Lakáslízing felvehető két névre?

Üdvözletem a Szakértőnek!

Párommal szeretnénk saját otthont teremteni. Ehhez jelenleg 500 000 forint önerővel rendelkezünk. Vidéki ingatlant vásárolnánk, körülbelül hatmillió értékben. Ennyiért most egész jó állapotú panellakáshoz juthatunk hozzá.

Azt szeretném megkérdezni, hogy gondot jelenthet-e, hogy páromnak jelenleg nincsen állása. Levelező tagozatos hallgató, és egyelőre nem tudott elhelyezkedni eredeti szakmájában. Én rendszeres jövedelemmel, havi 140 000 forinttal rendelkezem. Amennyiben találna munkát, akkor vehetünk fel két névre lakáslízinget? Az lenne a lényeg, hogy minél kisebb havi törlesztőt kelljen fizetnünk, valamint az önerő is kérdéses még, hogy elég-e ennyi. Azt hallottam, hogy a lakáslízing esetében elegendő kevesebb is. Ez így van valóban?

Köszönöm a tájékoztatását.
Róbert

Kedves Róbert!

Lakáslízing igénylése esetén is végeznek jövedelemvizsgálatot a bankok, de ha a lízingbevevők közül legalább az egyik félnek megfelelő munkaviszonya és keresete van, akkor az elegendő lehet a lízingkérelem pozitív elbírálásához és nem probléma, ha a társigénylőnek nincsen állása. Attól még igényelhetik a lízinget két névre, hiszen az élettárs bevonása is kötelező, de főadósként annak a személynek kell szerepelnie, aki igazolható keresettel rendelkezik. Ha találna munkát a párja, akkor legalább 3 hónapos, nem próbaidős munkaviszonnyal kell rendelkeznie ahhoz, hogy figyelembe vehető legyen a munkabére.

Törvényi előírás alapján lakáslízing esetén sem elegendő kevesebb önerő, mint lakáshitel felvételénél. A jogszabály mindkét esetben a célingatlan forgalmi értékének maximum 80%-áig teszi lehetővé a finanszírozást. A ténylegesen elérhető összeget pedig a bankok az adott ingatlan területi elhelyezkedése, értéke és az igénylők jövedelme alapján határozzák meg.

Fentiek alapján 500.000 Ft saját erő sehogy sem elegendő a 6 millió forint értékű panellakás megvásárlásához. A vételár hiányzó része csak akkor finanszírozható, ha plusz ingatlan bevonására is van lehetőség, ami hitellel terhelhető. A plusz ingatlan tulajdonosa bármely személy lehet, aki a hozzájárulását adja az ingatlanára történő jelzálogbejegyzéshez.

Ha van lehetőség kiegészítő ingatlanfedezet biztosítására, akkor kérjük, töltse ki ajánlatkérő adatlapunkat, s Szakértőink személyre szabott tájékoztatást fognak nyújtani az elérhető lízing- illetve hitelkonstrukciókról!


Utolsó módosítás: 2021. január 05. keddFeliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x