Üdvözletem!

Érdeklődnék, hogy a lakáshitel felvételénél mennyire rontja az esélyeket a folyószámla hitel, amely a bankszámla kivonatokon mínuszban szerepel? A párommal szeretnénk felvenni, neki 120 ezer a nettója, nekem pedig 95 ezer, 5 millió forint körüli összeget szeretnénk felvenni. A páromnak még fizetéselőlege (munkahelyi kölcsön?) is van, amit havonta vonnak a számlájáról fél évig.

Önök szerint ezek kizáró okok, jobban járnánk ha megvárnánk amíg lejár ez a munkahelyi kölcsön, és az utolsó két havi bankszámla kivonaton nem mínuszban szerepelnek a számok, vagy így is lehet rá esélyünk, hogy megkaphassuk?

Tájékoztatásukat előre is köszönjük.
Mira

Kedves Mira!

A hitelképességet több szempont alapján vizsgálják a bankok. Vannak olyan tényezők, melyek egyértelműen kizárják a hitelfelvétel lehetőségét - például negatív tartalmú BAR lista. Ellenben vannak olyanok is, melyek esetleg negatívan befolyásolják például az által, hogy a folyószámla keret túllépése miatt rosszabb ügyfélminősítési kategóriába kerül az adós, ami magasabb kamatot vagy alacsonyabb hitelösszeget eredményezhet. A mínuszos folyószámla hitel miatt nem kerül automatikusan visszautasításra hitelkérelmük, de mindenképpen előnyösebb a hitelbírálat során, ha nincs a kivonaton mínuszos hitelkeret.

A fizetés előleggel kapcsolatban azt javasoljuk, hogy várják meg, míg az teljes mértékben visszafizetésre kerül és olyan munkáltatói igazolást kellene csatolni a hitelkérelemhez, amin nincs a munkabért terhelő levonás.

Az, hogy megkaphatják-e a lakásvásárláshoz szükséges 5 millió forintot, nemcsak a jövedelmi helyzettől függ, hanem a vásárolandó lakás fekvésétől, piaci értékétől, állapotától, stb. A hazai jogszabályok alapján a fedezetül szolgáló lakás forgalmi értékének maximum a 80%-a vehető fel. A gyakorlati tapasztalatok pedig azt mutatják, hogy a jövedelmi viszonyokat és az egyes bankok által megengedett finanszírozási arányokat is figyelembe véve ez a mérték kb. 50-75%. Kérdés tehát, hogy milyen értékű és hol található a megvásárolni kívánt lakás, s mennyi önerővel rendelkeznek.

Ha 5 millió forintért vásárolnának lakást és nincsen önerejük, akkor a vételár kifizetéséhez abban az esetben vehető fel a teljes összeg, ha kiegészítő ingatlanfedezet is bevonható a hitelügyletbe. A plusz ingatlan lehet szülőké, nagyszülőké, illetve hozzátartozói megkötés nélkül bárkié, de fontos, hogy megfeleljen a fedezettel szembeni banki elvárásoknak és tulajdonosai hozzájáruljanak a jelzálogjog bejegyzéséhez.

Ahhoz, hogy konkrét lakáshitel ajánlatot készíthessenek Szakértőink, bővebb információk szükségesek, melyeket online ajánlatkérő nyomtatványunk kitöltésével adhat meg. Továbbá javasoljuk, hogy az adásvételi szerződés megkötése előtt majd kérjék előzetes hitelbírálatunkat. Ez és a hitelfelvétel teljes körű lebonyolítása a Hitelnet irodáiban díjmentes.

A legkedvezőbb havi törlesztő részleteket megismerhetik, ha IDE kattintanak. További kérdés esetén forduljanak bizalommal Szakértőinkhez!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése