Tisztelt Hitelnet!

Lakásvásárlást tervezek, de sajnos önerővel még nem rendelkezek. Nem teljesen világos számomra, hogy önerő szempontjából van-e valamilyen különbség a lakáshitel és a lízing között. A tulajdonviszonyokkal tisztában vagyok, de szeretném tudni, hogy melyik lehetőséggel tudnék hamarabb élni? Melyikhez szükséges kevesebb önerő? Önerőként mit fogadnak el? Csak a készpénz tekinthető önerőnek vagy esetleg valamilyen egyéb megtakarítási forma is?

A lakáslízing esetében mitől függ a törlesztő részlet nagysága? Milyen futamidőre kérhető a lízing? Kamatát tekintve van valami különbség a lakáshitelhez képest?
Lízingelt ingatlan esetében is lehet maga az ingatlan a fedezet?

Várom válaszát.
Köszönettel: Árpád

Kedves Árpád!

Akár lakáslízing, akár lakáshitel igénybevételével történik az ingatlan vásárlása, önerőre mindkét esetben egyaránt szükség van. A finanszírozási arányokra vonatkozó rendelet nem tesz különbséget a maximálisan nyújtható összeg tekintetében. Mindkét esetben a megszerezni kívánt lakás forgalmi értékének legfeljebb 80%-áig terjedhet a lízing illetve a hitel felvétele. Ez azt jelenti, hogy minimum 20%-os saját erő a jogszabály szerinti elvárás.

A maximálisan elérhető lakáslízing és lakáshitel mértékét azonban nemcsak kormányrendelet szabályozza. A hitelintézetek meghatározzák saját finanszírozási arányaikat, melyet az adós jövedelmi helyzetének és a célingatlan területi elhelyezkedésének figyelembevételével alakítanak ki. Ez alapján az elvárt önerő mértéke 20%-nál nagyobb is lehet. Azt, hogy pontosan mennyi, fenti információk ismeretében határozható meg.

Önerőként a készpénz fogadható el. A lízing és a hitel csak akkor folyósítható, ha a készpénzben rendelkezésre álló önerő átadásra került. Egyéb megtakarítási forma nem lehet önerő sem lakáslízingnél, sem lakáskölcsönnél. Lakáslízingnél a lízingelt ingatlanra vonatkozó, a hitelintézet javára bejegyzett 1/1 arányú tulajdonjog a biztosíték. Ami még megoldás lehet az a kiegészítő ingatlanfedezet bevonása.

A törlesztő részlet nagysága a lízingösszeg és futamidő alapján az aktuális kamatok figyelembevételével kerül meghatározásra. A lakáslízing maximum 30 éves futamidőre kérhető. A lakáslízing kamata hasonlóan alakul mint a piaci kamatozású lakáshitelé. Ennél alacsonyabb kamatszinten az államilag támogatott lakásvásárlási hitelek érhetők el.

A lakáslízing és lakáshitel esetén elérhető törlesztő részletekről előzetesen kalkulátorunk segítségével tájékozódhat. A lakáslízing és lakáshitel termékek személyre szóló összehasonlítását online ajánlatkérő űrlapunk kitöltésével kérheti.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt hitelnet!
A használt lakásra kötött lízingszerződés kamata és törlesztőrészlete fix vagy változhat? Nem igazán látom az előnyét a lízingnek, mivel így nagyon hamar kitessékelhetnek a lakásból, ha időszakos pénzügyi gondjaim lennének.