Tisztelt Hitelnet!

Érdeklődni szeretnék. Használt lakást vásárolnék a párommal Budapesten. 30 alattiak vagyunk, nettó havi közös jövedelmünk 210 ezer forint. 14 millió kölcsönt szeretnénk felvenni. 10 százalék önrészünk lenne, valamint szülői oldalról egy 20 milliós ingatlanfedezetet tudnánk bevonni. (ennek a módjáról is kéne ismertető)

Van lehetőségünk hitelre?
Merre induljunk?

Köszönöm válaszukat!
Tisztelettel.
Balázs

Kedves Balázs!

A pozitív hitelbírálathoz – a személyi feltételeken kívül – két alapvető előírásnak kell eleget tenni. Az egyik az ingatlanfedezettség, a másik a jövedelemfedezettség.

A lakás megvásárlásához a plusz ingatlanfedezetet mindenképpen be kellene vonni a hitelügyletbe, mert a vásárolandó lakás piaci értékének – jogszabályi előírás alapján – maximum a 80%-a vehető fel, de a banki gyakorlatot tekintve ez a finanszírozási arány még kisebb. Ehhez az ingatlantulajdonosok, jelen esetben szülők hozzájárulása szükséges. Ezt az jelenti, hogy nekik is részt kell venniük a hitelügyletben. Jövedelemigazolást részükről nem szükséges benyújtani. Zálogkötelezettként, vagyis mint a biztosítékot jelentő ingatlan tulajdonosai lennének bevonva.

A plusz fedezetet kétféle módon lehet felhasználni. Az egyik az, amikor egyetlen lakáshitelbe vonjuk be mindkét ingatlant. Ez esetben a lakáscélú jelzáloghitel teljes összegét bejegyzi a bank mindkét ingatlanra. A plusz fedezet idővel kivonható a kötelemből. Ehhez az szükséges, hogy a fennálló tartozást elbírja a célingatlan. A másik lehetőség, hogy Szakértőink kiszámolják Önöknek, hogy a megvásárolandó lakásra, adott jövedelmekkel mekkora összegű lakásvásárlási hitelt kaphatnak. Ennek ismeretében pedig csak a hiányzó összeget veszik fel a szülői ingatlanra, így az nem a teljes 14 millió forinttal lenne megterhelve. A szülői házra felvett kölcsön jelentené a lakásvásárláshoz szükséges önerőt. Erre a célra azonban lakáshitel helyett szabad felhasználású jelzáloghitelt vehetnének fel, aminek a kamata egy kicsivel magasabb a lakáshitelek kamatánál, illetve két külön hitelügyletben történhet a kölcsön felvétele. Először a szabad felhasználású hitel a szülői ingatlanra, majd – a szükséges önerő birtokában – a lakáshitel a vásárolandó lakásra. Ez utóbbi lehetőség időben hosszabb ügyintézést jelentene.

A jövedelemvizsgálatot a bankok az igénylők igazolt nettó jövedelme és rendszeres kiadásaik alapján végzik. Az esetleges meglévő hiteltörlesztés befolyásolhatja a jóváhagyható hitelösszeget. Lakáshitelhez már akár 3 hónapos, nem próbaidős munkaviszonnyal is hozzá lehet jutni.

Elsőként az javasolnánk, hogy számoljon lakáshitel kalkulátorunkkal és a további részletek ismeretében Szakértőink személyre szóló, díjmentes hitelajánlatot készítenek Önöknek akár mindkét verzióra, így könnyen összehasonlíthatják a hitelkonstrukciókat, eldönthetik merre lenne érdemes elindulni. Amennyiben sikerül megtalálni a megfelelő kölcsönt, díjmentes vállaljuk a teljes körű hitelügyintézést is!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

8 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet!
Élettársam és én szeretnénk belevágni egy saját ház vásárlásba, de sajnos albérlet miatt nem tudtunk összegyűjteni önerőre. Ezzel kapcsolatban lenne pár kérdésem. Egyik, ha pótingatlant akarok bevonni, annak azonos értékben kell lennie a megvásárolni kívánt ház értékével? A tehermentes pótingatlan értéke kb. 15 millió Ft, a vásárolni kívánt 20 millió Ft. Másik kérdésem lenne, hogy ha a pótingatlan tulajdonosa a 20 éves futamidő alatt netalántán elhalálozik (párom nagymamája), akkor ilyenkor felmerülhet valami probléma az ingatlan öröklésénél a családban?
Segítségét előre is köszönöm!

Tisztelt Hölgyem/Uram!
Azt szeretném kérdezni, hogy lakáshitel igénylés esetén egy építési telek elfogadható önerőként? Egy kisvárosban szeretnénk vásárolni egy kb. 5 millió forint értékű házat és a párom tulajdonában van egy építési telek Debrecen Pac tanya városrészében. Úgy gondoljuk, hogy ennek értéke körülbelül 1,5-2 millió forint lehet.
Üdvözlettel.
Zsuzsa

Tisztelt Cím!
Szeretnék tanácsot kérni Önöktől. Szerettem volna venni egy lakást. Sajnos az önerő a nagymama háza lett volna, de mivel ebben az ingatlanban nincs fürdőszoba kialakítva, – de a víz és a gáz be van vezetve -, bank nem fogadta el önerőként. Az önerőként felajánlott ingatlan értéke kb. 4 millió forint, de nekem csak 2 millió kellett volna önerőként. 8 millió forintot szerettem volna felvenni. Havi keresetem 170.000 forint.
Szeretném megkérdezni, hogy ez minden banknál így van-e? Vagy Tudna-e tanácsot adni nekem, hogy hogy induljak el?
Segítségét előre is köszönöm.
Tisztelettel: H. Szabolcsné

Üdvözletem!
A kérdésem a következő: ha önerő hiányában ingatlant vonunk be fedezetként, akkor
1. az ingatlannak teljesen tehermentesnek kell lennie?
2. a hitel törlesztése alatt a tulajdonos eladhatja az ingatlant?
3. esélyes vagyok-e a hitelre, ha a fedezetként bevont ingatlant többre értékeli a becsüs, mint amit megvennék?
Válaszukat előre is köszönöm.