Üdvözlöm!

2005-ben vásároltunk a feleségemmel egy 52 m2-es használt ingatlant, melyben 50-50%-ban vagyunk tulajdonosok. 2006-ban született egy kislányunk, 2012-ben pedig ikreink születtek. Az első gyermekre nem kaptunk félszocpolt (sem), de ötünknek már pici a lakás. A kettő lakószoba alapterülete 30 m2. Feleségem 35 éves, jómagam 36 éves vagyok.

Tudna javasolni megoldást, hogyan tudnánk nagyobb, használt ingatlant vásárolni? Esetleg állami támogatással? Itt például a méltányolható lakásigényre gondolok!

Válaszát előre is köszönöm!
István

Kedves István!

Az állami támogatás használt lakóingatlan vásárlása esetén jelenleg kamattámogatást jelenthet. Használt lakás vásárlásához ugyanis egy összegű , vissza nem térítendő állami támogatás (szocpol) nem vehető igénybe. Ilyen támogatással akkor számolhatnak, ha meglévő lakásuk helyett nem használt, hanem újépítésű lakást vásárolnak vagy új házat építenek. E lakáscélok esetén ha a szocpoligénylés valamennyi feltételének megfelelnek, akkor a 3 gyermekük után – az új lakóingatlan hasznos alapterületétől és energiahatékonyságától függően – 1,2-2,6 millió forint összegű vissza nem térítendő állami támogatás érhetnek el.

Új lakás szerzése esetén – figyelembe véve, hogy 3 gyermekük van – az épület hasznos alapterületének el kell érnie legalább a 70,1 négyzetmétert, de nem lehet több 160 négyzetméternél. Ez jelenti a méltányolhatóságot.

Amennyiben a használt lakás vásárlása mellett döntenek, akkor marad az államilag támogatott lakáshitel, mely forint alapon érhető el. Az állam a kamattámogatást a futamidő első 5 évében nyújtja. A kamattámogatás mértéke az állampapírhozam 50%-a. Azt követően piaci kamatozáson folytatódik tovább a hiteltörlesztés.

Ennek – az otthonteremtési kamattámogatás keretében elérhető – lakásvásárlási hitelnek a maximális összege – a korábbi 6 millió forinttal szemben – 10 millió forint lett. A használt lakóingatlan vételára pedig nem haladhatja meg – a korábbi 15 millió forinttal szemben – a 20 millió forintot.

A használt lakás szobáinak számára és az együttköltözők létszámára vonatkozóan nincsen előírás a kamattámogatott lakáshitelnél. Csupán a vételárra vonatkozó fenti előírást kell szem előtt tartani.

Ha szeretne utánanézni a használt lakás vásárlásához igényelhető kamattámogatott és piaci kamatozású lakáshitelek várható havi törlesztő részletének, akkor vegye igénybe lakáshitel kalkulátorunkat, ahol megtekintheti a legkedvezőbb törlesztő részleteket. ! Szakértőink készséggel készítenek Önöknek személyre szóló, ingyenes lakáshitel ajánlatot is. Ehhez online ajánlatkérő űrlapunkat kellene kitölteni és elküldeni!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

6 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet!
Házunkat (tehermentes) szeretnénk eladni és egy nagyobbat vásárolni. Önerőnk nincs, amíg a régit nem tudjuk eladni. Ha előbb megtaláljuk a megvásárolni kívánt ingatlant, mint ahogy a meglévőt eladjuk, milyen lehetőségeink vannak önerő biztosítására?
Köszönöm válaszukat!

Tisztelt Cím!
Egyedülálló 38 éves anyuka vagyok, három saját, kiskorú gyermekkel. Szeretnék használt lakást vásárolni. Jelenleg egy 56 m2-es, saját nevemen lévő lakásban lakunk. Ezt szeretném nagyobbra váltani. A vásárolni kívánt lakás ára kb. 16 millió forint. A jelenlegi lakásunkat kb. 8 millió forintért tudnám eladni. Szeretnék forint alapú hitelt felvenni. 20 éve folyamatos munkaviszonnyal rendelkezem. Kérdésem az lenne, hogy van-e lehetőségem szocpol igénybevételére (a korábbiakban nem vettem igénybe), van-e arra lehetőség, hogy saját önerő befizetése nélkül kapjak hitelt (gondolom itt fedezetnek a jelenlegi lakásomat, amit később, az új lakás vásárlása után eladnék, és annak az árát a törlesztésbe tenném). És az utolsó kérdésem az lenne, hogy milyen havi törlesztőrészlettel kell kalkulálnom amennyiben ilyen feltételek mellett kaphatok hitelt.
Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Hölgyem/Uram!
Azt szeretném megtudni, hogy van-e bármilyen vissza nem térítendő támogatás vagy nagyon megtámogatott hitel/támogatás olyan nagycsaládosok részére, akik használt ingatlant szeretnének vásárolni? 37 évesek vagyunk, 8,6,4 éves kislányokkal. A férjem vállalkozó, én alkalmazott. Van a nevünkön jelenleg is ingatlan. Két szobás megyeszékhelyi lakásunkat adnánk el, hogy tudjunk vidéken családi házat venni, de nyilván hiányzik hozzá pár millió. Vagy úgy is jó, ha a vásárolt ingatlan felújítására tudnánk kapni valamit.
Várom válaszát!