Tisztelt Hitelnet!

Budapesten szeretnénk lakást vásárolni feleségemmel, aki jövő év augusztusáig GYED-en van az első gyerekünkkel, de utána újra munkába áll. Én kormánytisztviselőként dolgozom Budapesten. Önerőnk sajnos nincs, de a feleségem nevén egy megyeszékhely belvárosában lévő családi ház, amelyet nem sikerült még eladni. Az eladásra váró ingatlan értéke kb. 10m forint.

Milyen lehetőségek állnak a rendelkezésünkre? Várjuk meg míg eladjuk, vagy vegyünk fel kölcsönt ingatlanfedezettel?
Milyen összeg amit ezáltal felvehetünk?

Tisztelettel.
Csaba

Kedves Csaba!

Amennyiben időszerűvé vált a lakásvásárlásuk, akkor nem szükséges megvárni az ingatlan értékesítését. A hitelfelvételhez ugyan szükség van önerőre, de ez nemcsak készpénz, hanem plusz ingatlanfedezet is lehet.

A maximálisan felvehető lakáshitel összege több tényezőtől függ. Egyrészt jogszabály mondja ki, hogy a fedezetül bevont ingatlanok piaci értékének legfeljebb a 80%-a hitelezhető, figyelembe véve, hogy a kölcsönösszeg nem haladhatja meg a vásárolni kívánt lakás vételárát. Másrészt meghatározó az ingatlan területi elhelyezkedése és az Önök igazolt jövedelme. A hitelbírálat során a felesége gyedből származó bevételével is lehet számolni, ezt a jövedelemtípust a bankok kiegészítő jövedelemként elfogadják, vagyis ha van mellette önállóan elfogadható kereset, adott esetben az Ön munkabére.

Azt, hogy összegszerűen mekkora lakásvásárlási hitelhez juthatnak, a további részletek (a vásárolni kívánt budapesti lakás típusa, értéke, állapota, háztartás nettó jövedelme) ismeretében tudjuk Önnek megmondani. Ezeket az információkat online ajánlatkérő nyomtatványunk kitöltésével adhatja meg, s ezt követően Szakértőink személyre szabott, díjmentes hitelajánlatot fognak Önöknek készíteni. Ebből nemcsak a felvehető hitel összegéről, hanem a várható törlesztő részlet nagyságáról, az aktuális lakáshitel kamatokról és a hitelfelvétel járulékos költségeiről is tájékozódhatnak.

Kiegészítő ingatlanfedezet bevonásával történő finanszírozás esetén mindkét ingatlanra bejegyzésre kerül a teljes hitelösszeg. A plusz fedezet értékesítését követően azonban - az eladásból származó bevétel előtörlesztésre fordításával - az ingatlanról töröltethető a jelzálogjog.

További kérdés esetén Hitelszakértőink készséggel állnak rendelkezésükre!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

56 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet!
Szeretném a véleményüket kérni az alábbi kérdésben. Szeretnénk venni egy ingatlant, ami osztatlan közös tulajdonban van. (3-as sorház, 2-2-2 tulajdonostárssal, tulajdonosonként 1/6 arány) Ebben az osztatlan közös tulajdonú sorházban a feleségemnek már van 1/6 tulajdonrésze egy másik házban – ami nem jelzáloggal terhelt -, és ezen felül szeretnénk megvenni a szomszéd házát, így további 1/6-1/6 tulajdonrészt szerzünk a feleségemmel. A vásárláshoz banki hitelt veszünk fel. Ebben az esetben a bank a már meglévő tulajdoni hányadra is ráteheti a jelzálogot, még akkor is, ha használati megállapodással, vázrajzzal jeleztük, hogy melyik ingatlant szeretnénk megvenni? A vásárolni kívánt ingatlan értéke 75M Ft (banki értékbecslő szerint 63,3M Ft), a hitel pedig összesen 20M Ft.
Ebben az esetben van bármilyen lehetőségünk, hogy a jelzálogot csak arra a ingatlanra terheljék be, amit hitellel kívánunk megvenni?
Válaszukat előre is köszönöm!
Tisztelettel:
Gergő

Tisztelt Cím!
Öt évvel ezelőtt a bank azzal a feltétellel adott hitelt lakásvásárlásra, ha bevonunk még egy ingatlant fedezetnek. Egy kedves ismerősünk megengedte, hogy jelzálogot tegyen a bank az Ő lakására is. A lakását azonban szeretné eladni, ennek feltétele, hogy a jelzálogot töröljék. Azt szeretném kérdezni, mi ennek a módja. (Saját ingatlanunk értéke bőven fedezi a felvett hitelt. Ez összeg 10.000.000 Ft, ingatlanunk 25.000.000 Ft körül van.)
Megtisztelő válaszukat előre is köszönöm!
Krisztián
Ui.: a törlesztőrészleteket fizetjük, elmaradásunk nincs.

Kedves Hitelnet!
Azt szeretném megtudni, hogy lehet-e jelzáloghitelt felvenni másik ingatlan vásárlása céljából egy olyan lakásra, aminek két tulajdonosa van és egy haszonélvezője? És így elkerülni az önrészt a hitelhez, vagy minimalizálni azt.
Üdv, Eszter

Tisztelt Hitelnet!
Engem egy olyan kérdés foglalkoztat, hogy a jövőben szeretnék lakást vásárolni, lehetőleg új építésűt, viszont önerőm jelenleg nincs, fedezetként bevonható a megvásárolni kívánt ingatlan? Van lehetőségem így is hitelt felvenni?
Előre is köszönöm a választ!

Üdvözlöm Önöket!
Egy ingatlan hitelre való vásárlása esetén kizárólag szülő vagy nagyszülő tulajdonban lévő ingatlan vonható be pótfedezetként?
Én nem ajánlhatom fel a lakásomat egy rokonságon kívüli személynek?
Válaszukat előre is köszönöm,
Katalin

Tisztelt Hitelnet!
Fiatal házaspár vagyunk és lakásra lenne szükségünk, de sajnos önerőnk nincsen. A szüleim tudják felajánlani a házukat önerő helyett. De sajnos van egy hitelkártya, amit használtunk és a nejemnek diákhitele. Ez és/vagy ezek kizáró tényezők egy esetleges lakáshitelnél?
Kérem vázolja a lehetőségeket akár lakáshitelre, akár lízingre.

Tisztelt Címzett!
Lakás vagy ház vásárlás esetén, van-e olyan megoldás, hogy nem kell önerőt fizetni? Ha esetleg rendelkezek ingatlanfedezettel, az beszámítható önerőnek? Ha igen, mennyi idő után kerül le az adott ingatlanról a jelzáloghitel és kerül át a vásárolt ingatlanra?
Köszönöm a segítséget!

Tisztelt Hölgyem/Uram!
15 millió forint értékű lakást szeretnék vásárolni Budapesten. Önerő nélkül megkaphatom-e a teljes összeget hitelként, ha jelzálogfedezetként egy kb. 22 MFt értékű városi pótingatlan is bevonásra kerül? Adóstárs nélkül kaphatok-e hitelt, ha a nettó keresetem 370 000 Ft/hó, semmilyen hiteltartozásom nincs és nem szerepelek a BAR listán. 39 éves vagyok.
Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel: Diána

Tisztelt Hitelnet!
Az lenne a kérdésem, hogy jelenlegi lakásunk (tehermentes) értéke kb. 12 millió Ft és szeretnénk vásárolni egy másik házat vagy lakást maximum 17 millió Ft értékben önerő nélkül. Igazolható havi jövedelmünk kb. 300 ezer Ft. Ilyen feltételekkel jogosultak lehetünk lakáshitelre?
Válaszát előre is köszönöm!
Norbert

Tisztelt Hitelnet!
A kérdésem az lenne, hogy kaphatok-e valamiféle hitelt? Van egy külterületi ingatlanom egy faházzal, kb. 3 milliót érhet és 200 000 Ft-ot keresek!
Kaphatok-e jelzáloghitelt rá, hogy oda építkezzek? Vagy a legjobb az lenne, nem tudom létezik-e olyan, hogyha kapnék hitelt egy lakásra, akkor maga a lakás és a külterületi ingatlan lenne a fedezet rá, akkor az elegendő, önrész nélkül?
És hogy a fizetésem elég a hitelhez?
Előre is köszönöm a választ!

Tisztelt Hitelnet!
A párommal most készülünk hitelfelvételre használt lakás vásárlása céljából. A lakásvásárláshoz bevonnánk plusz ingatlanfedezetet, amely a szüleim nevén van, hogy fel tudjuk venni a teljes vásárlási összeget hitelként, egyéb okokból.
Az volna az egyik kérdésem, hogy ez esetben is szükség van adóstársra? Ha igen, lehet-e szó arról, hogy édesanyám legyen a párom adóstársa? De itt hozzá kell tenni, amit fent említettem is, hogy a plusz ingatlanfedezetünk a szülői ház lenne, amelyben édesanyám is részes. Okozhat-e ez problémát? Édesanyámnak több mint 15 éves munkaviszonya van, nincs 45 éves és nincs hitele sem.
Előre is köszönöm válaszukat, nagyon várom!

Tisztelt hitelnet!
Lakást szeretnék vásárolni Budapesten. Van már vidéken egy lakóházunk, amin van még 1,3 millió forint jelzáloghitel. Ezt az ingatlant akkor 2005-ben 5,6 millió forintra értékelte a bank. Szeretném megtudni, hogy ezt az ingatlant be lehet-e vonni a hitelfelvételbe önrész gyanánt a megvásárolandó ingatlannal együtt. Önrészem készpénzben sajnos nincs, de a havi törlesztés kb havi 80.000-100.000 forintig nem jelentene gondot, mert ezt most is kifizetem albérletre.
Köszönöm válaszukat.
Tisztelettel: Zsolt

Tiszzelt Hitelnet!
A kérdésem a következő lenne: a párommal szeretnénk első házunkat megvásárolni,vidéken. A kiszemelt ingatlan értéke 6 millió 300 ezer forint lenne. A hitel felvétele egy plusz ingatlan bevonásával történne, melynek becsült értéke biztosan megvan 15 millió forint, de lehet annál is több. Semmilyen hitelünk nincsen, egyáltalán, kettőnk nettó havi jövedelme meghaladja a nettó 300 ezer forintot.
Azt szeretném megtudni,hogy ezen feltételekkel felvehetünk-e 7 millió forint hitelt, ha az ingatlan ára 6 millió 300 ezer forint.
Köszönöm szíves válaszukat!
Üdvözlettel: Viktória

Tisztelt Hitelnet!
A kérdésem a következő lenne. Család bővülés miatt szeretnénk egy nagyobb házba költözni a meglévő panelből. A kinézett házra a vételáron felül költeni kellene még maximum 2 millió forintot. Mindent hitelből szeretnénk megoldani, önerőnk nincs. A panelt garázzsal együtt ~ 4,5 millióért tudnánk eladni, a ház amit vennénk ~ 8 millió lenne és ehhez kellene még 2 millió, hogy beköltözhető legyen. A család jövedelme megfelelő, ~ nettó 450.000 Ft kettőnk havi keresete. Fedezetként felajánlható a vásárolandó ingatlan illetve szüleim háza ( ~ 15 millió ).
Milyen lehetőségeket tudnának ajánlani?
Tisztelettel, Richárd

Szeretnék használt lakást vásárolni. Gyesen vagyok a kislányommal és albérletben lakunk. Szeretnék egy házat vásárolni, ami a sajátunk lenne. Önerőm sajnos nincs, a páromnak van egy lakása, ami lehetne az ingatlanfedezet. 5 milliót szeretnék felvenni, de a házért 4.200.000 Ft-ot kérnek. A párom BAR listás. Lehet ő nekem kezes? A párom lakása lehet ingatlanfedezet?

Tisztelt Hitelnet!
A párommal szeretnénk megvásárolni egy házat. 5,9 millióért árulják. Nincs önerőnk. A kettőnk fizetése 160.000 forint. Első ház lenne. Olyan kérdésem lenne, hogy a ház mellett mondjuk telket is lehetne-e fedezetként beszámítani és hogy ilyen fizetésre kapunk-e hitelt?
Üdvözlettel: Ági

Tisztelt Szakértő!
Ha van egy kb. 9 millió forintos ingatlanom, és a házastársammal együttesen számolt havi nettó keresetünk meghaladja a 400 ezer Ft-ot, akkor ha egy kb. 28 millió Ft-ra becsült használt ingatlant szeretnénk vásárolni, de a meglévő ingatlanunk nem tudjuk eladni az új ingatlan vásárlásáig, akkor van-e lehetőség hitelfelvételre a meglévő, de még nem eladott ingatlan önerőként beszámításával?
Ha igen, akkor milyen konstrukciók lehetségesek?
Köszönettel,
Menyhért

Házat szeretnénk vásárolni a párommal, de sajnos nincs önerőnk. Kinéztünk egy házat 4,2 millió. A páromnak van egy háza, de csak az 50%-ban az övé a tulajdoni lap alapján, a másik része pedig az ex-é. Kaphatunk-e így hitelt vagy kell valamennyi önerő így is?
Előre is köszönöm.

T Cím!
Az alábbi mondatot az Önök oldalán találtam.
"Készpénz és plusz fedezet nélkül esetleg akkor juthatnak lakáshoz illetve lakáshitelhez, ha találnak olyan ingatlant, melyet tulajdonosa a tényleges piaci érték alatt, áron alul kínál eladásra. Ilyen akkor lehetséges, ha a tulajdonos például fizetési nehézség miatt, sürgősen megválna lakásától. "
Ez igaz? Mert az egyik bankban elhajtottak, hogy ez nem így működik. Önerő minimum 20 %! Lehetséges hogy az ügyintéző volt képzetlen?

Érdeklődni szeretnék, hogy a használt lakásvásárlásnál mi kell a hitelhez? Önerő szükséges-e? Kell-e másik ingatlanfedezet, ha nincs önerő?

Családi ház 400 km beszámítható-e önerőként úgy, hogy özvegy része 50%, egy kiskorú része 25%, a másik gyermek – már nagykorú – része 25 % és ő venné fel a hitelt négy hónapos munkaviszonnyal. Kell-e hat hónap munkaviszony?

Tisztelt Szakértő!
A helyzetem úgy alakult, hogy 2014. április 1-re vagyok kiírva szülni, és egyedül maradtam a kicsivel. Van bejelentett munkahelyem, bruttó 150.000 Ft a bérem, közalkalmazott vagyok. Vidéken szeretnék venni egy kis házat, 2-3 millió Ft körül, de sajnos önerőm nincs, a szüleim pedig nem engedik a házukat pótfedezetként bevonni.
Milyen lehetőségem van hitelt felvenni?
Van egyáltalán bármi módja annak, hogy hitelt vehessek fel? Arra gondoltam, hogy esetleg kötnék egy LTP-t és vennék fel előhitelt. Ön szerint ez járható út?
Előre is köszönöm a válaszát!
Üdvözlettel:
Klaudia

Üdv!
2 000 000 Ft-ért szeretnék egy kis házat venni. Az lenne a kérdésem, hogy megkaphatom-e ezt a teljes összeget, ha az anyukám, aki nyugdíjas a kezes és az ő házát fedezetként bevisszük?
Mennyi lenne úgy a havi törlesztőrészlet, ha 10 évre szeretném a hitelt?
Köszönöm. Andi

Érdeklődni szeretnék, hogy van-e arra lehetőség, hogy ingatlanhitelt vegyünk fel a férjemmel használt lakásra, olyan formában, hogy önerővel nem rendelkezünk, de van a tulajdonunkban 3 db lakóingatlan, amelyeket fedezetként felajánlanánk. Mindketten stabil, jó munkahellyel rendelkezünk.

Tisztelt Hitelnet!
Párommal szeretnék vásárolni egy használt családi házat 8.600.000 forintért. Önerővel nem rendelkezünk, jelzálogként szüleim családi házát jelölnénk meg, valamint a megvásárolni kívánt ingatlant (amennyiben lehetséges). Azt szeretném kérdezni, hogy van-e esélyünk valamilyen hitel felvételére? Illetve, ha esetleg össze tudnánk szedni 1 millió forint megtakarítást, az elegendő lenne-e?
Válaszukat előre is köszönöm!

Tisztelt Szakértő!
Párommal Budapesten használt lakást szeretnénk venni 8-9 Millió Forint értékben. Önerővel, saját lakással nem rendelkezünk. Édesanyámnak van egy családi háza, mely tehermentes, és kb. 17-18 Millió a forgalmi értéke. Ebben az esetben milyen lehetőségeink vannak?
Válaszát köszönöm!

Van 5.5 millióért egy használt ház amit meg akarok venni. 1,5 millióm van és 4 kellene hitelből 10 éves futamidőre. A bankom viszont a bruttó 220 000 fizumra meg a ház árára tekintettel csak 2,4 milliót tud adni. Mit tehetnék?
Köszönöm válaszát.