Lakáshitel után igénybevehető SZJA kedvezmény?

2005-ben panel lakást vásároltunk “jelzáloglevél útján igénybe vehető állami támogatással” 35 év alatti fiatal házasok 2 gyermekkel. Az Önkormányzattól kaptunk 400 ezer vissza nem térítendőt, 500 ezer kamatmentes és 900 ezer önkormányzati támogatást. 4+1 évig visszaigényelhetünk a lakáshitel után szja kedvezményt.

Kérdésem az lenne, hogy a Szja feltételeinek megfelelően továbbra is visszaigényelhetjük?
Nem tudom, hogy félszocpol lehet az a 900 ezer, amit kaptunk mint önkormányzati támogatás?

2006-ban kezdtük a törlesztést és 2 kiskorú gyermekünk van jelenleg is.
Köszönöm válaszukat.
Zsuzsa

Kedves Zsuzsa!

Mivel irodánk elsősorban hiteltanácsadással foglalkozik, ezért SZJA kérdésben sajnos nem vagyunk illetékesek. A lakáshitel után visszaigényelhető SZJA támogatással kapcsolatban adózási ügyekben jártas személynél, könyvelőnél, adóhatóságnál érdeklődhet.

A 900 ezer forintos – Önkormányzat által nyújtott – támogatás nem lehet a félszocpol. A félszocpol összege 2005-ben 2 gyermek után 1.200.000.- Ft volt. A támogatás után bejegyzett zálogjog pedig nem az Önkormányzat, hanem a Magyar Állam javára kerül bejegyzésre félszocpol folyósításakor.


Utolsó módosítás: 2021. január 05. keddFeliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
6 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet!

A férjem idén örökölt egy ingatlant, amit ebben az évben el is adunk. A kapott összegből meglévő lakáshitelünket végtörlesztenénk. Az lenne a kérdésem, hogy a lakáseladás után fizetendő szja mértékét csökkentő tényezőnek számíthat-e a végtörlesztés?
Köszönettel: Anita

Kedves Anita!
A kérdésben irodánk nem illetékes. Javasoljuk, hogy kérdésével a területileg illetékes NAV-hoz forduljon.

Üdvözlöm!
Férjemmel és két gyermekünkkel egy két szobás panel lakásban lakunk. Lehetőségünk nyílt a mellettünk lévő panel lakást megvenni és a mi lakásunkkal egybenyitni, így külön szobát tudunk kialakítani a gyerekek részére. Érdeklődnék, hogy felvehető-e az ingatlan vásárlásánál félszocpol vagy bármilyen támogatás?
Köszönöm.

2011-es évben életbiztosítással kombinált deviza alapú lakáshitelemet visszafizettük, amelyre természetesen felhasználtuk az életbiztosítás addig felhalmozott megtakarítását is. Az életbiztosítás után igénybevett adókedvezményt a 2011-es SZJA-ban (adóbevallásban) vissza kell-e fizetnem? Nem tisztázott a helyzet, mivel az életbiztosítás teljes összegét a végtörlesztésre fordítottam- a végtörlesztés adó- és illetékmentessége miatt- a törvény nem írja le egyértelműen, hogy az én esetemben vissza kell-e fizetnem az eddig felvett adókedvezményt? Ebben az ügyben senki sem tudott eddig még egyértelmű választ adni…


6
0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x