Lakáshitelek fajtái

A lakáshitelekről szeretne általános tájékoztatást kapni? Arra kíváncsi, hogy milyen hitelcélokra és milyen devizanemben igényelhetők? Mennyi lehet a lakáshitelek maximális futamideje? Milyen feltételei vannak a lakáscélú jelzáloghitelek igénylésének? Mennyi egy-egy hitelügylet átfutási ideje? Milyen dokumentáció szükséges a hitelkérelem elindításához? Mindezen kérdésekre választ kaphat a következő összefoglalónkból.

A lakáshiteleket többféle szempont szerint is csoportosíthatjuk. Ön annak megfelelően, hogy lakóingatlant szeretne vásárolni, építeni, felújítani vagy korszerűsíteni, illetve bővíteni, igényelhet lakásvásárlási, építési, felújítási vagy korszerűsítési, illetőleg lakásbővítési jelzáloghitelt.

A lakáshitel fedezetéül szolgálhat a hitelcél szerinti ingatlan, de egyéb ingatlanfedezet bevonására is lehetőség van, lényeg, hogy maximum három ingatlan vonható be egy hitelügyletbe, melyek a pénzintézetek által előírt forgalmi értékűek.

Lakáshitelek jelenleg még három devizanemben: forintban, euróban és svájci frankban érhetők el, ám a deviza alapon folyósított lakáscélú jelzáloghitelek igénylésére már csak 2010. július 15-ig van lehetőség, ezt a dátumot követően ugyanis nem lehet jelzálogot bejegyezni deviza alapú jelzáloghitelek után.

A lakáshitelek kamatozását illetően Magyarországon jelenleg állami kamattámogatású és piaci kamatozású lakáshitelek léteznek. Az államilag támogatott lakáshitelek elsősorban az újonnan megvalósuló lakáscélokat – új lakóház építése vagy vásárlása – illetve lakások, lakóházak korszerűsítési munkálatait támogatják.

Az állami kamattámogatású lakáshitelek csak azok számára érhetők el, akik megfelelnek a jogszabályi feltételeknek. Új lakóingatlan szerzése esetén a hitelhez jutás életkorhoz és eltartott gyermekek számához kötött, valamint a jogosultságot befolyásolja az is, hogy a hiteligénylők rendelkeznek-e lakóingatlan tulajdonnal, illetve államilag támogatott hitellel. Szintén jogszabályhoz kötött a maximálisan nyújtható hitelösszeg és a finanszírozott ingatlanok értéke is. A támogatott lakáshitel kizárólag forint alapon érhető el.

A piaci kamatozású lakáshitelek igénylési feltételei nem jogszabályhoz kötöttek, s akármely lakáscél esetén elérhetőek. A piaci kamatozású forint alapú lakáscélú hitelek egyre kedvezőbb kamatláb mellett érhetők el.

A lakáscélú hitelek átfutási ideje általában három-négy hetet vesz igénybe, ez pénzintézettől és a konkrét hitelügylettől is függ. A szükséges dokumentumok listájáról és a lakáshitelek igénylési feltételeiről a Hitelnet irodáiban és Partnereinél kérhető teljes körű felvilágosítás. A lakáshitelek havi törlesztő részlete pedig Hitelkalkulátorunk segítségével is könnyen kiszámolható.


Utolsó módosítás: 2021. január 05. keddFeliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x