Tisztelt Szakértő!

Már több, mint 2 éve dolgozom ugyanazon a munkahelyen külföldön. Havi keresetem az itthoni minimálbér többszöröse. Rendelkezem 3,4 millió forint önerővel. Szeretnék egy használt családi házat vásárolni Jánossomorján. BAR listán nem szerepelek.

Kérdésem az lenne, hogy legfeljebb mekkora értékű ingatlanban gondolkodhatok a jelenlegi feltételek mellett? Valamint, hogy lakáshitel vagy lakáslízing lenne az optimális választás?

Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel.
Zoltán

Kedves Zoltán!

Külföldi jövedelemmel lakáshitel és lakáslízing egyaránt igényelhető használt családi ház vásárlásához. A hatályos kormányrendelet mindkét esetben – lakáslízing és lakáshitel esetén – 80%-ban maximálja a felvehető hitel/lízing összegét. Ez azt jelenti, hogy a megvásárolni kívánt ingatlan forgalmi értékének legfeljebb 80%-a vehető fel forint alapú hitel- illetve lízingkonstrukcióban.

Ezen belül az egyes pénzintézetek finanszírozási aránya eltérő. A maximálisan adható hitelösszeg egyrészt az adott ingatlan értékbecslésének, másrészt az igénylő jövedelmi helyzetének függvénye. Az értékbecslés során nemcsak aktuális forgalmi, hanem hitelbiztosítéki értéket is megállapítanak, (ez az ingatlannak az óvatos becslés alapján meghatározott értéke, a forgalmi értéknek jellemzően a 70-90%-a), a legtöbb bank ezt veszi alapul a maximális finanszírozási arány kiszámításánál. Ugyanakkor egy bankon belül különböző mértékű finanszírozási arányok léteznek. Budapestben, megyei jogú városokban magasabb a finanszírozási arány, mint a kisebb településeken. Továbbá a bank által alkalmazott finanszírozási hányad függ az ügyfélminősítés eredményétől is, amit a jövedelmi helyzet – rendszeres bevételek, kiadások aránya – határoz meg.

Mint ahogy Ön is láthatja, számos tényező szerepet játszik a maximálisan nyújtható hitelösszeg meghatározásánál. Arra a kérdésére tehát, hogy 3,4 millió forint önerővel Jánossomorján mekkora értékű használt családi házat tud megvásárolni, konkrét választ csak ez előzetes hitelbírálat alapján tudnak Szakértőink adni, de a lehetőségeket figyelembe véve úgy véljük, hogy 10 millió forint körüli ház lehet elérhető jó jövedelmi viszonyok mellett. Annak, hogy ez lakáslízing vagy lakáshitel konstrukció keretében milyen havi részlettel érhető el, előzetesen online hitelkalkulátorunk segítségével nézhet utána. Az igényeinek megfelelő legkedvezőbb banki konstrukciókról Szakértőink online ajánlatkérő adatlapunk kitöltése után készséggel tájékoztatják. Személyre szóló hitel- és lízingajánlatunk díjmentes és nem jár semmilyen kötelezettséggel

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

4 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Szakértő,
Azzal a kérdéssel fordulnék Önhöz, hogy a lakáslízing lehetőségről tájékoztatást kapjak. Kerestem a témában tájékoztató anyagot, de nem sok sikerrel.
Az érdekelne, hogy milyen érvek szólnak a lízing mellett /ha egyáltalán szólnak/, ha én szocpol igénybevétele nélkül 20% önerővel szeretnék lakástulajdont szerezni.
Tulajdonképpen a lakáslízing mire való, ha van lakáshitel?
Köszönettel,
Erika

Tisztelt Hitelnet!
Másfél éve dolgozom vállalkozóként Angliában. Itthon szeretnék lakáshitelt felvenni, viszont bankomtól azt a tájékoztatást kaptam, hogy erre csak akkor van lehetőségem, ha legalább 2 éves alkalmazotti munkaviszonyt tudok igazolni. Keresetem az itthoni minimálbér sokszorosa, viszont nem folyamatosan dolgozom. Bejelentett magyarországi lakcímmel rendelkezem. Teljes adóév lezárását követően a külföldi adóhatóságtól, banktól hozott igazolásokat követően van esélyem itthon lakáshitelhez jutni vállalkozóként?
Válaszukat előre is köszönöm!
Katalin