Tisztelt Hitelnet!

Éva vagyok, 34 éves egyedülálló tanárnő. Van egy 7 éves kislányom, és szeretnék végre saját otthont, eddig sajnos szüleimnél éltünk. Rendelkezem 2,5 millió forint önerővel, és körülbelül 5,5 millióra lenne szükségem ahhoz, hogy itt, vidéken megvásároljak egy használt, lakótelepi lakást. Ezeknek az ára jelenleg 8 millió Ft körül van.

Elegendő az önerő a hitelfelvételhez abban az esetben, ha rendszeres jövedelemmel, havi 123 000 forinttal rendelkezem? Ez a nettó keresetem, ezen felül még családi pótlékot kapok, ami esetleg számíthat.
Másik kérdésem az lenne, hogy a megvásárolni kívánt lakást felajánlhatom-e fedezetként, amennyiben szükséges ez? Nem szeretném szüleim házát terhelni jelzáloggal, jóllehet nekik egy kb. 16 millió forint értékű, tehermentes, sorházi lakásuk van, amihez egy kis kert is tartozik.

Az utolsó kérdésem pedig az lenne, jól tudom-e, hogy használt lakás vásárlásához nem jár szocpol?

Előre is köszönöm tájékoztatását.
Éva

Kedves Éva!

A havi bevétele elegendő lehet az 5,5 millió forintos lakáshitel felvételéhez, így a 8 milliós lakótelepi lakás vásárlásához. A hitelbírálatnál azonban a rendszeres kiadások is meghatározóak, melyekről itt nem ír.

Fedezetként - megfelelő mértékű önerő esetén - elég a megvásárolni kívánt ingatlant bevonni, így elkerülhető, hogy a szülei házát plusz fedezetként kérjék a bankok.

Valóban jól tudja, használt lakás megszerzéséhez szocpol jelenleg nem kérhető. A használt lakótelepi lakás vásárlásához azonban igényelhet állami kamattámogatású lakásvásárlási hitelt. Ez a konstrukció egyedülállók számára is elérhető. Az állam a havi törlesztő részlet megfizetéséhez a futamidő első 5 évében kamattámogatást biztosít, így kisebb törlesztő részletet kell fizetni, mint piaci kamatozású lakáshitel felvétele esetén. Az 5 éves kamattámogatott időszak lejárata után a hiteltörlesztés az aktuális piaci kamaton megy tovább.

A használt lakásra igényelhető államilag támogatott lakáshitelről bővebben IDE kattintva olvashat.

Szakértőink készséggel tájékoztatják az elérhető lakásvásárlási hitelekről személyre szóló hitelajánlat formájában is. Ehhez online ajánlatkérő nyomtatványunkat kellene kitöltenie. Díjmentes hitelajánlatunkból megismerheti bankpartnereink legkedvezőbb lakáshitel konstrukcióit, melyek jelenleg forint alapon érhetők el.

Ha a lakásvásárlással kapcsolatban további kérdései merülnek fel, Szakértőink készséggel állnak rendelkezésére!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Gyermekeim élettársi kapcsolatban élnek, két kiskorú gyermekkel szeretnének használt lakást vásárolni. Sajnos nincs önerő. Van-e részükre valamilyen megoldás?
Köszönöm a választ.