Lakáslízing esetén felmerülő költségek

Új vagy használt lakás megszerzésének egyik finanszírozási formája a lakáslízing. A 2010. március 1-től hatályos kormányrendelet értelmében – mely az ingatlanlízing fedezeti arányát is meghatározza – forint alapú finanszírozás esetén a forgalmi érték 85 százaléka, euró alapon 65 százaléka, egyéb devizanem esetén pedig az 50 százaléka lízingelhető.

Lakáslízing esetén általában az alábbi költségekkel kell számolni:
Értékbecslési díj

  • 50 millió forint alatti igénylés esetén ingatlanonként 30 ezer forint
  • 50 millió forint vagy azt meghaladó összegű igény esetén 50 ezer forint/ingatlan
  • Az értékbecslés díja a lízingkérelem beadását követően fizetendő.

Közjegyzői díj
A közjegyzői okirat elkészítésének díja a mindenkori közjegyzői díjtétel alapján kerül meghatározásra, általánosságban a lízing összegének 0,5-1 százalékára lehet számítani. Az okirat díja a lízingszerződés megkötésekor fizetendő közvetlenül a közjegyzőnek.

Szerződéskötési díj
Új és használt lakáslízing esetén a finanszírozott összeg 1,5 százaléka, de legalább 15 ezer forint, legfeljebb 150 ezer forint, illetve 600 euró fizetendő.
Szabad felhasználású lízing esetén a lízing összegének 2 százalékát számítja fel a bank. Szabad felhasználású lízingnek nevezzük a lízing azon formáját, amelyben az eladó és a lízingbevevő személye azonos, illetve rokoni vagy pénzügyi kapcsolat áll fenn közöttük, vagy a lízingbevevő a vételár 10-át meghaladó összeget fizet meg az eladónak saját erőként.
A szerződéskötési díj szerződéskötéskor esedékes.

Illeték
Az illeték összege a mindenkor hatályos jogszabályok alapján kerül meghatározásra és a szerződéskötéskor fizetendő.

Amennyiben Ön a havonta fizetendő lízingdíj összegéről, a lakáslízing esetén felmerülő költségekről, vagy bármilyen lízinggel kapcsolatos kérdésről szeretne részletes felvilágosítást kapni, akkor kérjük, keresse fel a Hitelnet irodáit, melyek az ország egyre több pontján megtalálhatók.Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézést is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x