Tisztelt Hitelnet!

PhD hallgató vagyok a párommal, és egy romos kis házikót szeretnénk venni, amit majd mi szeretnénk felújítani. Az egyik Lakástakarékos Bank azonnali áthidaló kölcsönéhez folyamodtunk.

Mi úgy tudtuk, hogy a PhD ösztöndíjas időszakot már elismerik munkavégzésként, de az egyetem nem tölti ki a munkáltatói igazolást, amit a Bank adott ki (a bank csak az általa kibocsátott űrlapot fogadja vissza), mert például a bruttó jövedelemhez nem tudnak mit írni, mert az ösztöndíj adómentes (~93e Ft, amiről az egyetem kiad igazolást).

Így mi kiestünk a körből, de a párom apukája segít. Jelzálogot jegyeznek be az ő házára, és adóstárs is szívesen lesz. A felesége háztartásbeli. A nettó jövedelme kielégítő (~270e), nincs terhelés. Az ingatlan értéke is elég magas (15-20m), ahhoz képest amennyi hitelt szeretnénk (2,5m Ft-ot, melyből 1,5 a romos ház ára, és 1 a felújításra szánt).

A kérdésem az lenne, hogy ezekkel a kondíciókkal kaphatunk-e hitelt (9 évre kértük), úgy, hogy mi az ösztöndíjjal kiesünk a képből?

Válaszukat előre is köszönöm.
Attila

Kedves Attila!

Van olyan pénzintézet, mely elfogadja  a PhD ösztöndíjat hitelfelvétel esetén. Elképzelhető, hogy a minimálbér is elegendő lesz a 2,5 millió forint összegű hitel felvételéhez. Ingatlanfedezetre azonban mindenképpen szükség lenne. A vásárolni kívánt ingatlan értékét tekintve nem felel meg fedezetként, ám a szülői ingatlan elfogadható, így az ingatlan tulajdonosainak (szülők) is be kell szállniuk a hitelügyletbe, hozzájárulásukat adva a jelzálogjog bejegyzéséhez.

A legcélszerűbb 2,5 millió forint összegű szabad felhasználású hitel felvétele lenne. Ha szabad felhasználásúként igénylik a hitelt, akkor a teljes összeget kézhez kapják és igény szerint használhatják fel. (Lakásvásárlási hitel esetén a bank az eladónak utal, s külön kölcsönszerződés kellene a lakásfelújítási hitelhez.)

Javasoljuk, hogy töltsék ki online ajánlatkérő nyomtatványunkat, s Hitelszakértőink ismertetni fogják az elérhető hitelkonstrukciókat!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
14 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Az a kérdésem, hogy mint doktorandusz hallgató, havonta kapok fix ösztöndíjat. Ez az ösztöndíj a jövedelmem részét képzi-e? Emellett egyéni vállalkozóként dolgozom, de még nem telt el az egy év. Ez jelenthet valamit a jövedelem számításakor? És ha igen, akkor hogyan számítják bele? Emellett részmunka időben kezdtem el dolgozni, de még nem telt le a próbaidő, de a szerződés decemberig szól.
Kérem segítsenek, hogy ezek alapján mi számít bele a jövedelmembe, hogyan és kaphatok-e erre hitelt?
Köszönöm szépen.

Üdvözlöm!
Jelenleg doktori képzéses hallgató vagyok, a bevételem egyik része netto 145.000 Ft, mely ösztöndíjként van folyósítva (ennek összege 1 év múlva 180.000 Ft lesz, és 2022 végéig folyósítják). Emellett részmunkaidős állásom van, csekély kiegészítés, bruttó 65.000 Ft.
Olyan hitelt szeretnék felvenni, mely felhasználható lakás felújítására. Tehermentes ingatlanfedezettel rendelkezem, melynek forgalmi értéke 20M Ft. Létezik olyan bank, mely az ösztöndíjat elfogadja elsődleges jövedelemként, ha van ingatlanfedezetem? Az ösztöndíjam normatív, nem változik, államkincstári utalással érkezik.
Maximum 4-5M forintra lenne szükségem, bármilyen megoldás érdekel, ha van.
Előre is köszönöm!

Jó estét!
Érdeklődni szeretnék, hogy ösztöndíjas vagyok, 42 ezret kapok havi szinten. Szüleimmel élek és segíteni szeretnék nekik. Nekem lehetséges-e valamilyen hitelt felvennem? Még tanulok.
Válaszukat előre köszönöm.

Tisztelt Hölgyem/ Uram!
Afelől szeretnék érdeklődni, hogy az Önök partner-pénzintézeteiben a felsőoktatási PhD-ösztöndíj (havi 140.000 Ft) valamilyen formában beszámítható-e a lakáshitel igénylés során?
Ha nem is adósként, esetleg adóstársként kiegészítő jövedelem formájában?
Vagy ha esetleg a PhD-ösztöndíj az adott pénzintézetnél nyitott számlára érkezik?
Szíves válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel:
Martina

Lehetséges lakáshitel felvétele PhD ösztöndíjjal (180e Ft) és kezessel/adóstárssal (300-600e Ft) nettó bérrel, folyamatos számlahasználattal, ha igen melyik banknál?

Melyik magyarországi pénzintézet fogadja el PhD ösztöndíjat keresetnek, amelyre felvehető 1 millió forint nagyságú hitel?
Saját ingatlannal is rendelkezem. Értéke 6-7 millió forint.
Válaszukat előre is köszönöm!

Tisztelt Hitelnet,
párommal államilag támogatott lakáshitelt szeretnénk felvenni. Nekem van jövedelmem, viszont párom még ösztöndíjas egyetemi hallgató, így az ösztöndíjon kívül nincs jövedelme. Ebben az esetben megkaphatjuk-e a hitelt csak a saját jövedelmem alapján?
Köszönettel: János