Tisztelt Szakértő!

Szabad felhasználású devizahitelem van a nejemmel, ketten vettük fel. Az ingatlan 2 gyermekem nevén van, mi haszonélvezők vagyunk.
Egy másik banknál most forinthitellel kiváltanánk ezt a kölcsönt, de az új pénzintézet a nagykorú gyerekeinket (mivel tulajdonosok) adóstársként be kívánja vonni. Az a kérdésem, hogy amennyiben gyermekeim pár éven belül kedvezményes lakáshitelt vennének fel lakásvásárlásra, milyen hátrányok érhetik, lehetséges-e a hitel és szocpol felvétele számukra?
Mielőbbi szíves válaszát előre is köszönöm!
Zsolt

Kedves Zsolt!

A szocpoljogosultság szempontjából az adóstársi szerep nem jelent hátrányt, ám maga a lakástulajdon annál inkább. Szocpol igénylésénél ugyanis feltétel, hogy az igénylőnek, házastársának, élettársának, gyermekeinek, együttköltöző családtagjainak a nevén nem lehet lakástulajdon.

Ez alól az alábbi esetek jelentenek kivételt:
- együttesen legfeljebb 50%-os tulajdoni hányada van egy olyan lakásban, amely tulajdonközösség megszüntetése vagy öröklés útján került a tulajdonukba,
- a tulajdonában lévő lakása lebontását az építésügyi hatóság elrendelte vagy engedélyezte, vagy
- a lakás több mint két éve öröklés vagy ajándékozás jogcímén haszonélvezettel terhelten került a tulajdonába és a haszonélvező bent lakik.

Támogatott hitel felvételénél nem kizáró ok, ha egy szabad felhasználású hitelügyletben már adóstársként szerepel az igénylő. A kölcsönigénylésben azonban fel kell tüntetni az adóstársi szerepet. A hitelbírálat ennek figyelembevételével történik.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

4 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Ha van egy lakáshitel a nevemen, de nem én fizetem, tudom-e a bank felé igazolni, hogy hitelt kaphassak?

Tisztelt szakértő.
Használt lakást szeretnénk venni a feleségemmel, 9 M-Ft értekben. Ebből 4 M-Ft lenne az önrész, de a feleségem édesanyja megvásárolta a szolgálati lakását hitelre, aminek a két harmad részét ránk íratta, de a hitelt ő fizeti! Ez befolyásolja a mi hitelkérelmünket?