Tisztelt Hitelnet!

Egy belterületen lévő telekre szeretnék felvenni hitelt, amelyen jelenleg egy engedéllyel rendelkező gazdasági épület van, amelyet lakásként szeretnénk használni. Egyébként 50% önerővel rendelkezem.

A kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben igényelhetek-e államilag támogatott lakáshitelt?
Vagy milyen hitelt tudnék felvenni, ha ez a telek lenne a fedezet is?
Esetleg ha a hitelfelvétel után a gazdasági épületet átminősíttetném lakóházzá, kaphatnék valamilyen kedvezményt?

Köszönettel várom válaszukat.
Tisztelettel.
Anikó

Kedves Anikó!

Az ingatlan-nyilvántartás szerint gazdasági épület megnevezésű ingatlan pénzügyi partnereinknél nem fogadható el hitelfedezetként, ezért ha a tulajdoni lapon gazdasági épület szerepel, akkor sajnos nem tudunk Önnek megfelelő hitelkonstrukciót ajánlani. Amennyiben a földhivatalban beépítetlen területként van hivatalosan nyilvántartva a telek, akkor akár a vásárláshoz is igényelhet lakáscélú jelzáloghitelt. Államilag támogatott hitel ebben az esetben sem vehető fel, de piaci kamatozású lakáshitelből finanszírozható a telek vételárának fennmaradó része.

Állami kamattámogatású lakáshitel felvételére akkor lenne lehetősége, ha már a hitelfelvétel előtt sikerülne lakóházzá nyilvánítani az ingatlant. Ennek lehetőségéről, feltételeiről a területileg illetékes földhivatalban kérhet tájékoztatást. Lakóház vásárlása esetén a piaci kamatozású kölcsön mellett az 5 éves kamattámogatású lakáshitel érhető el. Ebben az esetben a kamattámogatás a futamidő első 5 évében vehető igénybe. Ennek lejárata után ez a konstrukció is piaci kamatozású lesz.

Érdemes lenne a honlapunkon található lakáshitel kalkulátor segítségével a piaci kamatozású és államilag támogatott hiteleket összevetnie. A piaci kamatláb mellett nyújtott kölcsönök ugyanis jelenleg kedvezőbb törlesztő részlettel érhetők el mint a kamattámogatott kölcsönök. Ennek okáról IDE kattintva olvashat.

Egy összegű, vissza nem térítendő állami támogatás (szocpol) sem jelen helyzetben, sem a lakóházzá minősítést követően nem vehető igénybe. Használt lakás vásárlásához ugyanis gyermekek utáni támogatás (fiatalok otthonteremtési támogatás, félszocpol) 2009. július 1. óta nem igényelhető.

Fentiek figyelembevételével kérjük, töltse ki online ajánlatkérő nyomtatványunkat, s amennyiben van az igényeinek és lehetőségeinek megfelelő hitelkonstrukció, személyre szóló, díjmentes hitelajánlatban fogják Önt Szakértőink tájékoztatni. További kérdés esetén készséggel állunk rendelkezésére telefonon és személyesen egyaránt.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

11 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet!
Érdeklődni szeretnék, hogy gazdasági épület bérbe adható-e rövid távra (pl. airbnb) céljából.
Válaszukat előre is köszönöm!

Tisztelt Hitelnet!
A férjemmel kinéztünk egy verőcei ingatlant, amely jelenleg külterület, művelés alól kivett zártkert, gazdasági épülettel besorolás alatt áll. Az épület lakóterülete 140 nm, költözhető, de még nem teljesen befejezett, a tetőtérben még további munkálatokra van szükség. Szeretnénk megvásárolni, azonban jelenleg tudtunkkal az ingatlan nem CSOK képes.
Kérdésem arra irányulna, milyen átminősítési eljárást kellene indítani ahhoz, hogy megkapjuk rá az otthonteremtési kedvezményt? (Első gyermekünket várjuk, 3-at tervezünk.) Elég ha az épületet átminősítik lakóépületté, vagy a telket is belterületivé kell nyilváníttatni?
Illetve van-e valamilyen módon lehetőség Falusi CSOK igénybevételére külterületen, ha nem folyik gazdasági munkálat a telken? (telekterület 2189 nm)
Köszönettel,
Anna

Tisztelt Hölgyem/Uram!
Lenne egy ingatlan, amely külterületen helyezkedik el, zártkerti művelés alól kivett gazdasági épületként van nyilvántartva! 3,5 millió forint az ára, ebből már 1.250 000 Ft-ot belefizettünk önerőnek!
A maradék összeghez jelzáloghitelt szeretnénk felvenni, de nem tudom melyik bankhoz fordulhatnánk?

Üdvözlöm Önöket!
A párommal ingatlant szeretnénk venni hitelből és megtetszett egy, amivel problémák merültek fel! Abszolút nem értek az ilyen dolgokhoz, remélem normálisan tudom leírni a bajokat. A ház egy külterületi részen van, valamint, ha jól tudjuk gazdasági épületnek minősül, meg valami gond van a helyrajzi besorolásával is. Szóval ezek mellett van valami esélyünk megvenni úgy, hogy a szülők ingatlanát nem szeretnénk beterhelni? Első ingatlanunk lenne. 6 millióért szeretnénk, teljesen jó állapotú.
Segítségüket előre is köszönjük:
egy fiatal pár

Tisztelt Hölgyem/Uram!
Érdeklődni szeretnék, hogy kapcsolatban állnak-e Önök olyan pénzintézettel, ahol adnak lakáscélú kölcsönt "zártkerti ingatlan gazdasági épülettel" besorolású családi házra? A ház külterületen fekszik és minden terve, engedélye megvan.Egyéb terhelhető ingatlanom nincs.
Válaszát előre is köszönöm.