Tisztelt Hitelnet!

Adott egy lakáscélú hitel, amit később átvittünk egy másik lakásra, hogy eltudjuk adni hitellel terhelt ingatlant is. Jelenleg 9 millió hitel van még az ingatlanon, de szeretnénk kiváltani két ok miatt is.

Első: 5 éves kamatperiódussal vettük fel és most néztem a kalkulátort, ha végig fix futamidővel lenne, akkor lennénk azon az összegen amit most fizetünk.

A második: a 9 millión felül szeretnénk +2 milliót felvenni, ez lehetséges így vagy csak ez az összeg külön hitellel lehetséges?

Válaszukat előre is köszönöm.
Üdvözlettel.
László

Kedves László!

Minél rövidebb egy kölcsön kamatperiódusa, annál alacsonyabb a fizetendő kamat mértéke, de annál kockázatosabb is. 5 éves kamatperiódusú hitel esetén a törlesztő részlet 5 évig fix. Ezen időszakban a törlesztő részlet összege nem változhat. A 6. évtől az aktuális kamatoknak megfelelően azonban módosul a kamat mértéke. Ennek megfelelően változik a törlesztő részlet összege is.

A jelenlegi kamatkörnyezet kedvez a hitelkiváltásnak. Valóban célszerű meglévő, rövid kamatperiódusú jelzáloghitelt hosszabb peridusra rögzített hitelre átváltani. Jelenleg a 10 éves kamatperiódusú hitelek kamatszintje lényegesen alacsonyabb, mint néhány évvel ezelőtt. Így kedvező megoldás lehet egy korábban felvett rövidebb kamatperiódusú hitelt akár 10 éves periódusú vagy a futamidő végéig fix törlesztésű kölcsönre cserélni. Az MNB iránymutatása ugyancsak a hosszabb, legalább 10 éves kamatperiódusú hitelek mellett szól.

Lakáscélú hitel kiváltása megoldható újabb lakáshitellel. Ennek keretében azonban nincs lehetőség további, szabad felhasználható hitelrész felvételére. Amennyiben ez is lenne a cél, akkor érdemesebb esetleg két külön hitelügyletként kezelni. Kedvezőbb kamattal érhetők el ugyanis a kimondottan lakáscélú hitel kiváltására nyújtott konstrukciók.

A hitelkiváltást követően - megfelelő jövedelemfedezettség esetén - szabad felhasználású jelzáloghitel keretében felvehető a további szükséges összeg, ha azt az ingatlan értéke is elbírja. A szabad felhasználású jelzáloghitelek aktuális törlesztő részletéről előzetesen online hitelkalkulátorunk segítségével tájékozódhat.

Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! A további részletek ismeretében Szakértőink pontos tájékoztatást tudnak adni a legkedvezőbb hitelkiváltó és szabad felhasználású jelzáloghitelekről egyaránt. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitelügyintézést is!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése