egyik pénzintézet sem térhet el. Euró alapú lízing esetében a maximális finanszírozási arány még kisebb: a lakás forgalmi értékének 65%-a.

Másik lényeges dolog, hogy a lízingbevevő jövedelmi helyzete valóban meghatározó, az igazolt nettó kereset és a rendszeres havi kiadások összege befolyásolja a maximálisan felvehető lízing összegét.

A pénzintézetek saját maguk is kialakították maximális finanszírozási arányaikat, figyelembe véve a jogszabályi előírásokat. Ez alapján több finanszírozási kategória is létezik. Ugyanakkor az ingatlannak nemcsak a forgalmi, hanem a hitelbiztosítéki értékét is megállapítják a finanszírozás során. A hitelbiztosítéki érték az ingatlan óvatos becslés alapján meghatározott értéke, mely a forgalmi értékből kerül levezetésre. Ez az érték alacsonyabb, mint az ingatlan forgalmi értéke. Ha a lízingbevevő jó állapotú és minőségű lakást kíván lízingelni és kiemelten jó jövedelmi helyzettel rendelkezik, akkor lehetőség nyílhat az úgynevezett hitelbiztosítéki érték 100%-ának meghitelezésére, de ez nem haladhatja meg a forgalmi érték 80%-át. Valószínűleg erről tájékoztatta Önt a bank hitelspecialistája.

Lakáslízinghez is szükség van tehát önerőre. Ahhoz, hogy Szakértőink pontos kalkulációt készíthessenek Önnek az adott esetben maximálisan elérhető lízingösszegről, kérjük online ajánlatkérő nyomtatványunk kitöltésével adja meg a legfontosabb adatokat (például a lízingelendő lakás területi elhelyezkedése, vételára, igazolt nettó munkabér, stb.)! Ezt követően Lízingszakértőink személyre szabott, díjmentes lízingajánlatban fognak tájékoztatást adni Önnek!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

10 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdv!
Önerő nélkül milyen lehetőségek vannak egy 14 milliós használt ingatlan megvételére? Kettő fix havi kereset, melyből 80-100 ezer fordítható minden hónapban a törlesztésre. Van lehetőség önerő nélkül is vásárolni akár hitelre, vagy lízingre? Melyik a jobb ilyen esetben?

Lakáslízinghez is kell valamennyi önerő? Házastársak estén elegendő-e hozzá, ha mindketten minimálbéresek vagyunk?

Arra lennek kíváncsi, hogyha lízingelnék egy házat, akkor mik a feltételek illetve, hogy az általam kinézett házat lehetne-e lízingelni? Minimálbérrel mennyi lenne 4 kiskorú gyerekkel a havi lízing törlesztése? 6,5 millió Ft lenne az ingatlan és nagyon szeretném, hogy összejöjjön.
Kérem, hogy segítsen megoldást találni.
Köszönöm.
Katalin

Üdv.
László vagyok, érdeklődnék, bárlistás vagyok egy lakáslízing miatt. Szeretnék egy másik lakást lízingre vásárolni. 7 millió Ft-ról lenne szó. Használt lakásról lenne szó. Szigethalmon lenne a lakás. A lakás tulajdonsága: 90 nm lakóterület. Emeletes ház, 2 + 3 félszoba, összesen 90 nm telek tartozik hozzá + minden közmű! Víz, csatorna, villany, gáz, kábel tv.
Bejelentett munkahellyel rendelkezünk én is, a párom is 8 órás bejelentéssel. 0 Ft önrésszel szeretnénk megvásárolni!
Tisztelettel: László

Tisztelt Cím!
A kérdésem a következő.
Össze lehet-e vonni a hitelkiváltást és a lízinget úgy, hogy a lízingelni kívánt ingatlan legyen a teljes hitelfedezet önerő hiányában?
Válaszát előre is köszönöm.