Tisztelt Hitelnet.hu!

Sikerült megtalálni a házat, amit a férjemmel szeretnénk megvenni. A ház megvételéhez szeretnénk felvenni a CSOK-ot 1 meglévő és egy vállalt gyermekre, illetve a kamattámogatott hitelt.

Sajnos időközben kiderült, hogy a valóság és a térképmásolat lényegesen eltér egymástól. A térképen nincs feltüntetve 4 helyiség, illetve a telek beépítettsége meghaladja a megengedett 30%-ot. Most volt kint földmérő. Mivel nem volt építési engedély, nincs lehetőség sem új térképmásolatot csináltatni, sem a meglévőt módosítani. Először bontani kellene, illetve plusz telket vásárolni, hogy a beépítettség ne haladja meg a maximális határt. Nyilván erre az eladó nem hajlandó, illetve mi sem szeretnénk ezt.

Az egyik bank, ahol ezt már tavaly akarták intézni, de az adásvétel nem jött létre, most azt mondja, ez így nem fogadható el. Az értékbecslő, habár felértékelte a házat, ezeket a helyiségeket feltüntette, mint hiányzó helyiségek. Amíg ezek nem kerülnek rá a térképmásolatra, addig nem adható be a kérelem.

A másik bank azt mondja, hogy az értékbecslő csak a térképen lévő helyiségeket fogja figyelembe venni, de a telek beépítettségről nem esett szó.

A kérdésem az lenne, hogy akkor most mit is néz az értékbecslő? Kell-e az egyezőség? Elutasítható-e azért a kérelem, mert a beépítettség meghaladja a 30%-ot? Vagy pedig egyáltalán nem lehet így CSOK-ot igényelni a házra?

Válaszukat előre is köszönöm!
Üdvözlettel, Nikolett

Kedves Nikolett!

A hitelkérelem pozitív elbírálásának alapfeltétele a megfelelő, Magyarország területén található ingatlanfedezet. Fedezetként rendezett tulajdoni lappal rendelkező, önállóan forgalomképes ingatlan fogadható el. A fedezet tényleges, vagyis fizikai helyzetének és a térképmásolaton feltüntetett adatoknak összhangban kell lenni. Azon helyiségek tehát, melyek a térképmásolaton nincsenek feltüntetve, nem vehetők figyelembe az értékbecslés során.

Arról, hogy a beépítettségre vonatkozó elvárásokat az értékbecslés során a műszaki szakértő ellenőrzi vagy sem, nincs információnk. Ezzel kapcsolatban pontos tájékoztatást a banki értékbecslők tudnak adni. Javasoljuk, hogy vegyék fel a kapcsolatot a lakóhelyükhöz legközelebbi Hitelnet irodával! A további részletek ismeretében Szakértőink segítenek Önöknek a felmerült kérdések tisztázásában. A személyre szabott tájékoztatáson túl díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitel- és CSOK ügyintézést is!

Arról, hogy a CSOK-kal finanszírozott ingatlannal szemben milyen elvárások vannak, IDE kattintva tájékozódhatnak. A használt lakásvásárlásra vonatkozó további CSOK feltételeket IDE kattintva ismerhetik meg.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

22 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Szakértők!
Nemrég kaptunk vissza egy értékbecslést azzal az eredménnyel, hogy a kiválasztott ház nem hitelezhető, mivel a 2 szintet összekötő lépcső nem szerepel a térképmásolaton. Mivel a konyha a felső szinten helyezkedik el, így az ingatlant nem lehet komfortosnak nyilvánítani. A fent említett lépcső – ámbár kültéri – de a ház tetőszerkezete alatt van, így fentől nem is látszódik, teljes takarásban van. Egy felülről készült térképmásolaton nem látszódna. Mit tudunk tenni ebben az esetben?

Tisztelt Szakértők!
Adott egy ház, amit szeretnénk babváróból megvenni. Így illetéket kell rá fizetnünk, ha jól tudom. Ehhez tudomásom szerint kijön egy értékbecslő. Viszont a térképen lévő ház és a valós ház nem egyezik. Ez gond lehet?

Tisztelt Hitelnet. Nálunk a következö a helyzet. a térképmásolaton szerepel egy melléképület aminek csak az alapja van meg. elszeretném adni az ingatlant,ehhez lekellene vetetnem a melléképületet a térképmásolatròl? ezt hol kellene megtennem.

Tisztelt Cím!

Feleségemmel ház vásárlásban vagyunk. Megkötöttük az adásvételit. CSOKot és CSOK hitelt veszünk fel 3 gyermek után. Foglalót is letettük, a hitelt is elkezdtük intézni. Értékbecsléskor kiderült, hogy a térképmásolaton nincs rajta a szélfogó, emiatt az egy apróság miatt azt mondja a bank, hogy nem vagyunk jogosultak a CSOKra. Ez igaz? Illetve lehet módosíttatni a térképmásolatot, hogy valósághű legyen?

Üdv
Simon

Tisztelt Szakértő!
Falusi CSOK igénylése esetén okozhat-e gondot, hogy az érintett ingatlan esetén a térképmásolat eltér a méretezett alaprajztól a melléképületek vonatkozásában? A falusi CSOK célja korszerűsítés lenne, és csak a lakóépületet érintené a melléképületeket nem.
Köszönettel: Eleonóra

Kedves szakértő!
Olyan kérdésem lenne, hogy van egy családi ház, amit meg szeretnénk venni.
6 millió forint önerő van a vásárlásra, és szeretnénk felvenni a falusi CSOK-ot és az mellé a lakáshitelt.
Ezzel a vételár ki is lenne pipálva, illetve 5 millió a korszerűsítésre.
A ház emeletes, a tetőtér be van építve 16 éve, de a jelenlegi tulajdonosok nem engedélyeztették az.
Ez mennyire befolyásolja a CSOKot és a hitelfelvételt?

Válaszát előre is köszönöm
Üdv Alexandra

Kedves Ügyintéző!
Érdeklődni szeretnék, hogy van egy terasznak nem mondható előkerti beüvegezett építmény és egy főbejárathoz tartozó 15 m2-es belépő, ami nincs a térképen. A banknak kell, hogy ezek a térképen is szerepeljenek?
Köszönöm válaszát előre is!

Jónapot!
Vennénk egy házat. A térképmásolatról hiányzik egy a házhoz épített helyiség. Az eladó azt mondta, ilyenkor az értékbecslő csak azt nézi, ami a térképmásolaton van, az alapján értékelnek. Viszont mi megkaphatjuk úgy a lakáshitelt, hogy csak a térképmásolat alapján azon részre van értékelve. Ez igaz vagy csak akkor adnak lakáshitelt, ha megváltoztatjuk a térképmásolatot.

Az értékbecslő mit néz a térképmàsolaton?

Helyszínrajzon nem szerepel egy 15 éve a házhoz épített 5 nm-es terasz-lépcső, mely nyitott, nem engedélyköteles. Ezért a bank nem adja meg a hitelt. Jogos ez?
Régi lépcső helyére épitettek egy kis teraszt lépcsővel mely nyitott, teteje nem a házzal azonos tető. Ha nem engedélyköteles az épitése, akkor miért kéne a helyszínrajzon szerepelnie?