Tisztelt Tanácsadók!

Szeretnénk megvásárolni egy lakást, de nem tudjuk, hogy használtnak, vagy új építésűnek minősül-e? A 14 lakásos társasház 2010-ben épült, de ebben az eladásra kínált lakásban nincsenek benne a burkolatok, szaniter, kazán. Az 1/1 tulajdonosnak ebben a házban volt egy lakása, melyet az építtető cég csődbe menetele után a bank állítólag eladott a feje fölül. (?!) Több évnyi bírósági pereskedés után a tulajdonos nem azt a lakást, hanem a jelenleg eladásra kínált lakást kapta meg a bíróság döntése értelmében. Rendelkezik használatbavételi engedéllyel, de a lakás nem beköltözhető, mivel nekünk kellene befejezni (burkolni, festeni) stb.

Kérdéseink:
Így milyen építésűnek minősül a lakás?
Két gyermekünk van már: igényelhetünk rá CSOK-ot, illetve kamattámogatott hitelt?
A hiteligénylésnél jelenhet-e problémát, hogy a telken található 2 db 14 lakásos társasházból ez egyik teljesen üres, mert végrehajtás alatt áll? (A másikban, ahol az eladó lakás lenne, 6 lakásban laknak már, végrehajtási probléma nincs.)

Köszönöm válaszukat: Mária

Kedves Mária!

Ha a megvásárolni kívánt lakás jelenlegi tulajdonosa, vagyis az eladó magányszemély, nem pedig gazdálkodó szervezet, amely első ízben értékesíti természetes személy részéra az ingatlant, úgy az adott lakás nem minősülhet új építésűnek CSOK szempontból. Ebben az esetben a használt lakásra vonatkozó támogatási összeg igényelhető, ami 2 gyermek után 1.430.000 Ft. A vásárláshoz kapcsolódóan az a fajta kamattámogatott lakáshitel igényelhető, melynél a kamattámogatást az állam a futamidő első 5 évében biztosítja. Emellett piaci kamatozású lakásvásárlási hitel igénylésére van lehetőség. Az elérhető legkedvezőbb lakáshitelek aktuális törlesztő részletét online Hitelkalkulátorunk segítségével ismerhetik meg. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz elsőként online adatlapunk kitöltése szükséges.

A végrehajtással kapcsolatban az ingatlan tulajdoni lapjának tartalmát megismerve tudnánk pontos tájékoztatást adni. Amennyiben a szóban forgó társasház albetétesítve lett már, vagyis a megvásárolni kívánt lakás önálló helyrajzi számmal rendelkezik, melyet a végrehajtás nem érint, úgy működhet a hitelfelvétel. Feltétlenül javasolt a társasház törzslapjának megtekintése is az esetleges bejegyzések végett.

Irodáinkban a teljes körű CSOK- és hitelügyintézés díjmentes!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Címzett!
Szeretnék segítséget kérni abban, hogyha a kiszemelt ingatlanra végrehajtási jog van bejegyezve (ingatlan értékének kb. 20%-ig), ennek ellenére vehető-e fel rá falusi csok+ hitel?
Köszönöm.