Tisztelt Tanácsadó!

Párom 2007-ben az akkori élettársával 25 évre felvett egy 5 100 000 Ft-nak megfelelő, állami kezességvállalásos fészekrakó svájci frank alapú jelzáloghitelt, ami a forintosítás után jelenleg 7 700 000 Ft. A jelzálogként szolgáló ingatlan értéke körülbelül 6 000 000 Ft (lehet). A tulajdoni hányad megosztása 50-50%. A kapcsolat végeztével az előző élettárs már nem lakik az ingatlanban és nem is szeretne tovább a hitelügylet részese lenni.

Én szeretném a részét (lakás 50%) megvásárolni és párommal átvállalnánk a hitel fizetését, de sajnos a bank elutasította az adóscsere iránti kérelmünket, illetve 5 100 000 Ft befizetése és házasságkötés megléte mellett talán engedélyezné. A nettó bevételünk 550 000 Ft, jelenleg fizetendő hiteltörlesztések (ezzel a lakáshitellel együtt) 180 000 Ft (lakáshitel 60 000 Ft).

Más banknál azért utasítottak el bennünket, mert problémás az ügy a tulajdonosváltás miatt és kölcsönt ekkora összegben (a kisebb értékű ingatlan miatt) nem adnak. Azt szeretném megkérdezni, hogy tudnának-e erre a problémára valamilyen megoldást javasolni?

Segítségüket előre is köszönöm!
Vicky

Kedves Vicky!

Az adóscsere lehetőségét, feltételeit mindig a hitelnyújtó bank határozza meg. Mivel a fennálló tartozás összege magasabb az ingatlan aktuális értékénél, ezért véleményünk szerint megoldás még az lehetne, ha a meglévő ingatlanfedezet mellett további ingatlanfedezetet tudnának biztosítani. (A jelenlegi szabályok szerint ugyanis az ingatlanra bejegyzett terhek összege nem haladhatja meg az ingatlan forgalmi értékének 80%-át.) Plusz ingatlanfedezet bevonásával elkerülhető lenne a hitelnyújtó bank által - adóscsere esetén előírt - feltétel teljesítése, miszerint az adóscseréhez való hozzájárulásukhoz 5.100.000 Ft-ot kellene befizetni.

Kiegészítő ingatlanfedezetként általában lakóingatlant, hétvégi házat fogadnak el a bankok, melynek minimális értékét tekintve bankonként eltérő szabályozással találkozhatunk. A minimális ingatlanértékről a bankfiókban kaphat tájékoztatást. Nem feltétel, hogy a bevonásra kerülő plusz fedezet az adósok tulajdonában legyen, tehát hozzátartozói megkötés nélkül bárki ingatlana bevonható, aki hozzájárul ehhez a hitelszerződés aláírásával. (Jellemzően azonban szülői ingatlan szokott bevonásra kerülni.) Nem szükséges az sem, hogy a pótfedezet a futamidő végéig szerepeljen az ügyletben. Amikor a fennálló tartozás olyan mértékűre csökken, amit a célingatlant elbír, akkor a kiegészítő fedezet kivonható a kötelemből.

Egyéb megoldást sajnos nem tudunk javasolni.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése