Üdvözlöm,

Van egy ház, amelyen jelenleg is hitel van, a tulajdonos hitelátvállalással eladná, viszont jó lenne tudni ennek a feltételeit, hogy ez mit is foglal magába. Édesapám nevére szeretném az átvállalást. Természetesen, hogy én fizetném. Sajnos ez enyémre nem lehetséges, mert BAR listán vagyok, viszont ő elmúlt 65 éves és nyugdíjas, a jövedelme havi 200 ezer nettó. Az ingatlanon jelenleg 12 millió tartozás van.

Milyen feltételekkel lehetne ezt igénybe venni? Vagy hogy egyáltalán lehetséges-e így?

Tájékoztatásukat előre is köszönöm.
Üdvözlettel.
Krisztina

Kedves Krisztina!

A hitelátvállalás konkrét feltételeiről minden esetben az adott kölcsönt folyósító pénzintézet tud pontos felvilágosítást adni, ismerve a hitelügylet részleteit. Bankfüggő, hogy az átvállalni kívánt kölcsön havi törlesztéséhez mennyi jövedelmet szükséges igazolni.

Pénzintézetenként lehet különbség az életkorhatár tekintetében is. A bankok többségénél az adós életkora a hitel lejáratakor nem haladhatja meg a 70. életévet. Van azonban olyan hitelintézet is, ahol az igénylő 75 éves koráig vállalható a hiteltörlesztés. Kérdés tehát az is, hogy a kölcsönből, amit szeretnének átvállalni, hány év van még hátra. Amennyiben a hátralévő futamidő édesapja életkorába nem fér bele, akkor csak további, fiatalabb adóstárs bevonásával valósulhat meg a hitelátvállalás. Ön - bárlistásként - valóban nem vehet részt a hitelügyletben. Mind az aktív, mind a passzív BAR státusz kizáró okot jelent jelenleg minden pénzintézetnél.

Az, hogy édesapja nyugdíja jövedelmi szempontból elengedő lenne-e hiteltörlesztés vállalásához, a havi törlesztő részlet összegétől függ. Ezzel kapcsolatban konkrét tájékoztatást tehát szintén az érintett pénzintézet tud adni. A hitelátvállalás konkrét feltételeinek megismeréséhez célszerű lenne az eladóval együtt személyesen felkeresni a hitelfolyósító bankot. A hitelről ugyanis csak az adósnak adhat felvilágosítást a pénzintézet. Egyúttal tájékozódhatnak a fennálló tartozás pontos összegéről, a hitelátvállalás menetéről és járulékos költségeiről!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Szeretném megkérdezni, hogy 65 év feletti nyugdíjas használt lakás vásárlásra kaphat-e hitelt a megvásárolandó ingatlant fedezékként felhasználva? Kb. a lakás értékének harmadát vagy felét vennénk fel hitelnek. Illetve létezik-e olyan hitel manapság, melyet a futamidő alatt ki lehet egyenlíteni véglegesen a későbbiekben, pl. két év múlva, mivel a saját ingatlanunkat addig nem kívánjuk eladni.
Esetleg milyen áthidaló megoldást javasol?
Köszönöm a választ.