Jó napot kívánok!

2 kérdésem lenne. Párommal 12 éve élünk élettársi kapcsolatban, 3 közös gyermekünk van. Első lakásunkat szeretnénk megvenni a Csok igénybevételével és 20 százalék önerővel. A hitel 4.400.000 Ft lenne, a ház 7.450.000 Ft.

Párom nevén van egy zártkerti tanya, ami jelzáloggal terhelt és van ahhoz a hitelhez egy készfizető kezes. Elkezdtük intézni, mert az OTP Bank előzetes hitelvizsgálatán megfeleltünk, nekiugrottunk, beszereztük az összes igazolást, megírtuk az adásvételi szerződést, stb. Majd megtudtuk, az élettársam szerepel a KHR listán passzívként sajnos, még nincs 1 éve, de szeptember-október környékén lesz 6 hónapja.

Érdekel, hogy esetleg adóstárssal kaphatunk-e hitelt vagy az eddig kifizetett összegeket, közel 900.000 Ft-ot elbuktuk?

A jelzáloghitel az FHB Banknál van. Mikor megkaptuk 2015. 04. hónapban az elszámolási törvény miatt a tájékoztatót a jelzálogkölcsön módosításáról, az FHB-s papírok 5. oldalán szerepel"Tájékoztatás ˇˇpozitív ˇˇ KHR-be történő adatátadásról...szó szerint így, vastag feketével kiemelve.

Kérdésem, ez nem azt jelenti, hogy a KHR-ben pozitív minősítéssel kellene szerepelnünk?

Válaszukat előre is köszönöm!
Tisztelettel.
Pircsi

Kedves Pircsi!

Ami a KHR-t illeti, mindenképpen érdemes lenne lekérniük egy Ügyféltudakozványt. Ezt akár az OTP, akár az FHB Bankban megtehetik. Ebből pontosan tájékozódhatnak arról, hogy a pozitív vagy a negatív adóslistán szerepelnek élettársa adatai, illetve amennyiben ez utóbbi, akkor milyen státuszban. Ha valóban a negatív listán szerepel, akkor hitelfelvételre legkorábban a 6 havi passzív KHR státusz elérése után nyílhat lehetőségük bankpartnereink egyikénél. Ez esetben a 6 havi passzív KHR státusz fennállása után tudnak Szakértőink segíteni Önöknek a hitelfelvételben, előzetes hitelbírálatban. Addig sajnos nincs lehetőség hitelfelvételre egyik pénzintézetnél sem, így ezen idő alatt a CSOK ügyintézés sem lehetséges, ha a vételár hiányzó része önerőből nem fedezhető. A 6 havi passzív KHR státusz elérése előtt a hitelfelvétel adóstárs bevonásával sem oldható meg.

Amennyiben valóban elírás történt és valójában a pozitív KHR listán szerepelnek párja adatai, akkor ennek mielőbbi helyreigazítását kellene intézni. Ha az FBH Banknál felvett jelzáloghitelt párja a teljes futamidő alatt határidőre, problémamentesen törlesztette, akkor amiatt nem kerülhetett negatív adóslistára.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

18 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet!
A férjem negatív listára került, mivel az édesapjának ő volt az adóstársa. Időközben az édesapának sikerült rendezni a tartozást és a tartozás rendezéséről végzést is kapott.
Kérdésem az lenne, hogy a férjem továbbra is fennmarad a negatív listán?
Nem ő volt az adós, ő még soha nem igényelt saját részre hitelt. A falusi csok hitelt sajnos ez miatt nem fogjuk tudni igényelni.
Köszönöm.

Üdv!
Párom aktív KHR listás. Ha önerőből kifizetjük a tartozást, akkor mikor lehet hitelt igényelni? Lakásvásárlás szempontjából lenne sürgős.

Lakáshitelt szeretnék, de passzív KHR listán szerepelek több mint 6 hónapja.
Van-e lehetőségem hitelt kapni?
CSOK lehet önerő?

Jó napot.
Nóra vagyok, azt szeretném megtudni önöktől, hogy ha én passzív báros vagyok, akkor melyik az a bank, ahol már félév elteltével igénybe vehetem a csokot illetve férjem venne fel lakáshitelt is.
Válaszukat köszönöm.

Üdvözlöm!
Első lakásvásárlásunkat tervezzük. 3 gyermekünk van, az önerőnk a csok lenne, ha jól tudom bizonyos bankok elfogadják önerőként. A problémánk az. hogy párom passzív státuszban szerepel.
Így van-e lehetőségünk valamelyik bankintézetnél jelzáloghitel felvételre?
Köszönöm.

Szeretnék kérdéseket feltenni.
Az a helyzet, hogy a férjem és én 3 kiskorú gyermeket nevelünk. Albérletben lakunk. Szeretnénk vagy építkezni vagy új lakást venni a csokkal. A férjem dolgozik, 190.000-200.000 Ft körül van a nettó bére, én gyeden vagyok 103.000 Ft-tal, illetve a gyermekek után kapok családi 80.000 Ft-ot. Össz jövedelmünk 380.000 kb. De sajnos van hitelünk és a férjem 2 hónapja passzív báros. Lenne egy lakásfedezetünk szülök felől, amire elsőnek jelzáloghitelt szeretnénk felvenni, mivel az össz hitelünk 3.500.000 Ft. Ezt ki szeretnénk fizetni, hogy az új csokot igénybe tudjuk venni és ne legyen ennyi törlesztőnk.
Tudna-e nekünk segíteni tanáccsal?
Kérem mihamarabb válaszát.

Kedves Hitelnet Tanácsadó!
A feleségem szerepel a KHR passzív adósai között. Van a nevén egy ingatlan 50%-os része, az ingatlan még nincs teljesen kifizetve, a hitelből még kb. 7 milliós rész még megvan.
A kérdésem az lenne hogy a passzív státuszú KHR szerepléssel lehet-e igényelni a CSOK teljes 10+10 milliós összegét, vagy pedig csak a 10 milliós állami támogatást (hitel nélkül). Mert ez mintha a CSOK-os kormányrendeletben benne lenne.
Illetve mi a helyzet akkor, ha a lakásrészét eladja a másik tulajdonosnak, hogy fedezze a fennálló kölcsöntartozás rá eső részét. Illetve hogy ez megoldható-e, és ha igen, akkor hogyan befolyásolja a CSOK igénylését.
2 gyermek megléte esetén milyen papírok kellenek még a 10+10 milliós CSOK igényléséhez? (bevállalni a 3ik gyereket…)
Köszönettel:
Péter

Üdvözlöm.
Van 1 gyermekünk, 1-et még szeretnénk. Azt szeretném kérdezni, hogy rendeztem a BAR listát 2 napja, az mennyi idő mire passzív státuszba kerülök, hogy a csokot igénybe tudjuk venni?

Üdvözlöm!
Párommal lakásvásárlás előtt állunk, már ki is néztük az ingatlant és meg is egyeztünk a tulajdonossal. Hitelből és CSOK-ból szeretnénk megvenni a házat. A szükséges önerő megvan, ami 1 millió, az ingatlan értéke 5 millió! Mivel én BAR listán vagyok, úgy szerettük volna, hogy párom vesz fel 2.700.000 Ft hitelt egyedül a 81 ezer forintos nettó keresetére és a CSOk 1.300.000 2 vállalt gyermek után (98 nm alapterületű ház) pedig külön és közösen megigényeljük, de a bank nem ad csokot, mert bar listán vagyok, pedig a hitelügyletbe nem lennék benne! Így viszont a párom egyedül nem kap a keresetére csak maximum 3.200.000 Ft hitelt, a bank pótfedezetnek plusz ingatlant kér a hitelösszeg növelésére, de azt jelenleg nem tudunk bevonni! És mivel még nem vagyunk házasok az adásvételi és a hitelszerződés megkötése után természetesen összeházasodnánk, hogy a 120 napon belül megigényeljük a csokot!
Önök szerint ebben a helyzetben mi lenne a teendő?
Válaszukat előre is köszönöm!
Tisztelettel: Sándor