Tisztelt Cím!

Egy kérdéssel szeretnék önhöz fordulni. Én 2007-ben lakáscélú hitel keretein belül vásároltam egy ingatlant, majd később anyagi nehézségeim miatt nem tudtam fizetni a lakóingatlant, ezért felkerültem a KHR listára. Majd 2015-ben eladtam az ingatlant, amennyi hitel volt rajta ”nem sok”, nekem nem maradt semmi az eladási árból.

2017-ben a párommal vásárolni szeretnénk egy ingatlant, amihez 30% önerő van, CSOK-ot szeretnénk igénybe venni, így vállalható, illetve nem sok hitelre lenne szükségünk, de ha a CSOK-ot és a hitelt egybe igényelném valamiért nem menne, de ha külön van a kettő, akkor vagy az egyiket, vagy a másikat igényelhetem. De így több önerő kellene ami sajnos nincs, valamint több hitelt kellene felvenni amit én nem szeretnék.

Nem értem, hitelünk nincs, KHR-ben nem szereplünk, miért nem mehet a hitel és a CSOK együtt?

Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel: László

Kedves László!

Amennyiben korábbi hitelmulasztását rendezte és az ügylet teljesítéssel zárult, úgy adatai a kölcsönügylet lezárása után 1 évig szerepelnek passzív státuszban a KHR negatív adatbázisában, majd ezt követően törlésre kerülnek. Amennyiben az Ön esetében is teljesítéssel zárult az ügylet, úgy jelenleg már nem lehet negatív információ a KHR-ben, így hitelképes lehet a pénzintézeteknél. A CSOK jogosultságot nem befolyásolja a KHR státusz, tehát a kettőt együtt is igényelheti.

Ha azonban a korábbi kölcsönügylet megegyezéssel vagy veszteséggel zárult, akkor adatai a lezárást követően még további 5 évig szerepelnek a negatív KHR adatbázisban passzív státuszban, s ezen idő alatt korlátozottan lehet hitelképes. A bankok többsége ugyanis nem nyújt kölcsönt passzív KHR esetén sem, ám a CSOK igénylésnek ez esetben sem lehet akadálya.

Van olyan bankpartnerünk, ahol legalább 6 havi passzív KHR esetén már igényelhető lakáshitel CSOK-kal együtt. Illetve olyan pénzintézet is létezik, melynél élettársak hitelfelvétele esetén nem kötelező az élettárs adóstárként történő bevonása, így például akkor is igényelhető kölcsön, ha az élettársak egyike KHR listás, s emiatt csak zálogkötelezett lesz a hitelügyletben. Ekkor valóban nincs lehetőség CSOK igénylésre. Ha viszont a támogatott személyek a CSOK-ot igénylik ugyanennél a pénzintézetnél, akkor a negatív KHR miatt hitelfelvétel nem lehetséges, ha ugyanis CSOK igénylés is kapcsolódóik az ügylethez, nem elég zálogkötelezettként bevonni a KHR listás élettársat, hanem adóstársként kell szerepelnie, s ez esetben a negatív KHR kizáró ok.

Javasoljuk, hogy vegyék fel a kapcsolatot a lakóhelyükhöz legközelebbi Hitelnet irodával. Ezt online adatlapunkat kitöltve is megtehetik, s a további részletek ismeretében Szakértőink személyre szabott, díjmentes tájékoztatást tudnak adni Önöknek. Irodáinkban a teljes körű hitel- és CSOK ügyintézés díjmentes!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

12 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdvözlöm!
Érdeklődni szeretnék, hogy milyen feltételekkel lehet igényelni állami támogatást akár falusi CSOK-ot?
Jelenleg 2 gyerek van a háztartásban, albérletben lakunk és a KHR státuszom aktív, de folyamatosan fizetve van. Azért szeretnénk igénybe venni, mert az albérlet költségét akkor inkább a törlesztőre fordítanánk ami egy idő után a sajátunk lenne.
Csak én rendelkezem folyamatos munkaviszonnyal, a feleségem nem tudott még visszamenni dolgozni a kislányunk miatt, mert sokat betegeskedik (allergiás és asztmás) és a munkaviszonya is megszűnt.

2005-ben lízingeltem egy gépkocsit 20 ezer havi törlesztővel. Ez az összeg aztán másfél év alatt 60-70 ezer Ft lett. Mivel ezt nem tudtam fizetni, elvitték az autót és BAR listás lettem.
A kérdésem az lenne, hogy milyen feltételekkel tudnék így hitelhez jutni? Így lehetséges-e a csok igénylése?

Megkaphatom a csokot hitel nélkül ha, a NAV-nál tartozásom volt, de azt kiegyenlítettem?

Jó napot!
Az lenne a kérdésem, hogy csok 10+10 milliót szeretnénk igényelni, de én jelenleg fent vagyok a KHR listán. 2017.06.29-én rendeztem a 180 ezres Provident tartozásom. Férjem jól fizető adós, nettó 700 ezres fizetéssel, melyből határozottan idejű szerződésből származó jövedelme nettó 350 ezer.
Van esetleg erre mód valamelyik banknál, hogy megkapjuk most a 10+10 milliót?
Köszönöm szépen előre is válaszát!

Új lakást szeretnénk vásárolni a 10+10 millió segítségével. Én valószínűleg fent vagyok a KHR negatív adósok listáján, viszont párom nincs, hitele sincs.
Jogosultak vagyunk a kedvezményre?

Üdvözlöm.
Csok mellé hitelt is szeretnék felvenni kb. 2,5 milliót. Mennyire befolyásolja, hogy megkapom-e a hitelt a KHR listán szereplés? Mindent időben fizetünk, nincs elmaradásunk. Férjem főállásba és másodállásba is dolgozik, én jelenleg gyeden vagyok.