Tiszteletem!

Használt lakást szeretnénk venni a feleségemmel, van 2 kiskorú gyerekünk (abból az egyik nem a sajátom, de én vagyok a nevelő apja). Jelenleg albérletben lakunk, önerővel nem rendelkezünk, de a CSOK-ot szeretnénk igényelni. Családi házat szeretnénk venni használtat, kisvárosban (20.000 fő), kb. 6 millió Ft-ért. Kettőnk nettó jövedelme 250.000 Ft.
Jelenleg van a nevemen hitel, amit a szüleimnek vettem fel még 10 éve, de nem én törlesztem, hanem ők.

A kérdésem az lenne, hogy így kaphatnék-e hitelt? Vagy esetleg milyen lehetőségek vannak ebben a helyzetben? Van-e olyan lehetőség, hogy a nevemen lévő hitelt, amit a szüleim törlesztenek, az ő nevükre kerüljön, ha esetleg kizáró ok lenne, hogy hitelt vegyek fel, ha már van a nevemen hitel.

Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel.
Szabolcs

Kedves Szabolcs!

Az Ön nevén lévő hitel nem zárja ki újabb kölcsön felvételének lehetőségét, de az utána fizetendő törlesztő részletet nagyságát figyelembe kell venni a jövedelemvizsgálat és hitelbírálat során még akkor is, ha azt nem Ön törleszti. Így a meglévő hiteltörlesztés ronthatja az Önök hitelképességét, csökkentheti a maximálisan felvehető hitel összegét.

Az év elején bevezetett jövedelemvizsgálati módszer alapján az igénylőknek meg kell felelniük a JTM (jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató) előírásának, vagyis az igénylők meglévő és felvenni kívánt hitelének havi törlesztő részlete nem haladhatja meg igazolt nettó jövedelmük 50%-át. Lényeges kérdés, hogy mekkora a szülők részére felvett kölcsön havi törlesztése. Ez alapján határozható meg tehát, hogy mekkora összegű hitel felvételére lenne lehetőségük. Az előzetes hitelbírálatot Szakértőink további információk ismeretében tudják elvégezni, melyeket online ajánlatkérő nyomtatványunk kitöltésével küldhet el.

Ha a szülők részére felvett kölcsön problémát jelentene, akkor annak esetleges átvállalásáról (feltételek, menete, költsége, stb.) a hitelnyújtó bank tud Önöknek konkrét tájékoztatást adni.

Első körben az előzetes hitelbírálat elvégzését javasoljuk!

A CSOK igénylési feltételit IDE kattintva ismerhetik meg!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése