Tisztelt Hitelnet!

Lakáshitelt szeretnék felvenni, de nem tudok fedezetként felmutatni semmilyen más lakást. Hallottam a lakáslízingről, ami állítólag kedvezőbb feltételekkel igényelhető. Azt szeretném tudni, hogy ennél is kell valamennyi saját erővel rendelkezni?

Használt lakást szeretnék venni, körülbelül 7 millió forintos áron. Saját részként maximum 1,4 milliót tudnék felmutatni. Élhetek így a lízing lehetőségével?
Még az is érdekelne, hogy a saját erőt lehet-e esetleg személyi kölcsönből finanszírozni?

Köszönöm mielőbbi válaszát!
Csilla

Kedves Csilla!

Lakáslízingnél - akárcsak lakáshitelnél - szintén szükség van saját erőre. Az önerő nem csak plusz ingatlanfedezet formájában fogadható el. Ha rendelkezik a finanszírozáshoz szükséges készpénzzel, akkor nincs szükség kiegészítő ingatlanra.

Forint alapú lakáslízing esetén a finanszírozás felső határát a vonatkozó jogszabály a lízingelni kívánt ingatlan piaci értékének 80%-ban maximálja. Ez 7 milliós lakás lízingje esetén azt jelenti, hogy maximum 5,6 millió forint nyújtható, amihez 1,4 millió forint saját erőt kell felmutatni. Ez tehát a jogszabály alapján megengedett finanszírozási arány.

Ezt csökkentheti az egyes pénzintézetek saját finanszírozási aránya, amit elsősorban a lízingelendő lakás területi elhelyezkedése, állapota és az igénylő jövedelmi helyzete határoz meg. Elképzelhető tehát, hogy mindezek figyelembevételével nem lesz elegendő 1,4 millió forint a vételár kiegyenlítéséhez. Konkrét választ azonban csak az ügylet részleteinek ismeretében, illetve előzetes hitelbírálatot követően tudunk adni.

A kisebb összegű saját erő személyi kölcsönből történő finanszírozására is nyílhat esetleg lehetőség, de tudni kell, hogy a személyi hitel felvételénél magasabb kamatlábbal, rövidebb futamidővel lehet számolni, és arra is gondolni kell, hogy a havonta esedékessé váló lízingdíj mellett ebben az esetben a személyi hitel törlesztő részletét is fizetni kell majd. Ugyanakkor meg kell felelni a személyi hitelek igénylési feltételeinek.

Ha szeretne személyre szabott kalkulációt arra vonatkozóan, hogy mekkora összegű lakáslízing felvételére számíthat, kérjük töltse ki ajánlatkérő adatlapunkat!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet!
Használt lakást lízingelnék, de nincsen plusz fedezetem. Még olyan lehetőségem sincs, hogy esetleg szülői házat vonjak be kiegészítő ingatlannak. Készpénzes önerőm a ház vételárának kb. a felét teszi ki. Megoldható-e így a lízinggel történő lakásvásárlás?
Köszönöm válaszukat!
Barbara