Tisztelt Tanácsadó !

Fiam és menyem pedagógusok (végleges szerződéssel). Péter 36 hónapja, Zsuzsi 34 hónapja fizeti a Fundamenta lakáskasszát, havonta minkét esetben 20.000 Ft-ot. Most lakást szeretnének vásárolni. Vételár 9 800 000 Ft.

Önrésznek a fundamentát szeretnék felhasználni (áthidaló kölcsönnel). Bankoknál előzetesen érdeklődnek, hogy kaphatnak-e így hitelt, de elutasító választ kaptak.

Tényleg nincs megoldás ?
Esetleg adóstárs bevonása, mi házunkra a jelzálog?

Köszönöm válaszát.
Marika

Kedves Marika!

A még nem lejárt Fundamenta megtakarítást a pénzintézetek valóban nem tudják elfogadni önerőként lakásvásárlási hitel igénylésekor, mint ahogy a Fundamenta áthidaló kölcsön sem számít saját erőnek.

Az ingatlanok maximális terhelhetőségét meghatározó jogszabály értelmében jelzálog alapú kölcsön a fedezetül bevont ingatlan forgalmi értékének legfeljebb 80%-ig nyújtható. A 80%-os finanszírozási arány ennél kisebb mértékű is lehet a háztartás jövedelmi helyzetétől és az egyes bankok saját finanszírozási arányától függően.

Készpénz hiányában önerőként elfogadható a plusz ingatlanfedezet, például az Ön által is említett szülői ház. Ennek bevonásával több megoldás is kínálkozik. Egyrészt a szükséges saját erőhöz a szülői házra felvett szabad felhasználású hitellel is hozzájuthatnak. Másrészt arra is van lehetőség, hogy a lakásvásárlási hitel fedezeteként legyen bevonva mindkét ingatlan. Ez esetben a kívánt hitelösszeget egyetemlegesen mindkét ingatlanra bejegyzik.

Konkrét, személyre szóló hitelajánlat elkészítéséhez további információkra lenne szükségünk. Ezért kérjük, töltse ki online ajánlatkérő nyomtatványunkat, s Szakértőink ismertetni fogják az igényeiknek és lehetőségeiknek megfelelő lakásvásárlási hitelkonstrukciókat!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

14 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Az lenne a kérdésem, hogy 2 millió ötszázezer forint elég önerőnek egy 13 millió Ft-os lakáshoz?

Üdvözlöm.
Érdeklődnék, hogy a fundamenta megtakarításunk lejár júniusban és szeretnénk lakást vásárolni. Önrésznek elfogadják?

Tisztelt Hitelnet Szakértő!
Szeretnék megvásárolni egy lakást kb. 19 millió forintért. Van egy lejárt Fundamenta szerződésem és egy másik, amire már vehetek fel áthidaló kölcsönt. Még mindkettő államilag támogatott LTP. Egyedülállóként egy gyerek után vagyok jogosult CSOK-ra.
Sokat matekoztam, mi érné meg jobban. Kb. 13 millió forint hitelre lenne szükségem (hogy felújításra is maradjon valamennyi).
1. Ha további Fundamenta szerződések kötésével vennék fel hitelt, akkor a már lejárt 1,3 M Ft körüli első összeg a Funda szerint a hitelben van benne, nem az önerőben.
2. Ha viszont az önerőbe számolom és más banki hitelt veszek fel 13M Ft értékben, akkor több az önerőm és a második, 2022-ben lejáró Fundamentát bele lehetne törleszteni a banki hitelbe… (A 13M forint törlesztéséhez elegendő a fizetésem és van kezesem. Végig fix kamatperiódusban gondolkodom.)
A (most még) viszonylag kedvező kamatok mellett inkább a másodikra hajlanék, de nem vagyok egy közgazdász alkat, ezért kérnék tanácsot. Valamint az sem teljesen világos, hogy ha a a már lejárt Fundamentát önerőbe szeretném beszámoltatni, és más banktól szeretnék hitelt felvenni, annak mi a módja pontosan és működik-e így egyáltalán.
Remélem, érthető volt a felvetésem. 🙂

Tisztelt Hitelnet Szakértő!
9 millió Ft értékű használt ingatlan vásárlásában gondolkodom. Az önerőmhöz felvehetem-e eddigi lakástakarék-megtakarításomat még 2017 júliusában, ha az állami támogatás felvételéhez 2017. 11-ben lennék jogosult, viszont 2022-ben jár le az LTP szerződésem? Ha előbb felveszem LTP megtakarításomat, akkor vajon az állami támogatást is elvesztem vagy létezik-e olyan lakáshitel, ahol az LTP-vel együtt fizetem a hitelt, de az állami támogatást is megkapom és az önerőt pedig felvehetem?
Köszönettel,
Erika

Tisztelt Tanácsadó!
Olyan kérdésem lenne, hogy idén 2014 októberben lejár a fundamentám, utána van 3 hónap kiutalási idő, így gondolom 2015 januárban kapnám meg a pénzt.
A kérdésem az lenne, hogy amennyiben a lakáshitelemet nem a fundamentától venném fel (nincs adóstársam), akkor ez hogyan működik? A fundamenta megtakarítást önerőként használnám fel a lakásvásárlásnál, ezt az összeget átutalják az állami támogatással együtt és utólag kell igazolnom, hogy azt egy lakásvásárlásba olvasztottam, vagy csak azzal a feltétellel utalják át nekem (vagy az eladónak?) ha megvan az adás-vételi szerződés a lakásról? Erről nem nagyon találtam semmilyen kiírást a fundamentánál.
Elkezdhetem intézni a lakáshitelt akkor, ha már lejárt októberben a megtakarítás vagy csak akkor ha már a 3 hónap kiutalási idő is letelt? Ezt mikor fogadják el a bankok önerőként?
Köszönöm a segítséget!
Üdvözlettel
János

Tisztelt tanácsadó!
Kb. fél éve fizetjük én és férjem (20-20 ezer Ft). 4 évre kötöttük le. Ezen a megtakarításon kívül van még készpénzes megtakarításunk is.
Az lenne a kérdésem, hogy fel tudnánk-e venni 14 millió forintot ennyi megtakarítással úgy, hogy csak a férjem van minimálbérrel bejelentve, ugyanis én jelenleg gyesen vagyok?

Tisztelt Tanácsadó!
Augusztusban lesz 1 éve, hogy a fiam, a menyem és én 20 ezer Ft-ot fizetünk havonta. Érdeklődni szeretnék, ha egy 8-10 milliós lakást szeretnének vásárolni, mi a megoldás?
Önerőnek esetleg be lehetne vonni az én lakásomat – ami sajnos elég kicsi, 30 négyzetméter.
Esetleg össze lehet-e vonni 3 Fundamentát?
Köszönettel, Katalin