Lakáshitel felvehető, ha a térképmásolat és a valóság nem egyezik?

Tisztelt Hitelnet.hu!

Sikerült megtalálni a házat, amit a férjemmel szeretnénk megvenni. A ház megvételéhez szeretnénk felvenni a CSOK-ot 1 meglévő és egy vállalt gyermekre, illetve a kamattámogatott hitelt.

Sajnos időközben kiderült, hogy a valóság és a térképmásolat lényegesen eltér egymástól. A térképen nincs feltüntetve 4 helyiség, illetve a telek beépítettsége meghaladja a megengedett 30%-ot. Most volt kint földmérő. Mivel nem volt építési engedély, nincs lehetőség sem új térképmásolatot csináltatni, sem a meglévőt módosítani. Először bontani kellene, illetve plusz telket vásárolni, hogy a beépítettség ne haladja meg a maximális határt. Nyilván erre az eladó nem hajlandó, illetve mi sem szeretnénk ezt.

Az egyik bank, ahol ezt már tavaly akarták intézni, de az adásvétel nem jött létre, most azt mondja, ez így nem fogadható el. Az értékbecslő, habár felértékelte a házat, ezeket a helyiségeket feltüntette, mint hiányzó helyiségek. Amíg ezek nem kerülnek rá a térképmásolatra, addig nem adható be a kérelem.

A másik bank azt mondja, hogy az értékbecslő csak a térképen lévő helyiségeket fogja figyelembe venni, de a telek beépítettségről nem esett szó.

A kérdésem az lenne, hogy akkor most mit is néz az értékbecslő? Kell-e az egyezőség? Elutasítható-e azért a kérelem, mert a beépítettség meghaladja a 30%-ot? Vagy pedig egyáltalán nem lehet így CSOK-ot igényelni a házra?

Válaszukat előre is köszönöm!
Üdvözlettel, Nikolett

Kedves Nikolett!

A hitelkérelem pozitív elbírálásának alapfeltétele a megfelelő, Magyarország területén található ingatlanfedezet. Fedezetként rendezett tulajdoni lappal rendelkező, önállóan forgalomképes ingatlan fogadható el. A fedezet tényleges, vagyis fizikai helyzetének és a térképmásolaton feltüntetett adatoknak összhangban kell lenni. Azon helyiségek tehát, melyek a térképmásolaton nincsenek feltüntetve, nem vehetők figyelembe az értékbecslés során.

Arról, hogy a beépítettségre vonatkozó elvárásokat az értékbecslés során a műszaki szakértő ellenőrzi vagy sem, nincs információnk. Ezzel kapcsolatban pontos tájékoztatást a banki értékbecslők tudnak adni. Javasoljuk, hogy vegyék fel a kapcsolatot a lakóhelyükhöz legközelebbi Hitelnet irodával! A további részletek ismeretében Szakértőink segítenek Önöknek a felmerült kérdések tisztázásában. A személyre szabott tájékoztatáson túl díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitel- és CSOK ügyintézést is!

Arról, hogy a CSOK-kal finanszírozott ingatlannal szemben milyen elvárások vannak, IDE kattintva tájékozódhatnak. A használt lakásvásárlásra vonatkozó további CSOK feltételeket IDE kattintva ismerhetik meg.Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézés is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
16 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet. Nálunk a következö a helyzet. a térképmásolaton szerepel egy melléképület aminek csak az alapja van meg. elszeretném adni az ingatlant,ehhez lekellene vetetnem a melléképületet a térképmásolatròl? ezt hol kellene megtennem.

Kedves Gábor!
Több banknál is elutasításra ad okot, ha a térképmásolat nincs összhangban a valósággal.
Ez ügyben célszerű lenne a területileg illetékes építési hatóságnál érdeklődni.

Tisztelt Cím!

Feleségemmel ház vásárlásban vagyunk. Megkötöttük az adásvételit. CSOKot és CSOK hitelt veszünk fel 3 gyermek után. Foglalót is letettük, a hitelt is elkezdtük intézni. Értékbecsléskor kiderült, hogy a térképmásolaton nincs rajta a szélfogó, emiatt az egy apróság miatt azt mondja a bank, hogy nem vagyunk jogosultak a CSOKra. Ez igaz? Illetve lehet módosíttatni a térképmásolatot, hogy valósághű legyen?

Üdv
Simon

Kedves Simon!
Ez pénzintézeteknél eltérő lehet, hogy hol jelent problémát a leírt eset és hol nem. Van olyan bakpartnerünk, ahol nem jelentene gondot, hogy nincs feltűntetve a szélfogó. Amennyiben ez érdekelné Önt, kérjük töltse ki online adatlapunkat és Szakértőnk készséggel tájékoztatja Önöket a lehetőségekről.
Ha folytatják az érintett bankban az igénylést, akkor fel kellene tüntetniük utólag a térképmásolaton. Ennek menetéről a területileg illetékes építésügyi hatóságnál tudnak érdeklődni.

Tisztelt Szakértő!
Falusi CSOK igénylése esetén okozhat-e gondot, hogy az érintett ingatlan esetén a térképmásolat eltér a méretezett alaprajztól a melléképületek vonatkozásában? A falusi CSOK célja korszerűsítés lenne, és csak a lakóépületet érintené a melléképületeket nem.
Köszönettel: Eleonóra

Kedves Eleonóra!
Véleményünk szerint az nem jelent problémát, hogy a melléképületek mérete a térképmásolaton eltér, ha azt a falusi CSOK keretében nem kívánják korszerűsíteni.
További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük töltse ki online adatlapunkat. Díjmentesen vállaljuk a teljes körű Falusi CSOK ügyintézést!

Kedves szakértő!
Olyan kérdésem lenne, hogy van egy családi ház, amit meg szeretnénk venni.
6 millió forint önerő van a vásárlásra, és szeretnénk felvenni a falusi CSOK-ot és az mellé a lakáshitelt.
Ezzel a vételár ki is lenne pipálva, illetve 5 millió a korszerűsítésre.
A ház emeletes, a tetőtér be van építve 16 éve, de a jelenlegi tulajdonosok nem engedélyeztették az.
Ez mennyire befolyásolja a CSOKot és a hitelfelvételt?

Válaszát előre is köszönöm
Üdv Alexandra

Kedves Alexandra!
Véleményünk szerint ez nem jelent problémát, mivel a tetőtér beépítéssel nem növekedett a ház térfogata. További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük tölste ki online adatlapunkat. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű Falusi CSOK és hitelügyintézést!

Kedves Ügyintéző!
Érdeklődni szeretnék, hogy van egy terasznak nem mondható előkerti beüvegezett építmény és egy főbejárathoz tartozó 15 m2-es belépő, ami nincs a térképen. A banknak kell, hogy ezek a térképen is szerepeljenek?
Köszönöm válaszát előre is!

Jónapot!
Vennénk egy házat. A térképmásolatról hiányzik egy a házhoz épített helyiség. Az eladó azt mondta, ilyenkor az értékbecslő csak azt nézi, ami a térképmásolaton van, az alapján értékelnek. Viszont mi megkaphatjuk úgy a lakáshitelt, hogy csak a térképmásolat alapján azon részre van értékelve. Ez igaz vagy csak akkor adnak lakáshitelt, ha megváltoztatjuk a térképmásolatot.

Az értékbecslő mit néz a térképmàsolaton?

Kedves Balázs!
Az ingatlan tényleges fizikai helyzetének és a térképmásolaton feltüntetett adatoknak összhangban kell lenni. Azon helyiségek, melyek a térképmásolaton nincsenek feltüntetve, nem vehetők figyelembe az értékbecslés során.

Helyszínrajzon nem szerepel egy 15 éve a házhoz épített 5 nm-es terasz-lépcső, mely nyitott, nem engedélyköteles. Ezért a bank nem adja meg a hitelt. Jogos ez?
Régi lépcső helyére épitettek egy kis teraszt lépcsővel mely nyitott, teteje nem a házzal azonos tető. Ha nem engedélyköteles az épitése, akkor miért kéne a helyszínrajzon szerepelnie?

Kedves Szabolcs!
Van olyan bankpartnerünk, ahol az említett terasz-lépcső nem kizáró ok hitelfelvételnél. További, személyre szabott, djímnetes tájékoztatáshoz kérjük töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitelügyintézést!


16
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x